Main Content

MS 2010: Pobrežie Slonoviny zdolalo KĽDR, obaja si však balia kufre + Hlasy

piatok, 25. jún 2010 20:42 | Autor: TASR

Futbalisti Pobrežia Slonoviny zvíťazili vo svojom záverečnom zápase v základnej G-skupine na XIX. majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike nad reprezentáciou Kórejskej ľudovodemokratickej republiky hladko 3:0 (2:0).

Strelcami gólov víťazov boli v prvom polčase Yaya Touré a Romaric, po prestávke sa presadil striedajúci Salomon Kalou. Obe mužstvá hrali veľmi slušne, španielsky rozhodca Alberto Undiano Mallenco nemusel ani jedného hráča napomínať žltou kartou.

Bol to prvý vzájomný duel týchto súperov na seniorskej úrovni, pre oboch to bola zároveň rozlúčka so šampionátom. "Sloni" po bezgólovej remíze s Portugalskom a prehre 1:3 s Brazíliou prvýkrát bodovali naplno, so štyrmi bodmi obsadili v konečnej tabuľke 3. miesto. Severokórejčania v JAR prehrali všetky tri zápasy, strelili iba jediný gól, v súboji s Brazíliou (1:2) ho dal Ji Jun-nam. S Portugalskom utrpeli debakel 0:7, čo je vôbec najvyššia prehra na týchto MS a uzatvárali poradie tímov v tejto skupine.


KĽDR - Pobrežie Slonoviny 0:3 (0:2)


Góly
: 14. Yaya Touré, 20. Romaric, 82. S. Kalou, bez žltých kariet, rozhodovali: Alberto Undiano Mallenco - Fermin Martínez Ibánez, Juan Carlos Yuste Jiménez (všetci Šp.)

Zostavy:
KĽDR: Ri Mjong-guk - Čcha Jong-hjok, Pak Čchol-jil, Ri Jun-il, Ji Jun-nam, Ri Kwang-čchon - Hong Jong-jo, An Joung-hak, Pak Nam-čchol, Mun In-guk (67. Čchoe Kum-čchol) - Jong Tae-se
Pobrežie Slonoviny: B. Barry - E. Eboué, Kolo Touré, Zokora, Boka - Cheick Tioté, Yaya Touré, Romaric (79. Doumbia) - Kader Keita (64. S. Kalou), Gervinho (64. Dindane) - D. Drogba

Od úvodu bolo jasné, že taktovku v tomto dueli budú v rukách držať hráči Pobrežia Slonoviny. Tí sa s chuťou pustili do odovzdaného súpera a už v prvej minúte mohli viesť, ale Kader Keita mieril iba do nôh severokórejského brankára Ria Mjong-guka. V 11. min sa lopta prvýkrát ocitla v sieti, ale rozhodcovia gól správne pre ofsajd Didiera Drogbu neuznali. O tri minúty sa však už "sloni" tešili. Boka z ľavej strany posunul loptu na hranicu pokutového územia, tam sa k nej dostal Yaya Touré a technickou strelou ju poslal za chrbát súperovho gólmana. V 20. min bolo už 2:0. V šestnástke KĽDR si Drogba nádherne spracoval loptu, prudko vystrelil, trafil brvno a odrazenú loptu poslal hlavou do siete Romaric. Severokórejčania sa v úvodnej štyridsaťpäťminútovke iba dvakrát dostali bližšie k bránke Afričanov, ale obidva ich pokusy z priamych kopov nemierili medzi žrde. Hráči Pobrežia Slonoviny okrem dvoch gólov v prvom polčase ešte dvakrát nastrelili žrď.

Po prestávke pokračoval tlak "slonov", ale súper bránil často až s deviatimi hráčmi a napĺňal svoju snahu neinkasovať ďalšie góly. V 81. min sa dokonca Jong Tae-se dostal do obrovskej šance, ale sám sa proti brankárovi Boubacarovi Barrymu nepresadil. Prakticky z protiútoku Salomon Kalou uzavrel skóre na konečných 3:0. Nabehol si na center Boku a jemným oblúčikom prehodil vybiehajúceho gólmana Ria Mjong-guka. Výsledok už nič nezmenil na skutočnosti, že ako pre reprezentáciu Pobrežia Slonoviny, tak aj pre KĽDR sa majstrovstvá sveta skončili.

Hlasy

Sven-Göran Eriksson (tréner Pobrežia Slonoviny): "Aj keď sme nepostúpili, v mimoriadne ťažkej skupine sme predviedli dobré výkony. Hráči môžu byť na seba hrdí, hrdá na nich môže byť celá krajina. Je to dobré mužstvo a patrí mu budúcnosť."

Didier Drogba (útočník Pobrežia Slonoviny): "Ak by sme boli pokojnejší, mohli sme streliť aj viac gólov. Šampionát sa pre nás skončil, ale môžeme byť hrdí na to, čo sme predviedli v zápasoch s Portugalskom, Brazíliou a aj dnes. Pre našu krajinu je účasť na majstrovstvách sveta dvakrát v rade niečo fantastické. Na jednej strane sme smutní, že sme nepostúpili, ale na druhej sa tešíme z toho, že sme na MS mohli hrať."

Kim Jong Hun (tréner KĽDR): "Na šampionáte sme odohrali dva dobré zápasy. Naše vystúpenie položilo dobré základy výkonnostného rastu do budúcnosti. Majstrovstvá sveta boli pre nás veľmi užitočná skúsenosť. Až do poslednej minúty hrali moji zverenci naplno, dali do toho celé svoje úsilie."