Main Content

Hokejové topky: Slovenskou hviezdou dňa Majdán, Jágr mieri do Čiech (17.9.)

pondelok, 17. september 2012 10:54 | Autor: Dávid Lech

Hokejové topky: Slovenskou hviezdou dňa Majdán, Jágr mieri do Čiech (17.9.)
Hokejové topky: Slovenskou hviezdou dňa Majdán, Jágr mieri do Čiech (17.9.) | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk, foto SITA

Sezóna je v plnom prúde a my sme tu s ďalším pokračovaním noviniek zo sveta hokeja, ktoré tradične dopĺňame o informáciu o bodoch slovenských hokejistov v zahraničných súťažiach.

Slovenským hráčom dňa Majdán!
Za slovenského hráča včerajšieho dňa vyberáme Juraja Majdána, člena prvej litvinovskej formácie, ktorý sa troma bodmi (1+2) zaslúžil o víťazstvo Litvínova nad Českými Budejovicami 3:1. Kompletné informácie o bodovaní Slovákov v zahraničných ligách nájdete nižšie.

Jágr a Plekanec do Česka
Jaromír Jágr a Tomáš Plekanec sa vracajú po dobu trvania lockoutu v NHL do českej Tipsport Extraligy, v ktorej budú hájiť farby Kladna.

Pavel Dacjuk rokuje s Jekaterinburgom
Ruský útočník Detroitu Red Wings Pavel Dacjuk by sa mohol počas výluky objavovať v tíme účastníka KHL Avtomobilistu Jekaterinburg. Uviedol to jeho prvý tréner Valerij Golouchov, ktorý povedal, že Dacjuk trénuje v Jekaterinburgu a dohaduje sa na zmluve s miestnym tímom.

Výluka realitou – hráči Detroitu: na vine je Bettman!
Lockout v NHL s určitosťou bude. Po tom, čo sa NHL nedokázala dohodnúť s NHLPA na podmienkach novej kolektívnej zmluvy bude tohtoročná sezóna 2012/2013 prerušená alebo úplne zrušená. Hokejisti Detroitu Red Wings sa zhodli v názore, že vinníkom je komisár NHL Gary Bettman, ktorý stál za tromi z celkových štyroch výluk v histórii NHL. Najviac rozhorčeným hráčom bol Švéd Henrik Zetterberg, ktorý si pred médiami nedával servítku pred ústa.

Milan Lucic naďalej „medveďom“
24-ročný krídelník hrajúci typickým silovým kanadským štýlom sa dohodol s Bostonom na predĺžení svojho kontraktu a v mužstve bude pôsobiť do konca sezóny 2015/2016. Hokejista, ktorý v NHL odohral 359 zápasov a výraznou mierou sa pričinil o triumf Bostonu Bruins v play-off 2011, bude ročne poberať čiastku šesť miliónov dolárov.

SKA Petrohrad so Slovanom už aj s Tichonovom
Ruský tím KHL SKA Petrohrad sa posilnil o útočníka Viktora Tichonova, ktorý sa rozhodol po oznámení výluky opustiť zámorie a svoj návrat do NHL tak odkladá. Tichonov bude k dispozícii svojmu tímu už dnes v zápase so Slovanom. 24-ročný Rus odohral v NHL v drese Phoenixu 61 stretnutí.

Výluka v NHL – tímy KHL sa chcú posilňovať
Po tom, čo sa stal lockout v NHL reálnym začali tímy KHL špekulovať o možných posilách. Výrazne posilniť by sa mal SKA Petrohrad, kde by mala zavítať ruská trojica – brankár Sergej Bobrovskij, obranca Fedor Tyutin a útočník New Jersey Devils Ilya Kovalchuk. Lokomotiv Jaroslavľ by rád do svojho tímu priviedol útočníka Caroliny Hurricanes Alexandra Semina.

AHL sa vďaka výluke posilní
AHL sa vďaka prerušení sezóny NHL 2012/2013 posilní o množstvo kvalitných hráčov, ktorých vedenia tímov NHL posielajú do nižších zámorských líg. V AHL sa tak objavia hviezdne mená ako Ryan Nugent-Hopkins, Jordan Eberle, Magnus Pääjärvi, Justin Schultz, Jeff Skinner, Adam Henrique, Alexander Burmistrov, Nazem Kadri, Oliver Ekman-Larsson či Sean Couturier s Braydenom Scheenom.V OHL by sa mala prezentovať jednotka tohtoročného draftu Nail Yakupov, ten sa však vyjadril, že by si rád počas výluky zahral v KHL.

Cam Fowler bude pokračovať v Anaheime
Anaheim Ducks dal jasne najavo, kto by sa mal stať v budúcnosti tvárou ich defenzívy a tak podpísal kontrakt s 20-ročným obrancom Camom Fowlerom s ktorým podpísal päťročný kontrakt, finančné podmienky neboli zverejnené, zámorské médiá však hovoria o čiastke 20 miliónov dolárov, ktorá by zaručila kanadskému bekovi palt 4 milióny USD ročne.

Nashville podpísal s Kleinom na päť rokov
Obranca Kevin Klein sa dohodol na päťročnej spolupráci s Nashvillom Predators. Kleinovi predĺženie kontraktu vynesie 14,5 milióna dolárov. Túto zmluvu si kanadský rodák zaslúžil vďaka svojej prelomovej sezóne v ktorej bodoval 21 krát v 66 dueloch.

Tento víkend sa začala extraliga dorastencov a juniorov
V sobotu odštartovali zápasy úvodného kola dorastencov a juniorov. V juniorskej extralige padlo 33 gólov, keď sa zrodili tieto výsledky: Nitra – Martin 3:6, B. Bystrica – L. Mikuláš 0:2, Spišská N. Ves – Skalica 2:7, Košice – Trenčín 3:2, Zvolen – Poprad 1:4 a Slovan Bratislava – Žilina 2:1.

V dorasteneckej najvyššej súťaži mali diváci možnosť vidieť 64 gólov, keď sa strelecky najviac darilo Spišiakom a Skaličanom, ktorí svojim súperom nadelili „sedmičku“. Žilina – Banská Bystrica 0:4, Prešov – Slovan Bratislava 5:6gws, P. Bystrica – Nitra 2:4, Dubnica – Košice 2:5, Skalica – L. Mikuláš 7:4, Martin – Zvolen 1:2, Piešťany – Spišská Nová Ves 6:7, Trenčín – Poprad 5:4pp.

V extralige žien sa darí hokejistkám Spišskej Novej Vsi
V druhom extraligovom kole žien sa darilo opäť hokejistkám Spišskej Novej Vsi, ktoré poľahky zvládli zápas v Prešove a vyhrali 6:1. Aj v ďalších dvoch zápasoch vyhrali zápasy hosťujúce mančafty, keď Popradčanky podľahli Topoľčanom 5:7 a hokejistky Martina zvíťazili v Banskej Bystrici 1:2.

Banská Bystrica zdolala HK Orange
Hokejisti Banskej Bystrice úspešne zvládli svoj premiérový zápas sezóny v najvyššej slovenskej hokejovej lige, keď na ľade slovenskej „dvadsiatky“ zvíťazili 1:4 po tom, čo sa presadili dvojgólový Češík, Jabrocký a Lamper. Za domácich sa presadil mladík Fekiač.

Ako sa darilo Slovákom?

V nedeľu na ľad vykorčuľovali 4 tímy KHL. V súbojoch Traktor Čeľjabinsk – Dinamo Moskva a Lokomotiv Jaroslavľ – Atlant Mytišči sa predstavil iba Slovák Dominik Graňák v drese Moskovčanov, bodovo sa však nepresadil, v zápase si pripísal na svoje konto iba dva neúspešné pokusy na bránu.

V nedeľu pokračovala aj česká Tipsport extraliga druhým kolom. Slovákom sa opäť darilo. Svojim výkonom na seba uviedol pozornosť predovšetkým člen prvej litvínovskej formácie Juraj Majdán, ktorý mal prsty vo všetkých troch góloch Litvínova a pomohol tak svojmu tímu poraziť České Budějovice 3:1. Gólovo sa v Česku presadili aj Jozef Balej, Marek Hovorka a obranca Jozef Kováčik.

Jozef Balej (HC Škoda Plzeň) – 1 gól, 1 asistencia
Tomáš Slovák (HC Škoda Plzeň) – 1 asistencia
Jozef Kováčik (Kometa Brno) – 1 gól
Marek Hovorka (HC Rytíři Kladno) – 1 gól
Peter Galamboš (HC Bíli Tygři Liberec) – 1 asistencia
Martin Čakajík (HC Bíli Tygři Liberec) – 1 asistencia
Juraj Majdan (HC Verva Litvínov) – 1 gól, 2 asistencie

Odohrali sa aj zápasy fínskej a švédskej ligy, v nich sa však nepresadil žiadny Slovák.

Ako sa darilo Slovákom 15.9.?

15.9. – od dnešného dňa meníme čas zverejnenia tejto rubriky z poobedia na doobedie nasledujúceho dňa, aby ste mali štatistiky hráčov z predchádzajúceho dňa k dispozícií skôr. Pre túto zmenu sme včera článok nepriniesli a tak vám prinášame aj body Slovákov z 15.9.


Slovenským hokejistom sa v sobotu darilo. Do brány sa postavili dvaja slovenskí gólmani. Brankár Slovana Bratislava Jaroslav Janus vychytal svoj prvý shutout v kariére v KHL, keď zneškodnil všetkých 23 striel Víťazu Čechov. Menej sa darilo Jánovi Lašákovi, ktorý inkasoval trikrát, raz z hokejky Slováka Štefana Ružičku, ktorý sa pričinil o víťazstvo svojho Spartaku Moskva nad Chabarovskom 3:1. Gólovo sa presadil aj Libor Hudáček a Ján Lipiansky zo Slovana, rozhodujúci samostatný nájazd v dramatickom súboji Severstaľ Čerepovec – HC Lev Praha premenil slovenský útočník Juraj Mikuš a rozhodol tak o výhre českého mančaftu 2:3.

Ivan Baranka (Salavat Julajev Ufa) – 1 asistencia
Libor Hudáček (Slovan Bratislava) – 1 gól
Ján Lipiansky (Slovan Bratislava) – 1 gól, 1 asistencia
Michel Miklík (Slovan Bratislava) – 1 asistencia
Miroslav Šatan (Slovan Bratislava) – 1 asistencia
Štefan Ružička (Spartak Moskva) – 1 gól
Tomáš Záborský (Avangard Omsk) – 1 asistencia
Martin Cibák (Neftechimik Nižnekamsk) – 1 asistencia
Juraj Mikuš (HC Lev Praha) – rozhodujúci samostatný nájazd
Peter Podhradský (Donbass Doneck) – 1 asistencia
Jaroslav Janus (Slovan Bratislava) – 23 úspešných zákrokov, shutout, 100% úspešnosť zásahov
Ján Lašák (Amur Chabarovsk) – 37 úspešných zákrokov, 3 inkasované góly, 92,5% úspešnosť zásahov