Main Content

MS 2010: Angličania zvíťazili, smutní Slovinci idú domov + Hlasy

streda, 23. jún 2010 19:44 | Autor: TASR

V jednom z dvojice stredajších záverečných zápasov C-skupiny na XIX. majstrovstvách sveta vo futbale v Juhoafrickej republike zvíťazilo na štadióne Nelson Mandela Bay v Port Elizabeth Anglicko nad Slovinskom 1:0, keď v 23. min Defoe využil Milnerov center z ľavej strany a volejom prestrelil Handanovičove ruky.

Hoci zverenci trénera Fabia Capella mali počas celého stretnutia výraznú prevahu, nedokázali ďalšie šance pretaviť na gól. Najbližšie k nemu mal v 58. min Rooney, ktorý opečiatkoval žrď slovinskej bránky. Víťazstvo zabezpečilo Angličanom postup do osemfinále, no po triumfe USA nad Alžírskom napokon až z 2. miesta. Zverenci trénera Fabia Capella nastúpia v osemfinále v nedeľu 27. júna v Bloemfonteine o 16.00 h proti víťazovi D-skupiny


Slovinsko - Anglicko 0:1 (0:1)

Gól:
23. Defoe, ŽK: 40. Jokič, 79. Birsa, 81. Dedič - 48. G. Johnson, rozhodovali: Wolfgang Stark - Jan Salver, Mike Pickel (všetci Nem.), 36 893 divákov.

Zostavy:
Slovinsko: S. Handanovič - Brečko, Šuler, Boštjan Cesar, Jokič - Birsa, Koren, Radosavljevič, Kirm (79. Matavž) - Ljubijankič (62. Dedič), Novakovič
Anglicko: D. James - G. Johnson, Terry, Upson, Ashley Cole - Milner, Lampard, Barry, Gerrard - Rooney (72. J. Cole), Defoe (86. Heskey)

Prvá štvrťhodina zápasu veľa futbalovej krásy nepriniesla. Angličania však postupne prebrali kontrolu nad vývojom duelu a začali diktovať tempo hry. Rooney sa neustále aktívne pokúšal uvoľňovať svojich spoluhráčov presnými pasmi, Gerrard a Lampard sa však v koncovke nepresadili. V 20. min prvá vážnejšia akcia Slovinska stroskotala na Terrym, ktorý zblokoval Korenovu nebezpečnú strelu. V 23. min však udrelo pred Handanovičom: Milnerov center z pravej strany našiel na päťke voľného Defoa a útočník Tottenhamu z voleja prepasíroval loptu pomedzi ruky slovinského gólmana do siete. O päť minút na to Barry ďalší výborný Milnerov center nedokázal zužitkovať. V 30. min najprv strieľal Defoe, Handanovič vyrazil, hneď na to Rooney uvoľnil Gerrarda, ktorého strelecký pokus slovinský gólman zblokoval a ďalším zákrokom zastavil pred bránkovou čiarou. V jedinom náznaku šance Slovincov zastavila v 42. min Novakoviča píšťalka rozhodcu pre postavenie mimo hry.

Druhý polčas začali Angličania obrovským tlakom v snahe definitívne zlomiť odpor Slovincov. Už v 47. min Rooney našiel pred bránou opäť osamoteného Defoa, tentoraz však jeho volej skončil tesne vedľa ľavej žrde Handanovičovej bránky. O dve minúty Defoe vrátil Rooneymu nádhernú prihrávku, no radosť z lopty v slovinskej sieti vzal Angličanom ofsajdový výrok nemeckých rozhodcov. V 53. min nezapršalo z nájazdu 3 na 2, keď Angličania prekombinovali situáciu a nedostali sa k strele. Handanovič v 57. min výborne zasiahol pri hlavičke Barryho po Terryho rohovom kope a o chvíľu ďakoval výborne postavenej pravej žrdi, ktorú opečiatkovala Rooneyho strela. Do slovinskej šestnástky lietali neustále anglické centre a Handanovič mal plné ruky práce. V 68. min však mohlo udrieť na druhej strane, keď Novakovičovu strelu zblokoval Terry, Dedičov pokus Johnson a Birsa napokon netrafil bránku. V záverečnej dvadsťminútovke tempo hry upadlo, rozdrobili ho tvrdé súboje v strede ihriska. Bezgólová remíza v paralelnom súboji USA s Alžírskom totiž zabezpečovala postup obom aktérom súboja v Port Elizabeth. Gól Američanov v nadstavenom čase však pripravil Slovincom predčasný odchod zo šampionátu.

Hlasy

Fabio Capello (tréner Anglicka): "Mužstvo ukázalo tímového ducha, hralo kolektívne. Som šťastný, pretože som zistil, že tento tím už poznám dobre. Ideme ďalej a môžeme už hrať uvoľnene, lebo nás už myseľ nebude ťažiť. Vytvorili sme si mnoho šancí na strelenie druhého gólu, ale bez úspechu. Slovinci odohrali dobrý zápas, ale keď chcete hrať na remízu, nehráte tak ako zvyčajne."

Jermaine Defoe (útočník a strelec víťazného gólu Anglicka):
"Nielen pre nás, ale aj pre našich fanúšikov to bolo náročné. Mnohým favorizovaným mužstvám sa zatiaľ na šampionáte nedarí, preto bolo dôležité neklesať na duchu a to sa nám podarilo. Predviedli sme naozaj veľmi, ale veľmi dobrý výkon."

Steven Gerrard (kapitán Anglicka): "Keď musíte vyhrať, pociťujete vždy úzkosť, ale my sme ukázali, vášeň, kvalitu a aj obrovskú túžbu. Hrali sme dobre. Ak by sme však urobili to isté ako proti Alžírsku, bol by dnešný zápas náš posledný na tohtoročnom svetovom šampionáte."

Matjaž Kek (tréner Slovinska):
"Je to neuveriteľné, neopísateľné. Samozrejme, pociťujeme obrovské sklamanie. Ale až postupom času si uvedomíme, čo sme na šampionáte dosiahli. Gratulujem svojmu tímu aj Angličanom a verím, že oni získajú majstrovský titul. Náš súper hral dnes výborne, ale v závere sme boli blízko k remíze. Šport je však taký: dopredu sa nedá predpovedať na sto percent nič."

Engerio Widget