Main Content

SVK vs. CZE: Kto je lepší vo futbale - Slováci alebo Česi?

streda, 19. september 2012 13:30 | Autor: Branislav Lipták

SVK vs. CZE: Kto je lepší vo futbale - Slováci alebo Česi?
SVK vs. CZE: Kto je lepší vo futbale - Slováci alebo Česi? | zdroj: Braňo Lipták pre Sport7.sk, foto SITA

Kto je lepší? Slováci alebo Česi? Večná otázka, ktorá trápi športových fanúšikov. Dnes si zoberieme pod drobnohľad futbalové reprezentácie oboch krajín.

Majstrovstvá Európy

Po rozdelení spoločnej republiky obe národné mužstvá vstúpili samostatne do svojej historicky prvej kvalifikácie, ktorou bolo zápolenie o ME 1996. Naši západní susedia kvalifikáciu zvládli, keď vyhrali svoju skupinu pred Holandskom a Nórskom. Slovenskí futbalisti odohrali kvalifikačnú fázu ako na hojdačke. Veľmi dobré zápasy striedali hrôzostrašné herné výpadky. Doma sme ukoristili body Francúzom aj Poliakom, ale na ihriskách súperov sme dostali výprasky 4:0 a 5:0. V silnej skupine skončil národný tím na celkovej tretej priečke za víťazom skupiny Francúzkom a druhým Rumunskom.

Pre Slovensko sa púť na ME skončila, ale pre skvele hrajúci český „nároďák“ to bol práve začiatok krásnej futbalovej rozprávky. Spanilú jazdu českých futbalistov okolo Karla Poborského ukončilo až vo finále silné Nemecko, ktoré vyhralo vďaka gólu v predĺžení 2:1.

Na všetky nasledujúce európske šampionáty sa futbalisti Česka vždy kvalifikovali. Pamätné je hlavne semifinále Eura 2004 v Portugalsku, kedy sa českí reprezentanti postavili proti prekvapeniu turnaja Grécku. Českí futbalisti mali drtivý tlak a súpera k ničomu nepustili. No napriek obrovskej prevahe sa zo šokujúceho víťazstva, postupu a neskôr aj z celkového titulu tešili hráči nefutbalového Grécka.

Celková štatistika Euro
Slovensko: 0 x účastník ME
Česká republika: 5 x učastník ME - najväčšie úspechy: vicemajstri Európy 1996, bronzoví medailisti ME 2004, štvrťfinále 2012/

Svetové šampionáty

Na svetový šampionát sa dokázali obe krajiny prebiť len raz. Českej reprezentácii sa to podarilo v roku 2006 v Nemecku. Hráči okolo geniálneho trénera Karla Brücknera boli radení do užšieho okruhu favoritov. Veď za reprezentáciu hrali hráči ako Peter Čech /Chelsea FC/, Zdeněk Grygera a Pavel Nedvěd /Juventus FC/, Marek Jankulovski /AC Milan/, Tomáš Rosický /Arsenal FC/, Jan Koller /1. FC Nürnberg/ a iní skvelí futbalisti. Veľkí favoriti však premiéru na svetovom podujatí nezvládli a vypadli už po súbojoch v skupine. Po výhre nad USA prišiel šok v podobe prehry s africkou Ghanou. Následná prehra s budúcimi majstrami sveta z Talianska ukončila český futbalový sen o postupe...

NEPREHLIADNITE: Kto je lepší v hokeji? Slováci alebo Česi?

Náš futbalový čas nastal v roku 2010. Stalo sa tak po famóznej kvalifikácii, v ktorej o priamom postupe Slovenska na africký svetový šampionát rozhodol až posledný zápas v zasneženom poľskom Chorzówe. Do Afriky cestovali naši hráči v opačnom postavení ako českí futbalisti o 4 roky skôr.



Slovenská reprezentácia bola považovaná za jedného z outsiderov. V Juhoafrickej republike sme najprv smolne remizovali s Novým Zélandom (1:1) a potom jednozačne prehrali s Paraguajom (2:0). Ak chceli slovenskí futbalisti pomýšľať na postup zo skupiny museli v poslednom zápase v skupine poraziť úradujúcich masjtrov sveta – Talianov. V zápase plnom zvratov a emócií dokázala slovenská družina okolo trenéra Vladimíra Weissa udolať talianskeho súpera 3:2. Zrodilo sa najväčšie prekvapenie turnaja a hráči spod Tatier sa pripravovali na ďalšiu svetovú futbalovú veľmoc. V osemfinále šampionátu nás čakali hviezdy z krajiny tulipánov. S Holandskom sme po vyrovnanom priebehu prehrali 1:2, ale hráči na čele s kapitánom Marekom Hamšíkom zanechali v Afrike skvelý dojem. Postup do osemfinále majstrovstiev sveta je najlepší výsledok Slovenska vo futbalovej histórii.

Celková štatistika MS:
Slovensko: 1x účastník turnaja  - osemfinále
Česká republika: 1x účastník turnaja  - skupina

Vzájomné zápasy

Historicky prvý vzájomný zápas dvoch štátov kedysi tvoriacich jeden silný národ sa odohral 08.05. 1995 v Bratislave. Súperi sa v priateľskom meraní síl rozišli zmierlivo po remíze 1:1. Za Slovensko nastúpili legendy ako Molnár, Kinder, Weiss, Moravčík, Dubovský...

Nasledujúce dva zápasy sa odohrali v rámci kvalifikácie na MS 1998. Doma sme v búrlivej atmosfére vyhrali 2:1 ale v odvete nás český vietor sfúkol 3:0. V ďalších troch zápasoch sme vždy prehrali s celkovým negatívnym skóre 2:10.

O necelé dva roky po poslednej porážke sa naši futbalisti opäť v kvalifikácii stretli s českým výberom. Prvý vzájomný kvalifikačný zápas na MS 2010 sa hral v Prahe, kde slovenskí fanúšikovia vytvorili pre hráčov domácu atmosféru.V dramatickom zápase sa zo šťastného víťazstva tešili naši futbalisti a prvykrát porazili svojho súpera na jeho domácej pôde. O víťazstve na pražskej Letnej rozhodlo mladé útočné žihadlo Erik Jendrišek v 83. minúte zápasu.



V odvete hranej v Bratislave sa body delili po spravodlivej remíze 2:2. V zápase sme dvakrát viedli, no po zbytočnom vylúčení kapitána Mareka Hamšíka sme boli radi aj za remízu. V tejto kvalifikácii sme teda s našim českým súperom neprehrali a hráči na čele s trénerským duom Vladimír Weiss – Michal Hipp sa prebojovali na svetový šampionát 2010 konaný v Juhoafrickej republike.

Bilancia Slovenska so vzájomných zápasov s Českou republikou:
výhry: 2
remízy: 2
prehry: 4

Takmer vo všetkych smeroch sú Česi vo futbale úspešnejší ako Slováci. Naši futbalisti síce dokázali na svetofom fóre postúpiť zo skupiny, ale z celkového hľadiska je česká reprezentácia úspešnejšia. V posledných rokoch sa ale Slovensko futbalovo zlepšilo, aj keď sa posledná kvalifikácia našim futbalistom nevydarila.
 
Zostáva len veriť, že napriek rozpačitému začiatku novej kvalifikácie príde futbalový progres a slovenská hymna sa nakoniec rozoznie na brazílskych futbalových štadiónoch...

V ďalšej časti pripravíme porovnanie úspechov slovenských a českých futbalových klubov na európskej scéne. Nezabudnite si teraz prečítať náš prvý diel, v ktorom sme porovnávali slovenský a český hokej (kliknite).

Napíšte do diskusie, ktorá futbalová reprezentácia je momentálne podľa vás lepšia.