Main Content

KHL: Predstavujeme 49 Slovákov v KHL

piatok, 7. september 2012 13:25 | Autor: Dávid Lech

KHL: Predstavujeme 49 Slovákov v KHL
KHL: Predstavujeme 49 Slovákov v KHL | zdroj: Dávid Lech & M. Gregor pre Sport7.sk, foto SITA

4.9.2012 začala KHL úvodným duelom o Pohár Lokomotivu. V prestížnom súboji sa stretli finalisti minulého ročníka najprestížnejšej európskej súťaže. Minuloročný víťaz Gagarinovho pohára Dinamo Moskva privítal vo svojom domácom stánku vicemajstra z Avangardu Omsk.

Zápas sa uskutočnil predovšetkým ako spomienka na minuloročnú tragédiu hráčov a manažmentu Lokomotivu Jaroslavľ. Po tomto zápase sa začal kolotoč množstva zápasov hokejovej ligy, v ktorej štartujú tímy až zo siedmich krajín. Na súpiskách nechýbajú ani slovenskí hokejisti. Poďme sa na nich pozrieť.

Hoci sa bývalý klub KHL HC Lev Poprad presťahoval do Česka, Slovensko nebolo ochudobnené o ruskú nadnárodnú ligu, keď sa v nej ako nováčik objaví Slovan Bratislava. Predovšetkým vďaka „belasým“ do zápasov KHL by počas sezóny malo vykorčuľovať až 49 korčuliarov.

Slovenské zastúpenie bude mať aj trénerské remeslo vďaka Júliusovi Šuplerovi, ktorý je trénerom nováčika KHL Donbassu Doneck.

V krátkosti Vám tak predstavujeme všetkých Slovákov, ktorí sa stanú súčasťou prestížneho kolotoča KHL v sezóne 2012/2013.

BRANKÁRI

Ján Lašák - Amur Chabarovsk, 34 rokov, brankár
Meno, ktoré netreba prílíš predstavovať  - držiteľ všetkých troch cenných kovov v drese našej reprezentácie. Skúsený gólman bude patriť medzi opory svojho klubu a opäť bude patriť do širšieho kádru našej reprezentácie.

Branislav Konrád – Slovan Bratislava, 24 rokov, brankár
Dlhoročná brankárska opora Slovana to bude mať v KHL veľmi ťažké. O miesto v bráne zvedie boj s Fínom Hostikkom a Slovákom Janusom.

Jaroslav Janus – Slovan Bratislava, 22 rokov, brankár
S 22-ročným gólmanom sa v Bratislave počíta. Janus patrí k najkvalitnejším svetovým brankárom minimálne vo svojom ročníku narodenia. Zažiaril najmä na MS do 20 rokov v roku 2010, keď sa po boku Tatara a Pánika zaslúžil najväčšou mierou o nečakané štvrté miesto. Janus má stále nádej nakuknúť do NHL a nebyť brankárskemu pretlaku v Tampe Bay možno by sa mu to už podarilo.

Adam Trenčan – Slovan Bratislava, 22 rokov, brankár
S mladým brankárom sa počíta predovšetkým ako s jednotkou Skalice v slovenskej extralige, ktorá je farmou Slovana. Nie je však vylúčené, že vykorčuľuje aj na ľad KHL.
 
Ján Laco – Donbass Doneck, 30 rokov, brankár
Bol jedným z najdôležitejších mužov nášho výberu na MS 2012 a je držiteľom ocenenia najlepší brankár MS 2012. Laco by mal patriť aj v KHL medzi brankársku špičku, teraz je však po operácií ramena a jeho návrat do tréningového procesu sa očakáva až v októbri.

Rastislav Staňa – CSKA Moskva, 32 rokov, brankár
Známy reprezentačný brankár by mal byť opäť tímovou jednotkou CSKA Moskva a tak ho uvidíme na ľade veľmi často. V minulej sezóne odchytal až 46 zápasov s výborným priemerom 92,6% úspešnosti zákrokov.
 
Marcel Melicherčík - HC Lev Praha, 25 rokov, brankár
Melicherčík presvedčil vedenie HC Lev o svojich kvalitách len pred pár dňami a popísal s klubom ročný kontrakt. O pozíciu jednotky sa bude musieť pobiť predovšetkým s českým brankárom Pöpperlem.

OBRANCOVIA 

Ivan Baranka – Salavat Julajev Ufa, 27 rokov, obranca
Ivan Baranka je ďalší slovenský reprezentant, obranca so skúsenosťami z NHL, ktorý by sa mal predstaviť v jednom z prvých dvoch obranných párov svojho tímu.

Kristián Kudroč – Sibir Novosibirsk, 31 rokov, obranca
Po tom, čo sa prezentoval veľmi dobrými výkonmi vo fínskej SM-lige sa rozhodol skúsiť šťastie v KHL. Mal by podávať solídne výkony a spĺňať svoje úlohy v tíme.

Tomáš Starosta – Jugra Chanty-Mansijsk, 31 rokov, obranca
Tomáš pôsobí v Rusku už viac sezón a vždy patrí medzi najkvalitnejších bekov svojho klubu. Očakávajú sa od neho spoľahlivé výkony a ďalšie reprezentačné štarty.

Branislav Mezei – Avtomobilist Jekaterinburg, 31 rokov, obranca
Urastený obranca je predovšetkým defenzívne ladeným bekom. Braňo má skúsenosti z NHL, fínskej SM ligy aj českej tipsport extraligy. Zaujímavosťou je, že v roku 1999 ho draftoval NY Islanders z 10.miesta prvého kola ako veľký talent.

Dominik Graňák – Dinamo Moskva, 29 rokov, obranca
Vlaňajší víťaz Gagarinovho pohára patril medzi defenzívne opory svojho klubu a nemalo by tomu byť inak ani v tomto ročníku. Graňák, ktorý až do zranenia exceloval výkonmi na MS 2012, patrí medzi obrannú elitu v celej súťaži.

Juraj Mikúš - HC Lev Praha, 23 rokov, obranca
Menovec útočníka Juraja Mikuša by mal patriť medzi defenzívných lídrov HC lev Praha. 23-ročný hokejista nemal ďaleko do prvého tímu Toronta Maple Leafs, teraz skúša šťastie druhý rok v KHL, kde by sa chcel vypracovať medzi najlepších obrancov súťaže.

Michal Sersen - HC Lev Praha, 26 rokov, obranca
Mladý perspektívny obranca, ktorý si drží svoju vysokú a štandardnú výkonnosť. HC Lev ho priviedol z tímu Avtomobilist Jekaterinburg, predtým pôsobil Sersen štyri sezóny v Slovane. V KHL má veľký potenciál herne ďalej rásť a v reprezentačnom drese ho určite uvidíme často.

Martin Štajnoch – Slovan Bratislava, 21 rokov, obranca
Martin Štajnoch patrí k najtalentovanejším slovenským obrancom súčasnosti. Je jedným  z mála obrancov, ktorí neuprednostnili  v mladom veku zámorskú anabázu pred slovenskými ľadovými plochami, čo sa mu v posledných rokoch vracia v plných dúškoch. Už v 21 rokoch patrí ku kľúčovým obrancom Slovana s veľkou perspektívnou do budúcnosti. 

Ján Tabaček – Slovan Bratislava, 32 rokov, obranca
Skúsený harcovník s bohatými skúsenosťami z vypätých zápasov našej a českej extraligy. Jeho „bomba“ od modrej narobí  v tejto sezóne súperom určite veľké problémy.

Peter Trška – Slovan Bratislava, 20 rokov, obranca
Mladučký obranca by mal podobne ako brankár Trenčan figurovať na súpiske extraligovej Skalice, ktorá je farmou HC Slovan.

Ivan Ďatelinka – Slovan Bratislava, 29 rokov, obranca
Ďatelinka dlhoročne pôsobil v slovenskej extralige. Podával stabilné výkony bez väčších výkyvov formy. To sa od neho očakáva aj v Slovane.

Patrik Luža – Slovan Bratislava, 18 rokov, obranca
Jeden z najmladších hráčov so zmluvou v tíme Slovana bude na svoju šancu netrpezlivo čakať. Neočakáva sa však, že by v 18 rokoch nastúpil na ostrý zápas.

Vladimír Mihálik – Slovan Bratislava, 25 rokov, obranca
Najvyšší muž KHL vie v čom sú jeho prednosti. Súperom by mal v obrannej tretine naháňať strach a chrániť najväčšie opory klubu.

Ivan Švarný – Slovan Bratislava, 27 rokov, obranca
Švarný bol pilierom obrany v minulom majstrovskom ročníku Slovana a svojimi výkonmi si vyslúžil aj miestenku na súpiske v premiérovom ročníku Slovana v KHL.

Michal Čajkovský – Slovan Bratislava, 20 rokov, obranca
Ide o mladého perspektívneho obrancu, ktorý bude v tejto sezóne zbierať potrebné skúsenosti zo seniorského hokeja. Jeho štart v KHL sa príliš neočakáva, no je prísľubom do budúcnosti.
 
Peter Podhradský – Donbass Doneck, 32 rokov, obranca
32-ročný bek má bohaté skúsenosti z KHL a ukrajinský nováčik si je vedomý kvalít tohto ostrieľaného hokejistu. Defenzívny pár bude takmer s istotou tvoriť s ďalším Slovákom Obšutom.

Jaroslav Obšut – Donbass Doneck, 36 rokov, obranca
Jaroslav Obšut je všestranným obrancom, ktorý je platným na oboch stranách klziska. V Donbasse bude jedným z najskúsenejších hráčov. Zaujímavosťou je, že vo štvrtok strelil  v zápase proti Slovanu víťazný gól svojho tímu.

ÚTOČNÍCI

Tomáš Záborský – Avangard Omsk, 24 rokov, ľavé krídlo
O tomto hráčovi budeme ešte určite počuť. Je to mladý, veľmi kvalitný krídelník, ktorému len zranenie znemožnilo štart na MS 2012. Inak by s nim tréner Vujtek počítal do prvých dvoch formácií. Záborsky sa mimochodom presadil gólovo hneď v prvom zápase sezóny.

Martin Cibák – Neftechimik Nižnekamsk, 32 rokov, center
Víťaz Stanley Cupu z roku 2004 je hráčom platným predovšetkým v defenzíve a práve z toho bude Nižnekamsk ťažiť. Cibák sa už stihol gólovo presadiť v prvom zápase Nižekamsku v tejto sezóne.

Rastislav Špirko – Avtomobilist Jekaterinburg, 28 rokov, ľavé krídlo
Útočník, ktorému ušli vlaňajšie MS 2012 len o kúsok, sa dokázal presadiť v tíme Jekaterinburgu a v tejto sezóne by mal patriť medzi hráčov s dostatočným vyťažením. Premiéru v KHL si odkrútil minulý rok ako platný hráč HC Lev Poprad.

Branko Radivojevič  - Spartak Moskva, 31 rokov, pravé krídlo
Branko Radivojevič bude kapitánom Spartaku Moskva. Kvalitný krídelník, ktorý o svojich schopnostiach presvedčil v NHL aj v národnom mužstve, bude patriť medzi ofenzívne opory Spartaku Moskva. Za kapitána si ho pred pár dňami vybralo v hlasovaní až 22 hráčov moskovského tímu.

Štefan Ružička – Spartak Moskva, 27 rokov, pravé krídlo
Farby Spartaku Moskva háji Štefan už štyri roky. Aj v piatej sezóne sa od neho budú očakávať najmä góly, keďže patrí k najlepším kanonierom KHL.  Štart na MS 2012 mu ušiel o vlások, keď neprešiel finálnou nomináciou Vladimira Vujteka. Ružíčka neskrýval svoje sklamanie a preto je otázne, aký bude mať vzťah k reprezentácií v novej sezóne.

Juraj Mikuš - HC Lev Praha, 25 rokov, center
Forward, ktorému sa v minulosti predpovedala veľká kariéra v NHL, bol v predchádzajúcich rokoch miernym sklamaním. Minulá sezóna mu však vyšla v drese HC Lev Poprad na výbornú a výkonmi na MS 2012 presvedčil, že ide o špičkového útočníka. V novej sezóne by mal stále mladý center ešte viac rozvinúť svoj talent. 

Tomáš Surový - HC Lev Praha, 30 rokov, ľavé krídlo
Ostrieľaný hokejista je kvalitným krídelníkom, ktorý by mal v pražskom klube zastávať úlohu v prvej alebo druhej formácii. Surový je tradičným reprezentantom na vrcholových podujatiach a dobré vykoný za sebou zanechal aj na úspešných MS 2012.

Lukáš Cingeľ - HC Lev Praha, 20 rokov, ľavý/pravý krídelník
Mladý krídelník si na premiéru v KHL pravdepodobne ešte bude musieť pár týždňov, či mesiacov počkať. Konkurencia v tíme pražského Levu je veľká, no v priebehu sezóny jeho štart nie je vylúčený.

Ľuboš Bartečko - HC Lev Praha, 36 rokov, center
Známy srdciac Luboš Bartečko bude patriť medzi najväčšie osobnosti HC Lev. Napriek svojmu pokročilejšiemu veku by mal pravidelne zbierať body. Bude veľmi dôležitým hráčom pre svoj tím aj mimo ľadu.

Marcel Hossa - HC Lev Praha, 30 rokov, pravý/ľavý krídelník
Od piateho najlepšieho strelca histórie KHL sa očakáva, že potvrdí svoje kanonierske schopnosti a stane sa oporou svojho nového tímu. Hráč so skúsenosťami z KHL a najlepší strelec premiérovej sezóny KHL spred troch rokov v drese Dinama Riga má pred sebou veľa zodpovednosti.  

Milan Kytnár – Slovan Bratislava, 23 rokov, center
Kytnar odohral v minulej sezóne svoj premiérový zápas v NHL za Edmonton Oilers, napriek tomu sa rozhodol opustiť zámorie a prijať ponuku zahrať si KHL na Slovensku. Vďaka svojej dravosti je na ľade vždy veľmi nepríjemným protivníkom.

Vladimír Dravecký – Slovan Bratislava, 27 rokov, pravé krídlo
Rýchly korčuliar s výborným krytím puku a presnou strelou. To charakterizuje 27-ročného krídelníka, ktorý by sa mohol objavovať v prvých dvoch formáciách nováčika KHL.

Ján Lipiansky – Slovan Bratislava, 38 rokov, ľavé krídlo
Kapitán Slovanu s výbornými vodcovskými schopnosťami nie je chýrnym kanonierom, no na ľade odvádza množstvo potrebnej „čiernej“ práce a vždy vie prihrať v príhodnú chvíľu. V údernej formácií so Šatanom a Hudáčkom bude nesmierne platným hráčom.

Andrej Štastný – Slovan Bratislava, 21 rokov, center
Mladík Andrej Šťastný je veľkým prísľubom pre Slovan a rovnako aj pre slovenský hokej. Spočiatku by mal  dostávať priestor vo štvrtej päťke.

Miroslav Preisinger – Slovan Bratislava, 21 rokov, center
Podobne ako Šťastný by sa mal objavovať v poslednej lajne svojho tímu, kde by mal zbierať skúsenosti a rásť vo všestranného útočníka.

Roman Kukumberg – Slovan Bratislava, 32 rokov, center
32-ročný hráč už odohral množstvo zápasov v KHL, keď hrával za Ladu Togliati, Chabarovsk, Nižekamsk i Kazaň. Jeho cenné skúsenosti sa pokúsia „belasí“ zúročiť čo najlepšie.

Martin Bakoš – Slovan Bratislava, 22 rokov, ľavé krídlo
Bakoš je tak povediac ešte „zelenáčom.“ V tíme Slovana sa však dokázal pevne usadiť a dokázať, že miesto v zostave si zaslúži. Bakoš sa v prvom zápase Slovana proti Donetsku dokázal gólovo presadiť.
 
Miroslav Šatan – Slovan Bratislava, 37 rokov, pravé krídlo
„Tichého zabijaka“ nie je potrebné nijak zvlášť predstavovať. Miroslav Šatan, držiteľ štyroch cenných kovov z majstrovstiev sveta, bude patriť medzi ťahúňov mužstva , bude tvárou a srdcom klubu. 

Marko Daňo – Slovan Bratislava, 17 rokov, pravé krídlo
Čoskoro 18-ročný útočník bude musieť nútene pauzovať mesiac kvôli zraneniu. Očakáva sa však, že v KHL dostane priestor ukázať svoj veľký talent.

Mário Bližňák – Slovan Bratislava, 25 rokov, center
Bližňák odohral v NHL 6 zápasov, viac sa na ľade elitnej superligy neukázal. Po angažmáne v Sparte Praha dostal ponuku od Bratislavčanov, ktorá sa neodmieta. Ide o hráča, ktorý má perspektívu zaplniť voľné miesto v reprezentácií počas generačnej výmeny.

Peter Ölvecký – Slovan Bratislava, 32 rokov, ľavé krídlo
Ölvecký odohral v NHL dokopy 32 zápasov. V lete bol v Slovane na skúške, vedenie klubu presvedčil o svojich kvalitách a podpísal kontrakt do konca apríla 2013.
 
Libor Hudáček – Slovan Bratislava, 21 rokov, center
Len 21-ročný útočník sa zviditeľnil vďaka famóznym výkonom na MS 2012, kde po boku Miroslava Šatana doslova žiaril. Očakáva sa, že vo svojich veľmi solídnych výkonoch bude pokračovať a čoskoro z neho vyrastie reprezentačný líder.

Milan Bartovič – Slovan Bratislava, 31 rokov, pravé krídlo
Po anabáže v NHL patril dlhé roky medzi opory českého Liberca. Jeho kvalitné výkony si všimli predstavitelia Slovana, ktorí ho oslovili a Bartovič ich ponuku prijal. Mimoriadne rýchly útočník ako Bartovič sa zíde v každom klube.

Marek Bartánus – Slovan Bratislava, 25 rokov, ľavý/pravý krídelník
S týmto šikovným útočníkom sa počíta predovšetkým ako s náhradníkom a hráčom, ktorý by mal patriť medzi opory farmy Slovana Skalice.

Bruno Mráz – Slovan Bratislava, 19 rokov, center
Bruno Mráz je veľkým prísľubom pre svoj klub. Potrebuje však ešte kvalitatívne vyrásť a nazbierať potrebné skúsenosti. V tomto ročníku sa v drese Slovana pravdepodobne neukáže.

TRÉNERI

Július Šupler – Donbass Doneck, 61 rokov, tréner
Tréner Július Šupler si toho odskákal dosť. Je to veľmi rešpektovanou osobou v KHL a jeho trénerské schopnosti nemožno poprieť. Uvidíme kam sa so svojím tímom dostane v historicky prvej sezóne Donbassu Doneck v KHL.

Tímy bez Slovákov: Metallurg Novokuzneck, Barys Astana, Metallurg Magnitogorsk, AK Bars Kazaň, Traktor Čeľjabinsk, Torpedo Nižnyj Novgorod, Lokomotiv Jaroslavľ, Severstaľ Čerepovec, Atlant Moskovská oblasť, Dinamo Minsk, Víťaz Čechov, Dinamo Riga, SKA Petrohrad.