Main Content

Majstrovstvá sveta v cyklistike - Sagana a Veltisa čaká boj o medaile

piatok, 14. september 2012 12:44 | Autor: Martin Hulényi

Majstrovstvá sveta v cyklistike - Sagana a Veltisa čaká boj o medaile
Majstrovstvá sveta v cyklistike - Sagana a Veltisa čaká boj o medaile | zdroj: Martin Hulényi pre Sport7.sk, foto SITA

Svet cyklistiky ešte nestihol stráviť triumf Contadora na Vuelta a Espana, ale už teraz nasleduje jeden z vrcholov sezóny – Majstrovstvá sveta v holandskom Limburgu. Slovensko na ňom bude reprezentovať v elitnej kategórií až šesť pretekárov.

Od nedele bude holandské mestečko Limburg hostiť najlepších cyklistov sveta. Fanúšikovia cyklistiky sa môžu tešiť na skvelé súboje, ktoré ukončia tohtoročnú sezónu. Bola to aj úspešná sezóna pre slovenskú cyklistiku, hlavne vďaka Petrovi Saganovi. Aktuálne ôsmy najlepší cyklista na svete vybojoval pre Slovensko ziskom zeleného trička pre najlepšieho špurtéra na Tour de France historický úspech. Netreba zabudnúť bratov Velitsovcov, ktorí už niekoľko rokov pútajú pozornosť svojimi  výkonmi. Spolu s touto trojicou budú našu krajinu v elitnej kategórií reprezentovať  aj Petrov starší brat Juraj Sagan, Matej Jurčo a Maroš Kováč.

Prvý zaujímavý pretek nás čaká v stredu 19.9., keď pretekárov bude v uliciach čakať boj nielen proti súperom ale aj proti času. Najväčšími favoritmi na majstra sveta sú Briti Bradley Wiggins a Christopher Froome, ktorí obsadili na olympiáde v Londýne prvé dve priečky. Ich hlavnými konkurentami budú Tony Martin z Nemecka, ktorý  bude chcieť obhájiť minuloročné prvenstvo, a Alberto Contador, výborný časovkár ktorý sa nedávno vrátil po dvojročnom treste a hneď vyhral španielsku Vueltu. Netreba zabúdať na mnoho ďalších pretekárov, ktorí môžu prekvapiť ako Tom Boonen, Fabian Cancellara či Cadel Evans. Náš majster Slovenska, Peter Velits, môže dosiahnúť pekné umiestnenie ako na Tour de France, kde sa v oboch časovkách dostal do prvej desiatky. Spolu s ním nás v tomto preteku bude reprezentovať Matej Jurčo.

Oveľa väčšie šance sa dávajú Petrovi Saganovi na pretekoch s hromadným štartom, kde bude patriť k hlavným favoritom. „Trasa je podobná klasike Amstel Gold Race, kde som už jazdil a skončil som tretí. Vraj na majstrovstvách sveta bude cieľ posunutý asi o kilometer po poslednom stúpaní, čo by mi mohlo aj vyhovovať, ale nepredbiehajme udalosti. Jednodňové preteky sú vždy nevyspytateľné. Rozhodne však odvediem na trati maximum, tak ako vždy.“ uviedol Sagan na svojej stránke.

Tak ako na olympiáde aj tu bude víťazstvo vecou šťastia. Avšak tým, že Sagan budem mať ďalších piatich krajanov na pretekoch, ktorí budú pracovať pre neho, sa nemusí spoliehať na silu najlepších krajín, ale skôr na silu vlastného tímu. Aj tu sú najväčší favoriti Briti na čele s obhajcom titulu Marcom Cavendishom. Ich vyzývateľmi budú okrem Slovenskej reprezentácie aj Nemci  na čele s Greipelom, Austrálčania na čele s Gossom, či Belgičania na čele s Boonenom. V tomto preteku však možno rátať aj s prekvapením, ako bolo víťazstvo Alexandra Vinokurova na olympiáde v Londýne.

Novinkou na týchto Majstrovstvách sveta je časovka tímov Pro Tour, ktorá vlastne aj v nedeľu otvorí celé podujatie. Aj tu máme šancu na medailu v osobe Petra Velitsa, ktorý jazdí za tím Omega-Pharma Quickstep spolus niekoľkými národnými majstrami v časovke a úradujúcim majstrom sveta v tejto disciplíne, Tony Martinom. Spolu s týmto tímom patrí k najväčším favoritom aj Sky Pro Cycling s hviezdnou trojicou Cavendish, Froome  a Wiggins. Na štarte bude celkovo 33 tímov, medzi ktorými je aj Liquigas-Canondale s Petrom  Saganom.

Bolo by pekné, keby by slovenský cyklisti ukončili úspešnú sezónu so ziskom aspoň jednej medaily.

Napíšte do diskusie váš názor na medailové šance slovenských reprezentantov.