Main Content

MS 2010: Japonci do osemfinále po triumfe nad Dánmi + Hlasy

piatok, 25. jún 2010 01:11 | Autor: TASR

Futbalisti Japonska sa popri Holanďanoch stali druhým postupujúcim z E-skupiny do osemfinále majstrovstiev sveta vo futbale. Japonci vo štvrtkovom priamom súboji o postup v Rustenburgu zdolali Dánov 3:1 (2:1) a ich osemfinálovým súperom bude v utorok 29. júna o 16.00 h v Pretórii víťaz F-skupiny Paraguaj.

Japonci uzemnili svojich európskych súperov ešte v prvom polčase dvoma utešenými gólmi z priamych kopov. Ich autormi boli v 18. min Takeši Honda a v 30. min Jasuhito Endo. Za dánsky tím znížil v 81. Jon Dahl Tomasson, keď dokopol do siete svoj neúspešný penaltový pokus. Japonskú postupovú definitívu potvrdil gólom na 3:1 v 87. min Šindži Okazaki. Japonci sa prebojovali do osemfinálovej fázy vo svojej štvrtej účasti v rade na záverečnom turnaji MS po druhý raz. Nadviazali tak na rok 2002, keď v domácom prostredí skončili svoju púť práve v osemfinále.


Dánsko - Japonsko 1:3 (0:2)

Góly:
81. Tomasson - 18. Honda, 30. Endo, 87. Okazaki, ŽK: 29. Kröldrup, 48. Ch. Poulsen, 66. Bendtner - 12. Endo, 26. Nagamoto, rozhodovali: Damon (JAR) - Ntagungira (Rwanda), Molefe (JAR), 27 967 divákov

Zostavy:
Dánsko: Sörensen - L. Jacobsen, Agger, Kröldrup (56. Larsen), S. B. Poulsen - Ch. Poulsen - Jörgensen (34. J. Poulsen), Kahlenberg (63. Eriksen) - Rommedahl, Tomasson - Bendtner
Japonsko: Kawašima - Komano, Nakazawa, Tulio Tanaka, Nagatomo - Abe - Hasebe, Macui (74. Okazaki), Endo (90.+ Inamoto), Okubo (88. Konno) - Honda

Dáni v tomto zápase museli hrať na víťazstvo, ale prekvapujúco nezatlačili Japoncov od úvodných minút s takou intenzitou, ako by možno chceli. V 12. min prvýkrát pohrozili pohybliví a skvele organizovaní Ázjčania. Najprv ohrozil Sörensena v bránke Dánska Macui a po ňom po šikovnej kolmici Hasebe mieril tesne vedľa ľavej žrde. O tri minúty neskôr mohlo udrieť na opačnej strane. Tomasson nečakanou strelou nasadil obrancovi Nakazawovi jasle, no lopta si nenašla cestu do japonskej siete. V 18. min sa "Modrí Samuraji" dočkali prvého úlovku. Po faule Ch. Poulsena na Hasebeho si loptu postavil Honda a krásnou strelou ľavačkou z 25 m k vzdialenejšej žrdi prekvapil Sörensena - 0:1. Dáni namiesto odvážnejšej hry a vyrovnania v krátkom čase druhýkrát inkasovali. Po polhodine hry Kröldrup fauloval Hondu a tentoraz Endo krásne zatočil loptu z priameho kopu do siete, keď bez problémov obstrelil dánsky múr - 0:2. Z tohto šoku sa "červeno-bieli" dlho spamätávali, no už krátko po prestávke mohli inkasovať tretíkrát. Endov pokus z priameho kopu z úctyhodnej diaľky zle stojaci Sörensen s námahou končekmi prstov vytlačil na ľavú žrď svojej bránky. Vzápätí mohli Dáni znížiť, no Kahlenberg nedočiahol na gólovú loptu pred Kawašimom. O niečo neskôr Jacobsenov center posúval Bendtner hlavou na Tomassona, ale ten na dlhú nohu a tiesnený nezakončil presne. Dánsky tréner Morten Olsen sa potom snažil oživiť hru striedaniami, ale nepomáhalo to. Až striedajúci Larsen v 79. min nastrelil brvno a o minútu neskôr sa pískala jedenástka v prospech európskeho tímu po prísne posúdenom zákroku Hasebeho na Aggera. Tomassonovi síce prvú strelu Kawašima vyrazil, ale pri dorážke skúseného útočníka bol už bezmocný - 1:2. Dánsky záverečný tlak sa nekonal, lebo v 87. min Honda ukážkovo vyzvŕtal obranu súpera, prihral efektne stridajúcemu Okazakimu a ten prakticky do prázdnej bránky tretím gólom pečatil japonský triumf a zároveň postup do osemfinále.

Hlasy:

Keisuke Honda (stredopoliar Japonska): "Pre Japonsko je to veľké víťazstvo. Teším sa z výhry, ale nie som úplne spokojný. Ďalší zápas bude oveľa dôležitejší, náš výkon musí byť ešte lepší. Chceli by sme dokázať, že nič nie je nemožné. Tréner nám pred zápasom hovoril, aby sme sa nesústredili iba na defenzívu, ale pokúšali sa aj útočiť. Zvolili sme veľmi efektívnu taktiku a dosiahli rozprávkový výsledok."

Morten Olsen (tréner Dánska): "Celý zápas rozhodli dva malé detaily, po ktorých strelili dva góly. Vedeli sme, kto z Japoncov bude kopať priame kopy. Pripravovali sme sa na to, ale nepomohlo nám to."