Main Content

Analýzy zápasov Slovenska na MS (3.): Slovensko - Taliansko

streda, 23. jún 2010 21:31 | Autor: Tipovanie Sport7

Analýzy zápasov Slovenska na MS (3.): Slovensko - Taliansko
Analýzy zápasov Slovenska na MS (3.): Slovensko - Taliansko | zdroj: SITA

Najdôležitejší zápas v histórií nášho futbalu klope na dvere. Tento prívlastok k zápasom slovenskej reprezentácie používame v poslednej dobe často, no tentokrát má ešte väčšiu výpovednú hodnotu.

Po prvýkrát bol vytiahnutý pred kvalifikačným zápasom so Slovinskom, potom v Poľsku, teraz pred posledným zápasom skupiny F proti Taliansku. Nevadí, že sa opakujeme ak je to pravda. Vtedy sme mali na dosah postup na futbalové majstrovstvá sveta, teraz máme šancu postúpiť medzi 16 najlepších futbalových krajín na svete.

Zápas s Talianskom začína od 16-tej hodiny a my potrebujeme na postup víťazstvo. Prečítajte si našu podrobnú predzápasovú analýzu k slovenskému futbalovému zápasu dvadsaťročia.
 
Po nedeľňajšej prehre s Paraguajom zavládlo na Slovensku rozčarovanie a smútok. Pomerne slabučký výkon na skvelých Juhoameričanov nemohol stačiť. Všetci sme boli po zápase v tom, že osemfinálový sen je pre nás už len utópiou. Do karát nám ale zahrala prekvapujúca remíza Nového Zélandu s Talianskom, ktorá sa zrodila približne 3 hodiny po prehre s Paraguajom. Slovensko sa nečakane ocitlo opäť v reálnej hre o postup medzi najlepších. Osud nám doprial ďalšiu príležitosť, ktorá sa nemusí dlho opakovať. Treba ju využiť.
 
Jednoznačným favoritom zápasu je Taliansko, čo potvrdzujú aj kurzy stávkových kancelárií. Na víťazstvo našich vypísali priemerný kurz okolo 6.50, remízové kurzy sa pohybujú medzi hodnotami 3.50 až 4.50 a na výhru nášho súpera z Talianska vypísali kurzy medzi 1.50 až 1.70. Slovenským futbalistom neveria ani tipujúci na Slovensku. Ako uviedli stávkové kancelárie doposiaľ evidujú necelých 5% tipov na víťazstvo našich.

Z nášho tábora
 
Určite ste zaznamenali konflikt medzi trénerom reprezentácie Vladimírom Weissom a novinármi televízie Markíza a denníka SME. Tento incident určite neprospel atmosfére v tíme, ktorá bola už predtým vzhľadom na nepresvedčivé výkony v dvoch úvodných zápasoch naštrbená. Hráči svorne tvrdia, že stále držia pokope a tvoria jednoliaty kolektív.

Tešiť nás môže ich zdravotný stav. Podľa lekára sú všetci 100% pripravení na štvrtkový zápas. Vrátane 20 ročného Miroslava Stocha, ktorého sužovalo zranené koleno. Uvidíme, či ho tréner Weiss zaradí do zostavy hneď od úvodu zápasu. Miňo síce hral v oboch predchádzajúcich zápasoch, no len ako striedajúci hráč. K lopte sa za pár odohraných minút proti Novému Zélandu a Paraguaju takmer nedostal.  Určite potrebuje viac priestoru na to, aby dokázal svoj veľký talent.

Tréner Weiss opäť urobí isté zmeny v zostave, čo potvrdil aj na dnešnej tlačovke. Sľúbil, že budeme hrať útočnejšie ako proti Paraguaju, no nijaké ofenzívne „šialentstvo” s troma útočníkmi nemôžeme očakávať. Hráme predsa proti Taliansku, proti úradujúcim majstrom sveta. Otázne je koho tréner zaradí na stopérsky post vedľa Martina Škrteľa. Na toto miesto sa pýta Kornel Saláta s Jánom Ďuricom. Druhý menovaný nastúpil na tomto poste proti Novému Zélandu a taktiež robil stopérsku dvojičku Škrteľovi takmer počas celej kvalifikácie. Ďuricové výkony z posledného obdobia sú však ako na hojdačke. Isté miesto v základe by mal mať brankár Ján Mucha a hráči v poli Martin Škrteľ, Peter Pekarík, Marek Hamšík a Vladimír Weiss mladší. Nielen fanúšikovia si želajú určité zmeny v zálohe a v útoku. Do zálohy sa pýta hlavne spomínaný Stoch a do útoku Hološko. V strede poľa by mohol byť platným hráčom aj talentovaný Kucka, či Sapara. Tipy na Weissovú základnú zostavu nám doposiaľ nikdy nevyšli a to určite nie sme jediní. Preto sa tentokrát necháme prekvapiť čo Weiss napokon vymyslí. V kvalifikácií mal pri výbere hráčov šťastnú ruku, na MS až tak nie.  Držme mu palce nech mu to tentokrát vyjde na 100%.



Z kádra súpera

Taliani očakávajú návrat Andreu Pirla do základnej zostavy. Tento skvelý ofenzívny hráč doposiaľ neodohral na MS ani jednu minútu kvôli zranenej nohe. Podľa posledných informácií proti Slovákom nastúpi od začiatku zápasu. Potvrdzujú to aj slová našich novinárov, ktorí ho videli v plnej tréningovej záťaži. Medzi tyčami bude chýbať dlhoročná opora Talianov brankár Buffon. Nahradí ho menej skúsený Marchetti, ktorý je však tiež výborný brankár.

Nečakanou „slabinou”, ak sa to dá tak nazvať, je u Talianov obrana, ktorá inkasovala už dva góly zo štandardných situácií. Okrem toho vyčítajú talianskí novinári skúsenému obrancovi Cannavarovi jeho pomalosť, čo by mohli využiť naši rýchlí hráči. Spoliehať sa ale na priechodnejšiu talianskú obranu by bolo obrovskou chybou. Očakávame boj o každý centimeter ihriska. Tréner Weiss to pekne vystihol pri rozhovore pre tlačovú agentúru SITA: "Taliani nemajú veľa slabín, ak by to tak bolo, neboli by majstrami sveta, nemali by takú skvelú ligu, trénerov a hráčov. Komu sa proti takémuto mužstvu podarí nájsť aspoň malú trhlinku, ten môže byť úspešný a šťastný".

Taliani nemajú problem s kombináciou, no zatiaľ im na turnaji chýba finálna prihrávka a presnejšie zakončenie. Proti Paraguaju a Novému Zélandu kontrolovali hru, no nedokázali si vypracovať výraznejšie gólove príležitosti. Napriek tomu dokázali dvakrát vyrovnať za nepriaznivého stavu. To svedčí o ich veľkej tímovej sile.
 
Kľúčom k Talianskému víťazstvu v tomto zápase by mal byť navrátilec Pirlo. Práve doňho vkladá nádeje celé Taliansko, ktoré nie je doposiaľ vôbec spokojné s tým, čo „Squadra Azzura” na šampionáte predvádza.

Dôležitá aktualizácia: To čo sme napísali v predchádzajúcich riadkoch možno nebude platiť. Tréner Lippi dnes neskoro večer oznámil, že Pirla nezaradí do základnej zostavy proti Slovensku. Pirlo má stále problémy so zranením, pre ktoré nehral ani v úvodných dvoch zápasoch. Pripravený bude na lavičke a tak je možné, že do duelu zasiahne v jeho priebehu.

Ako tipovať

Slováci predvedú solídny výkon, ich najlepší na šampionáte. Môžeme očakávať vyrovnanú hru, v ktorej rozhodnú maličkosti. Viac skúsenosti na strane Talianska rozhodne o víťazovi. Talianom bude  hrať do karát aj lepšia východisková pozícia, keďže na postup im bude pravdepodobne stačiť aj remíza (za predpokladu, že Nový Zéland neurobí ďalší šokujúci výsledok). Naši sa skôr či neskôr odhodlajú k otvorenejšiemu futbalu s cieľom streliť gól. Tým pádom bude naša obrana oveľa zranitelnejšia. Pomôcť by nám mohol rýchly gól. V tom prípade by sme mali veľkú nádej na fantastický úspech. Pokiaľ ste sa rozhodli tipovať na tento zápas odporúčame vám ale podať vklad na víťazstvo Talianska.

Naše tipy:
víťazstvo Talianska (kurz 1,50 na bwin.com)
v prvom polčase nepadne gól (kurz 2,65 na bwin.com)