Main Content

Hokejové topky: Slovenskou hviezdou Graňák, Pánik a Jurčo sa sťahujú (21.9.)

piatok, 21. september 2012 11:34 | Autor: Dávid Lech

Hokejové topky: Slovenskou hviezdou Graňák, Pánik a Jurčo sa sťahujú (21.9.)
Hokejové topky: Slovenskou hviezdou Graňák, Pánik a Jurčo sa sťahujú (21.9.) | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk, foto SITA

Sezóna je v plnom prúde a my sme tu s ďalším pokračovaním noviniek zo sveta hokeja, ktoré tradične dopĺňame o informáciu o bodoch slovenských hokejistov v zahraničných súťažiach.

Slovenskou hviezdou dňa Graňák
Najproduktívnejším Slovákom včerajšieho dňa v elitných európskych ligách bol Dominik Graňák, ktorý sa podieľal dvoma asistenciami na víťazstve Dinama Moskva nad Dynamom Minsk (7:2). Graňák nastúpil v jednej formácií s najväčšou ruskou hviezdou Alexandrom Ovečkinom, ktorý sa s moskovským klubom dohodol na spolupráci do ukončenia lockoutu v NHL. 

Jurčo s Pánikom začnú sezónu na farmách

Slovenskí hokejoví útočníci Tomáš Jurčo a Richard Pánik boli svojimi klubmi preradení do AHL. Tomáš Jurčo, ktorý patrí organizácii Detroit Red Wings, odohral posledné tri sezóny v QMJHL a teraz sa stane hráčom rezervného tímu „červených krídel“ Grand Rapids Griffins. Richard Pánik, ktorý bol draftovaný Tampu Bay Lightning, sa v A tíme zatiaľ nedokáže presadiť a tak naposledy pôsobil v AHL v klube Norfolk Admiral, s ktorým získal prestížny Calder Cup. Farma Tampy Bay sa však presťahovala a tak Richard Pánik bude obliekať dres Syracuse Crunch.

Tomáš Tatar bude hrať za Piešťany!
Ani Slovan, ani Trenčín. Slovenský útočník Tomáš Tatar sa po tom, čo mu vedenie Detroitu Red Wings odobrilo pôsobenie na Slovensku dohodol s účastníkom slovenskej Tipsport extraligy ŠHK 37 Piešťany. Na Slovensku bude môcť pôsobiť do dvanásteho októbra – do termínu kedy sa začína zámorská AHL. Na ľade v piešťanskom drese by sa mal objaviť už dnes v zápase proti Skalici.

Po Dacjukovi posilní CSKA aj Bryzgalov

Po tom ako ruský stredný útočník Pavel Dacjuk podpísal zmluvu s CSKA Moskva sa účastník KHL dohodol aj na pôsobení ďalšieho ruského hokejistu hrajúceho v NHL. Novou akvizíciou moskovského klubu sa stal brankár Philadelphie Flyers Ilja Bryzgalov, ten by mal napodobniť Dacjuka a podpísať s CSKA zmluvu po prílete do Moskvy. V tíme CSKA pôsobí aj slovenský gólman Rastislav Staňa, ktorý v mužstve pôsobí ako jednotka, po príchode Bryzgalova sa však bude musieť uspokojiť s pozíciou náhradníka.

Ovečkin vo formácii s Graňákom
Alexander Ovečkin, ktorý podpísal kontrakt s Dinamom Moskva, bude hrávať v prvej formácii, v ktorej nastupuje aj náš slovenský bek Dominik Graňák. Graňák je v obrannej dvojici s Filipom Novákom. V útoku sa po boku Ovečkina objavia pravdepodobne Michail Anisin a Konstantin Gorovikov. Včera si tak zahrali po prvýkrát. Ovečkin zaznamenal pri výhre 7-2 nad Dynamom Minsk asistenciu, Graňák dve. 

John Tavares by mohol hrať v Rakúsku
Podľa viacerých informácií majú o kanadského útočníka Johna Tavaresa záujem v rakúskej EBEL lige. Podľa rakúskych médií má o ôsmeho najproduktívnejšieho hráča minulej sezóny záujem Red Bull Salzburg. V tíme pôsobí tréner, s ktorým má Tavares nadštandardné vzťahy a o to je jeho príchod reálnejší.

KHL zaregistrovala zmluvu Jakupova
Jednotka tohtoročného draftu Nail Jakupov sa stal pre túto sezónu oficiálnou posilou tímu z Nižnekamska. KHL zaregistrovala jeho kontrakt a Jakupov tak odohrá sezónu vo svojom rodnom klube.

Tyler Seguin zo zámoria do Švajčiarska
Hokejista Bostonu Bruins Tyler Seguin sa rozhodol, že počas výluky sa bude preháňať po švajčiarskych klziskách. Na zmluve sa dohodol s účastníkom najvyššej švajčiarskej ligy EHC Biel.

Anisimov posilní Lokomotiv
Ruský krídelník Artem Anisimov posilní svoj rodný klub v KHL, keď sa dohodol na zmluve s Lokomotivom Jaroslavľ. Anisimov odohral v NHL 270 zápasov, všetky v drese New Yorku Rangers. 24-ročný hokejista už však patrí klubu Columbus Blue Jackets.

Následky výluky na seba nenechali dlho čakať
V nedeľu sa oficiálne oznámila výluka a s ňou prichádzajú aj ďalšie negatívne správy. Všetci zamestnanci NHL sa musia zmieriť s redukciou platov a aby toho nebolo málo, prípravné kempy tímov NHL sa nezačnú tak ako sa predpokladalo - všetky prípravné zápasy do 30. septembra boli zrušené a je dosť možné, že sa táto hranica bude ešte posúvať, keďže od oznámenia výluky sa predstavitelia ligy a NHLPA oficiálne nestretli a nerokovali o novej kolektívnej zmluve.

Josi počas výluky do Bernu
22-ročný obranca Nashvillu Predators Roman Josi sa stal novou posilou švajčiarskeho tímu SC Bern. Josi v minulej sezóne odohral v drese „predátorov“ 62 zápasov.

Chorváti v druhej časti kvalifikácie na ZOH 2014
Chorvátski hokejisti vyhrali domáci turnaj na ktorom sa hralo o miestenku v druhej časti kvalifikácie na ZOH v Sočí v roku 2014. Chorvátsko zvíťazilo nad Mexikom, Izraelom a Srbskom a v druhej fáze kvalifikácie ich čakajú tímy Maďarska, Litvy a Holandska. V ďalších dvoch kvalifikačných skupinách druhej časti sa stretnú Ukrajina, Poľsko, Estónsko a Španielsko v H skupine a Veľká Británia, Japonsko, Rumunsko, Kórea v G skupine. Víťazi skupín sa posunú do záverečnej tretej časti kvalifikácie.

Nemeček bude kandidovať vo volebnom kongrese IIHF
Prezident SZĽH Igor Nemeček bude budúci týždeň kandidovať vo volebnom kongrese IIHF. Nemeček by sa chcel stať jedným z členov výkonného výboru IIHF. Nahradil by tak Juraja Širokého, ktorý v tejto funkcii pôsobil od roku 2003, tento rok sa však o miesto uchádzať nebude.

V Pardubiciach okrem Hemského aj Kindl
Pardubice posilní okrem Aleša Hemského aj ďalší český hokejista z NHL. Posilniť „pernikárov“ by mal obranca Jakub Kindl z Detroitu Red Wings. Nastúpiť za Pardubice by mohol ešte tento týždeň.

Do Česka ďalšia vlna hokejistov z NHL
České tímy sa posilňovať o hráčov z NHL neprestali. České Budějovice sa posilnili o Raděka Martínka a Andrewa Ferencea. Obaja zadáci sú s klubom dohodnutí a počas lockoutu tak budú obliekať dres Budějovíc. Český krídelník San Jose Sharks Martin Havlát začal trénovať s Kometou Brno, návrat na české klziská však odmieta z obáv, že sa zraní. Brankár Ondřej Pavelec sa stal novou posilou Liberca. Informácie však vraveli o tom, že by sa mal stať gólmanom Třinca. Třinec ustúpil z ústnej dohody a tak sa 25-ročný brankár upísal „tigrom“ za ktorých bude nastupovať aj Ladislav Šmíd. Oceliarov z Třinca by mal posilniť obranca Rostislav Klesla. Jeho štartu v najbližšom zápase však bráni pár formalít, ktoré sú v štádiu riešenia.

Skalica poľahky zvládla duel so SR „20“
Včera sa odohralo jedno stretnutie slovenskej Tipsport extraligy, keď Skalica privítala na svojom ľade slovenskú „dvadsiatku.“ Záhoráci bez väčších problémov zvíťazili 4:1 a pripísali si do tabuľky tri body. V zápase sa darilo Žigmundovi Pálffymu, ktorý skóroval dvakrát a na jeden gól asistoval. Súhrn zápasu nájdete tu >>>

Voráček s Hudlerom pomohli dostať HC Lev na prvé miesto KHL
Nové posily tímu HC Lev Praha Jakub Voráček a Jiří Hudler nastúpili vo štvrtkovom zápase HC Lev Praha – Avangard Omsk (3:1) a pomohli svojmu tímu dostať sa na absolútne výslnie KHL, keď sa HC Lev po tejto  výhre ocitli na celkovom prvom mieste v tabuľke. Bodovo zo spomínanej dvojice sa presadil Jakub Voráček, keď si pripísal jednu asistenciu.

Ako sa darilo Slovákom?


KHL

8 zápasov KHL odohraných 20.9. prinieslo 5 kanadských bodov Slovákov. Slovenskí hokejisti neskórovali ani raz, no darilo sa im podieľať sa na góloch. Najviac sa darilo Dominikovi Graňákovi, ktorý pomohol dvoma asistenciami svojmu tímu Dinamu Moskva vysoko zvíťaziť nad Dinamom Minsk 7:2. Po asistencii si pripísali aj Ivan Baranka, Rastislav Špirko a Marcel Hossa. Do brány sa v zápase CSKA Moskva – Barys Astana postavil Rastislav Staňa, ten však nedokázal zabrániť prehre 1:3, keď inkasoval dva góly (tretí bol do prázdnej brány).

Dominik Graňák (Dinamo Moskva) – 2 asistencie
Ivan Baranka (Salavat Julajev Ufa) – 1 asistencia
Rastislav Špirko (Avtomobilist Jekaterinburg) – 1 asistencia
Marcel Hossa (HC Lev Praha) – 1 asistencia
Rastislav Staňa (CSKA Moskva) – 25 úspešných zákrokov, 2 inkasované góly, 92,5% úspešnosť zásahov

ŠVÉDSKO

Vo švédskej lige sa presadili dvaja Slováci. Ladislav Nagy skóroval, „nabíjal“ mu Tomáš Marcinko. Ani body Slovákov však nezabránilo víťazstvu Frölundy nad MODOm 7:6 po predĺžení.
Ladislav Nagy (MODO Hockey) – 1 gól
Tomáš Marcinko (MODO Hockey) – 1 asistencia