Main Content

PRE TIPUJÚCICH: Kvalifikácia MS: Litva - Slovensko (7.9., analýza)

piatok, 7. september 2012 13:54 | Autor: Filip Chudý

PRE TIPUJÚCICH: Kvalifikácia MS: Litva - Slovensko (7.9., analýza)
PRE TIPUJÚCICH: Kvalifikácia MS: Litva - Slovensko (7.9., analýza) | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Slovenská futbalová reprezentácia vstúpi do svojej jubilejnej desiatej kvalifikácie v litovskom Vilniuse, keď vyzve domácich reprezentantov. Tento zápas zároveň otvorí tretiu stovku medzištátnych zápasov Slovenska.

Litva - Slovensko

7.9.2012 o 20:15, rozhoduje Carlos Clos Gómez (Španielsko)

Slovenská futbalová reprezentácia vstúpi do svojej jubilejnej desiatej kvalifikácie v litovskom Vilniuse, keď vyzve domácich reprezentantov. Tento zápas zároveň otvorí tretiu stovku medzištátnych zápasov Slovenska.

Futbalový šampionát v Brazílii predstavuje veľkú výzvu pre všetkých. Na to, aby sme sa tam dostali budeme musieť prejsť ťažkú kvalifikačnú cestu, ale naše mužstvo má rozhodne potenciál, aby to dokázalo. Základ tímu totiž už dlhšie tvoria hráči, ktorých uznáva celý futbalový svet. Rešpekt pred naším mužstvom cítia aj Litovčania, ale rozhodne sa nás neboja. Papierová kvalita je na našej strane, lenže to budeme musieť potvrdiť aj na ihrisku. Na ňom musí byť každý jeden hráč odhodlaní urobiť pre úspech maximum. Reprezentační tréneri základnú zostavu majú v hlavách už dlhšie a keďže nenastali žiadne vynútené zmeny, tak ju aj pošlú na ihrisko.

Jasných je viacero pozícií, ale hlavne zloženie krajov obrany, dvojice defenzívnych stredopoliarov a čiastočne aj útočnej fázy je pre verejnosť otázne. V bráne bude Mucha a pred ním na stopérskych pozíciách Škrtel s Hubočanom, čo by mala byť naša základná defenzívna os. Vzhľadom na všetky okolnosti, čo sa týka výkonov, rozohranosti a prestupov bude naľavo Zábavník a vpravo zrejme Pauschek, ale je možné, že tréneri stavia na skúsenosť Pekaríka, hoci na to momentálne výkonnosť nemá. Keďže sa bude hrať na umelej tráve a bude zrejme aj pršať, potrebuje preto do stredu poľa hráčov, čo vedia hrať futbal a rýchlo kombinovať.



Preto by mali tréneri využiť Pečovského so Saparom, čo sa ukázala ako dobrá alternatíva už v druhom polčase zápasu v Dánsku. Ale aj v tomto prípade je možné, že tréneri stavia na skúsenosť v podobe Kucku, ale aj jeho výkonnosť v reprezentácií bola v poslednom čase nedostatočná. Isté miesto má aj Hamšík a tréneri budú zrejme veriť aj dvojici krídelníkov Weiss a Stoch, hoci sa môže stať, že jedného si ponechajú ako žolíka. Túto pozíciu dostane zrejme aj Jakubko, pretože je to ideálny typ na zmenu herného rytmu, keby sme náhodou museli všetko vsadiť na útok. To otvára priestor na hrote pre Bakoša, ale ten už bude musieť dať konečne aj gól, inak môže miesto stratiť.


Vladimír Weiss mladší o umelej tráve v Litve

Litva hrá nepríjemný futbal, keď sa musí spoliehať na pevnú obranu, pretože v ofenzíve nemá hráčov, ktorí vedia zahrať nátlakový futbal. Budú sa snažiť rýchlo prechádzať do protiútoku, kde by mal byť oporným stĺpom vysoký útočník Danilevičius, ktorý by mal sklepávať lopty hlavne pre dotieravého Šernasa. V bráne bude kvalitný Karčemarskas, stopérsku dvojicu vytvorí skúsená dvojica Klimavičius – Žaliukas a túto základnú os mužstva dopĺňa litovská legenda Šemberas. Tréner Litvy László bol spokojný s obranou v Macedónsku (prehra 1:0), preto ju meniť zrejme nebude a vpravo bude hrať Borovskij a vľavo Andriuškevičius. Zostavu doplnia v strede Radavičius, na pravom krídle Mikoliunas a na ľavom E. Česnauskis.



Live stream zo zápasu bude k dispozícií na našej stránke v sekcií Živé prenosy.

Predpokladané zostavy
Litva: Karčemarskas – Borovskij, Klimavičius, Žaliukas, Andriuškevičius – Šemberas – Mikoliunas, Radavičius, E. Česnauskis – Šernas – Danilevičius
Slovensko: Mucha – Pauschek, Škrtel, Hubočan, Zabavník – Sapara, Pečovský – Weiss, Hamšík, Stoch – Bakoš

Ako tipovať
Vstup do kvalifikácie býva vždy dôležitý, ale v tejto fáze má ešte každý rovnaké šance na postup. Preto aj Litva bude oveľa nebezpečnejšia teraz, ako keby sme na jej pôde hrali v čase, keby už nemala šancu na postup. Bude to pre nás ťažký zápas aj preto, že sa bude hrať na umelej tráve, čo zásadne mení štýl hry, lebo na tomto povrchu sa lopta správa inak ako na prírodnej tráve. S tým sa ale budú musieť naši chlapci vyrovnať, pretože body treba zbierať od začiatku. Každú kvalifikáciu MS sme otvorili víťazstvom a hoci to bude ťažké a zrejme aj tesné, veríme, že dnes tomu nebude inak. Kurz na slovenské víťazstvo v našej tipovacej lige je 2,16.