Main Content

MS 2010: Outsider z Hondurasu nedoprial Švajčiarom osemfinále + Hlasy

sobota, 26. jún 2010 02:12 | Autor: TASR

Vo večernom zápase piatkového programu XIX. majstrovstiev sveta vo futbale v H-skupine na Štadióne Free State v Bloemfonteine nedokázalo favorizované Švajčiarsko prekonať defenzívu Hondurasu a po bezgólovej remíze sa lúči so svetovým šampionátom.

Zverenci Ottmara Hitzfelda potrebovali na postup dvojgólové víťazstvo nad stredoamerickým súperom, keďže im nezahral do karát výsledok paralelne hraného zápasu medzi Španielskom a Čile


Švajčiarsko - Honduras 0:0

ŽK: 34. Gelson Fernandes - 4. Thomas, 58. D. Suazo, 64. Chávez, 89. W. Palacios, rozhodovali: Baldassi - Casas, Maidana (všetci Arg.),
28 042 divákov.

Zostavy:
Švajčiarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Von Bergen, Grichting, R. Ziegler - Barnetta, Huggel (78. Shaqiri), Gökhan Inler, Gelson Fernandes (46. Yakin) - Derdiyok, N´Kufo (69. Frei)
Honduras: Valladares - Sabillón, Chávez, Bernárdez, M. Figueroa - E. Álvarez, W. Palacios, Thomas, R. Núňez (67. W. Martínez) - J. N. Palacios (78. Welcome), D. Suazo (87. Turcios)

Švajčiari nastupovali do zápasu s imperatívom dvojgólového víťazstva nad outsiderom z Hondurasu. Stredoameričania zasa s defenzívnou taktikou, keď až osem hráčov prehusťovalo priestor pred vlastnou šestnástkou. V 11. min sa cez túto pascu prekľučkoval Gökhan Inler, no jeho strela z hranice šestnástky o meter minula ľavú žrď Valladaresovej bránky. Zverenci nemeckého trénera Ottmara Hitzfelda sa pokúšali o úspech najmä centrami z krídel do šestnástky, prinieslo im to dve šance. Najprv v 17. min Derdiyokovi chýbali centimetre, aby dokázal hlavou lepšie usmerniť pekný center sprava od Barnettu. V 43. min sa Švajčiarom vydarila podobná akcia, tentoraz sprava centroval Derdiyok, no ani
N´Kufo nedokázal z vyloženej pozície trafiť Valladaresovu bránku.

Hráči krajiny Helvétskeho kríža sa v prestávke dozvedeli, že paralelné stretnutie H-skupiny sa v Pretórii vyvíja v prospech Španielov, čo vylučovalo možnosť postupu bez víťazstva nad Hondurasom. Ani táto informácia však nepriniesla obrat v švajčiarskej hre. Práve naopak. V 52. min mohol všetky švajčiarske nádeje pochovať D. Suazo, keď nádherný Álvarezov center nedokázal sám na päťke usmerniť hlavou do Benagliovej bránky. Nový hráč na ihrisku Hakan Yakin sa pokúšal strhnúť aktivitu na stranu európskeho tímu najskôr tvrdou strelo z 30 metrov a potom peknou prihrávkou na N´Kufa, no ten ponuku nevyužil. Stále viac sa osmeľovali futbalisti Hondurasu. V 62. min Jerry Palacios minul Núňezov center a v najväčšej šanci sa ocitol v 71. min Álvarez, ktorého gólovú strelu vytlačil Benaglio na roh. Diváci videli až do konca zápasu dramatický futbal, v ktorom sa príležitosti striedali v rýchlom slede na oboch stranách. Gólu, ktorý by dokázal vykresať postupovú nádej pre Švajčiarov, sa nedočkali.

Hlasy

Ottmar Hitzfeld (tréner Švajčiarska): "Veľmi dlho nám dnes trvalo, kým sme našli spôsob, ako proti Hondurasu hrať. Súper si utvoril šance skôr ako my. Potom sme si síce aj my vypracovali nejaké príležitosti, keďže sme ich však nepremenili, postup si nezaslúžime. Je to hlboké sklamanie, lebo po úvodnom triumfe nad Španielskom sme si robili veľké nádeje na miestenku do osemfinále."

Hakan Yakin (stredopoliar Švajčiarska): "Deväťdesiat minút sme sa usilovali o strelenie gólu, pred koncom sme aj zariskovali a otvorili obranu. V šestnástke súpera sme sa však nedokázali presadiť. Dokonca ani nemôžeme hovoriť o tom, že by Hondurasanov nejako výnimočne podržal brankár. Celé to bolo z našej strany upracované, v koncovke nám chýbala chladnokrvnosť. Čím dlhšie sa hralo, tým viac sme strácali presnosť - týkalo sa to aj štandardných situácií."

Tranquillo Barnetta (stredopoliar Švajčiarska): "Neviem takto narýchlo pomenovať, v čom presne ten náš nezdar spočíval. Pokúšali sme sa, akosi nám však chýbala presnosť, adresnejšia finálna prihrávka."

Reinaldo Rueda (tréner Hondurasu): "Bol to veľmi napínavý zápas. Po dvoch prehrách sme sa nachádzali v ťažkej situácii. Švajčiari na rozdiel od nás mohli stavať na svojom úspechu proti Španielom a majú oveľa viac skúseností. Chýbal nám pokoj pri premieňaní gólových príležitostí. Napriek tomu dnes môžeme pociťovať hrdosť na náš výkon. Celkovo dobré výsledky mužstiev z latinsko-americkej oblasti na tomto šampionáte sú pre nás inšpiráciou do budúcnosti."

Noel Valledares (brankár Hondurasu)
: "Myslím si, že sme dnes vôbec nezahrali zle. V porovnaní s predchádzajúcimi vystúpeniami sme častejšie mali loptu v moci. Švajčiari bažili po triumfe, my sme im dobre odolávali. Sami sme si vytvorili niekoľko sľubných šancí, ale akosi nám to tam nechcelo padnúť."