Main Content

PRE TIPUJÚCICH: Kvalifikácia MS: Slovensko - Lichtenštajnsko (11.9.)

utorok, 11. september 2012 13:38 | Autor: Filip Chudý

PRE TIPUJÚCICH: Kvalifikácia MS: Slovensko - Lichtenštajnsko (11.9.)
PRE TIPUJÚCICH: Kvalifikácia MS: Slovensko - Lichtenštajnsko (11.9.) | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Slovenská futbalová reprezentácia dnes odohrá svoj druhý zápas kvalifikácie MS 2014 v Brazílii. Na bratislavských Pasienkoch vyzve reprezentantov Lichtenštajnska. Tento zápas by mal byť našou povinnou jazdou.

Slovensko - Lichtenštajnsko

11.9.2012 o 20:15, rozhoduje Simon Lee Evans (Wales)

Futbalový šampionát v Brazílii predstavuje veľkú výzvu pre všetkých. Ale na to, aby sme sa tam dostali, už nemôžeme zbytočne strácať body, ako sa nám to stalo v Litve. Hoci zápas vo Vilniuse vyvolal skrivodlivosť, tak sa nemôžeme pozerať na výkon rozhodcu, ale hlavne na seba. A náš výkon nás ani zďaleka nepredurčoval na víťazstvo. Opäť sme predviedli slabé fázy, keď sme sa na ihrisku iba prechádzali, a práve tieto výpadky nás stáli víťazstvo. Pretože keď sme mali dobrú fázu, bolo jasne vidieť, že sme minimálne o triedu lepší ako náš súper. Ale na medzinárodnej scéne sa potrestá každá chyba a my sme stratili zbytočne dva body. Reprezentační tréneri teraz musia v základnej zostave urobiť viacero vynútených zmien, ale mali by urobiť aj ďalšie zásahy.

Výraznou zmenou prejde defenzívna zložka mužstva, ale tu by sa dnes zišiel radikálny rez, až na Škrtela. Ale tréneri budú možno chcieť zachovať kontinuitu. V bráne bude určite zmena, pretože Mucha dobrovoľne odišiel. Len je otázka kto namiesto neho? Buď nechytajúci Perniš alebo v reprezentácií prakticky neodskúšaný Kuciak. Bude to ťažká voľba, lebo takto tréneri zrejme určia už aj brankára na dva dôležité októbrové zápasy, čo vlastne môže byť kľúčové rozhodnutie. Na stopérsku pozíciu vedľa Škrtela sa postaví etablovaný Saláta. Aj v Litve nevýrazné kraje obrany by mali prejsť dnes zmenou, pretože potrebujeme od krajných obrancov ofenzívnu podporu. Preto by mal hrať napravo najofenzívnejší Pauschek a naľavo  ľavák Čech alebo tiež Breznaník. Defenzívu časť by mal doplniť Kucka ako štít.

Dnes musíme predovšetkým útočiť, pretože potrebujeme dávať góly. Je to z toho dôvodu, že na konci kvalifikácie bude pri rovnosti bodov rozhodovať skóre a je tu predpoklad, že budeme na tom s Bosnou a Hercegovinou bodovo možno narovnako. Lenže náš súper má už v skóre náskok siedmich gólov a preto je dnes najlepší čas sa pokúsiť aspoň niečo z ich náskoku zmazať. To trénerov priam predurčuje, aby sa vrátili k zloženiu Weiss – Hamšík – Stoch. Dopĺňať ich bude určite Sapara. Hrot útoku je trochu otázny, lebo Bakoš nebol úplne pripravený už na zápas v Litve, kde mal pôvodne hrať iba hodinu. Navyše Lichtenštajnsko bude mať sily hlavne na začiatku, preto sa ako lepšia javí alternatíva s Jakubkom, ktorý by rozbíjal ich obranný val a Bakoš by mohol nastúpiť počas zápasu, keď súper už nebude mať toľko síl.

Lichtenštajnsko je futbalový trpaslík, ale už ani takých neradno podceňovať. Náš dnešný súper určite postaví obranný val a bude sa snažiť držať bezgólový stav čo najdlhšie. Hoci prehral doma s Bosnou a Hercegovinou 1:8, tak dnes určite nebude chcieť pripustiť druhý debakel na svoj účet. Preto sa môže stať, že tvrdosťou budú chcieť zastrašiť našich hráčov. Reprezentanti Lichtenštajnska sú vo veľkej miere amatéri. V súčasnosti je asi najväčšou hviezdou mužstva obranca Martin Stocklasa z tímu lídra švajčiarskej ligy St. Gallen, ktorý v piatok odohral svoj stý reprezentačný zápas. V kádri je aj hrajúca legenda čerstvo 38-ročný útočník Mario Frick, ktorý si zahral aj v taliansku Seriu A a drží rekordy Lichtenštajnska v reprezentačných štartoch a aj góloch. Oporami sú ja brankár Peter Jehle a univerzál Franz Burgmeier. Pozrite si video vysokej prehry nášho dnešného súpera s Bosnou a Hercegovinou (1-8).



Live stream zo zápasu bude k dispozícií na našej stránke v sekcií Živé prenosy.

Predpokladané zostavy
Slovensko: Perniš – Pauschek, Škrtel, Saláta, Breznaník – Sapara, Kucka – Weiss, Hamšík, Stoch – Jakubko
Lichtenštajnsko: Jehle – Oehri, Ma. Stocklasa, Kaufmann, Burgmeier – N. Hasler, Quintans, Polverino – Frick, D. Hasler – Christen

Ako tipovať
Tento zápas musíme vyhrať a k tomu treba nastrieľať čo najviac gólov. Bosna a Hercegovina dokázala dať Lichtenštajnsku osem gólov, čo zrejme dnes nezopakuje. Náš dnešný súper je síce futbalový trpaslík, ale tiež sa nechce nechať iba otĺkať. Ale naše mužstvo je schopné aspoň polovicu gólov nastrieľať. Preto odporúčame tip na to, že v zápase padnú minimálne štyri góly. Kurz na to v našej tipovacej lige je 1,53.