Main Content

MS 2010: Skončila sa skupinová fáza, už dnes začína osemfinále!

sobota, 26. jún 2010 02:22 | Autor: TASR

MS 2010: Skončila sa skupinová fáza, už dnes začína osemfinále!
MS 2010: Skončila sa skupinová fáza, už dnes začína osemfinále! | zdroj: SITA

Európsky kontinent bude mať 6-členné zastúpenie v osemfinále majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike. Tak málo tímov z Európy vo vyraďovacej fáze od zavedenia tohto súčasného nikdy nebolo.

Z tradičných európskych velikánov skončili predčasne svoju púť štvornásobní majstri sveta Taliani a tiež Francúzi, ktorí majú na konte jeden titul z domáceho šampionátu v roku 1998. Naopak prvýkrát sa do osemfinále prebojovali vo svojej premiére na záverečnom turnaji MS Slováci.

Európa má zároveň istotu troch štvrťfinálových miesteniek, keďže všetkých šesť mužstiev vytvorilo tri výlučne európske dvojice: Anglicko - Nemecko, Holandsko - Slovensko, Španielsko - Portugalsko. Na rozdiel od Európy bilancia Južnej Ameriky v základných skupinách bola stopercentná: medzi šestnástku najlepších postúpilo kompletné okteto: Argentína, Brazília, Čile, Paraguaj a Uruguaj. Po dva tímy pre vyraďovaciu fázu pochádzajú zo zóny Severnej a Strednej Ameriky (Mexiko a USA) a tiež Ázie (Japonsko a Kórejská republika). Šestnástku postupujúcich dopĺňa jediný africký zástupca - Ghana. Medzi šestnástkou osemfinalistov figuruje päť držiteľov titulov majstrov sveta. Sú nimi najúspešnejší tím histórie Brazília (5), Nemecko (3), Argentína a Uruguaj (po 2) a tiež Anglicko (1).

Po 48 zápasoch na futbalových MS 2010 v JAR sa skončila v piatok skupinová fáza turnaja. Medzi najlepších 16 tímov sveta sa prebojovalo 5 mužstiev z Južnej Ameriky (Argentína, Brazília, Čile, Paraguaj a Uruguaj), 6 z Európy (Anglicko, Holandsko, Nemecko, Portugalsko, Slovensko a Španielsko), po dvoch zástupcoch má zóna Severnej a Strednej Ameriky (Mexiko a USA), Ázia (Japonsko a Kórejská republika) a do osemfinále sa kvalifikoval z Afriky jediný zástupca - Ghana.

Osemfinálové dvojice na 19. MS vo futbale v JAR:

Sobota 26. júna:

Uruguaj - Kórejská republika (Port Elizabeth, 16.00 h)
USA - Ghana (Rustenburg, 20.30 h)

Nedeľa 27. júna:

Nemecko - Anglicko (Bloemfontein, 16.00 h)
Argentína - Mexiko (Johannesburg/Soccer City, 20.30 h)

Pondelok 28. júna
:
Holandsko - Slovensko (Durban,16.00 h)
Brazília - Čile (Johannesburg/Ellis Park, 20.30 h)

Utorok 29. júna:

Paraguaj - Japonsko (Pretória, 16.00 h)
Španielsko - Portugalsko (Kapské Mesto, 20.30 h)

Začiatky stretnutí sú uvedené v SELČ.