Main Content

Draftové jednotky uplynulého desaťročia: Ed Jovanovski – obranná elita

štvrtok, 6. september 2012 11:37 | Autor: Dávid Košút

Draftové jednotky uplynulého desaťročia: Ed Jovanovski – obranná elita
Draftové jednotky uplynulého desaťročia: Ed Jovanovski – obranná elita | zdroj: Dávid Košút pre Sport7.sk

Před draftom roku 1994 nebolo novinkou, že prvá voľba tímu Floridy Panthers padne na kanadského obrancu Eda Jovanovského. Všetky preddraftové prognózy totiž avizovali práve túto voľbu “Slnečného štátu“.

Ed Jovanovski sa stal jednotkou draftu predovšetkým vďaka vyrovnaným výkonom v OHL, kde za sezónu dokázal nazbierať priemerne vyše 50 bodov, čo bolo na obrancu naozaj obdivuhodné.   Už ako 17- ročný disponoval Jovanovski obrovským prehľadom v hre, fyzickou výdržou a najmä tvrdou hrou.  Jednoducho bol obrancom, ako sa patrí.



95 kilogramov vážiaci obranca stihol za svoju bohatú kariéru v NHL zložiť nejedného protivníka. Už po prvej sezóne bolo jasné, že bude z neho hviezda. Za skvelé výkony v drese Panthers dostal Calder Memorial Trophy pre najlepšieho nováčika ligy. Vo svojej prvej sezóne  bol pochopiteľne aj členom All Star Rookie Teamu (All Star tím nováčikov).  Počas kariéry sa následne zúčastnil 5krát All Star Game.
 
V prvej sezóne v NHL nazbieral v 70 zápasoch 21 kanadských bodov a pripísal si 137 trestných minút. Pozíciu lídra zastával na Floride celkovo 4 roky. Panthers dokázal pomôcť v sezóne 1995/96 až do finále Stanley Cupu, v ktorom podľahli Coloradu. Posledná sezóna v drese Floridy mu však príliš nevyšla (len 16 bodov) a zo slnečného štátu odchádzal s pošramotenou povesťou.

Ed sa následne upísal na 6 rokov Vancouveru Cannuks, v ktorom obliekal dres s číslom 55. Vo Vancouveri opäť dokázal, že patrí medzi elitných obrancov ligy. V sezónach 2000/2001, 2001/2002 a 2002/2003 nazbieral vždy viac ako 45 bodov.

Po vypršaní zmluvy sa musel sťahovať  do Phoenixu, v ktorom bol opäť členom prvých dvoch formácií. V Phoenixe odohral najmä vynikajúcu sezónu 2007/2008, počas ktorej si do štatistík pripísal 12 gólov a 39 asistencií. Dokopy 51 bodov je jeho kariérnym maximom.

V lete minulého roku sa stal neobmedzeným voľným hráčom a do svojich štruktúr ho opäť zobrala Florida, v ktorej začínal s veľkým hokejom. Za Floridu odohral v minulej sezóne 66 zápasov s bilanciou 13 bodov.

Držiteľ dvoch strieborných medailí z Majstrovstiev sveta a najmä zlata zo ZOH v Salt lake City z roku 2002 sa momentálne pripravuje na ďalšiu sezónu v drese Panthers. Ed Jovanovski má momentálne 36 rokov a hokejku na stenu zavesiť ešte neplánuje. Otázne však je kde bude pôsobiť ak sa v NHL dočkáme výluky.

V NHL nastúpila jednotka draftu 1994 doteraz na 1085 zápasov s bilanciou 494 kanadských bodov.