Main Content

NHL: Hall jednotkou draftu, prvé kolo bez Slovákov

sobota, 26. jún 2010 10:12 | Autor: TASR

Útočník Taylor Hall sa stal jednotkou vstupného draftu zámorskej hokejovej NHL, ktorý sa uskutočnil v Staples Centre v Los Angeles. V piatkovom prvom kole si najužitočnejšieho hráča prestížneho Memorial Cupu 2009 i 2010 vybral Edmonton Oilers.

Hall je fyzicky i psychicky pripravený, aby sa už v novej sezóne stal platným hráčom naposledy sa herne trápiacich olejárov. V ostro sledovanom súboji dvoch talentovaných mladíkov napokon Edmonton uprednostnil Halla pred Tylerom Seguinom, ktorého okamžite draftoval z 2. miesta Boston. Podľa očakávania si kluby NHL v piatkovom 1. kole nevybrali ani jedného slovenského hokejistu. V prvej tridsiatke tohtoročného draftu je 14 Kanaďanov, 11 Američanov, čo je národný rekord a len päť Európanov. Po úspechu so švajčiarskou dvadsiatkou sa nečakane európskou jednotkou stal Nino Niederreiter, po ktorom z 5. miesta siahli New York Islanders. Zo starého kontinentu sú v hornej desiatke ešte Rus Alexander Burmistrov (8. Atlanta) a Fín Mikael Granlund (9. Minnesota).

Štvrtý rok po sebe si kluby NHL vybrali ako draftovú jednotku hráča z juniorskej OHL. Hall bol jednotkou v prognózach ISS a Hockey News, Seguina zasa uprednostňoval Centrálny úrad pre skauting. "Stále som šokovaný. Tešilo ma, že sa o mne hovorilo ako o draftovej jednotke. Teraz sa to naplnilo a ja som veľmi šťastný. Verím, že sa dostanem do prvého tímu Oilers už v nasledujúcej sezóne. To bude prvý krok. Dúfam v úspešné obdobie," povedal pre TSN Hall. Osemnásťročný talent, rodák z Calgary, má za sebou výbornú sezónu 2009/10. V 57 stretnutiach OHL za Windsor strelil 40 gólov a pridal 66 asistencií. So Spitfires napokon získal Memorial Cup, s kanadskou reprezentačnou "dvadsiatkou" bol strieborný na svetovom šampionáte. "Takého šikovného mladého hráča ako on som ešte nestretol. Bol dvakrát najužitočnejším hokejistom Memorial Cupu, patril medzi prominentov na svetovom juniorskom šampionáte. Počas celého juniorského obdobia potvrdzuje svoj veľký talent,“ vysvetľoval pre TSN dôvody Hallovej voľby generálny manažér Oilers Steve Tambellini.

Vďaka minuloročnej výmene Phila Kessela do Toronta získal Boston možnosť vyberať z 2. miesta namiesto Maple Leafs, čo využil na angažovanie Tylera Seguina. Mladíka z tímu Plymouth Whalers porovnávajú so Stevom Yzermanom alebo Joeom Sakicom. Pred draftom sa čakalo, že sa stane jednotkou, mnohí ho dávali aj pred Halla. "Sen sa stal skutočnosťou a mňa si vybrali v prvom kole. Je skvelé ísť do tímu ako je Boston. Som presvedčený o svojich schopnostiach a po prvých rozhovoroch s manažmenton Bruins verím, že sa môžem dostať do prvého tímu. Nie som sklamaný alebo prekvapený, že nie som jednotkou draftu. Prišiel som do Los Angeles s otvorenou mysľou,“ povedal pre TSN Seguin.

Po očakávanej dvojici sa trojkou draftu stal obranca Eric Gudbranson, ktorého si vybrala Florida. Potom prišlo na rad prvé prekvapenie, Columbus siahol po Ryanovi Johansenovi z Portlandu (WHL), ktorý bol v preddraftovom rankingu zámorských korčuliarov desiaty. Nasledoval ďalší nečakaný krok, Islanders si vybrali Niederreitera. Podľa prognóz sa mal klub z Long Islandu pôvodne zamerať na niektorého obrancu, Švajčiar síce mal byť vybraný v prvom kole, ale skôr až v jeho závere. Niederreiter sa stal najvyššie draftovaným Švajčiarom v histórii. Fín Mikael Granlund, ktorý bol z Európanov v preddraftových prognózach najvyššie, išiel až z 9. miesta.

Draft NHL 2010 v Los Angeles:
1. kolo: 1. Edmonton - Taylor Hall (Kan.), 2. Boston - Tyler Seguin (Kan.), 3. Florida - Eric Gudbranson (Kan.), 4. Columbus - Ryan Johansen (Kan.), 5. New York Islanders - Nino Niederreiter (Švajč.), 6. Tampa Bay - Brett Connolly (Kan.), 7. Carolina - Jeff Skinner (Kan.), 8. Atlanta - Alexander Burmistrov (Rus.), 9. Minnesota - Mikael Granlund (Fín.), 10. New York Rangers - Dylan McIlrath (Kan.), 11. Dallas - Jack Campbell (USA), 12. Anaheim - Cam Fowler (Kan.), 13. Phoenix - Brandon Gormley (Kan.), 14. St. Louis - Jaden Schwartz (Kan.), 15. Los Angeles - Derek Forbort (USA), 16. St. Louis - Vladimir Tarasenko (Rus.), 17. Colorado - Joey Hishon (Kan.), 18. Nashville - Austin Watson (USA), 19. Florida - Nick Bjugstad (USA), 20. Pittsburgh - Beau Bennett (USA), 21. Detroit - Riley Sheahan (Kan.), 22. Montreal - Jarred Tinordi (USA), 23. Buffalo - Mark Pysyk (Kan.), 24. Chicago - Kevin Hayes (USA), 25. Florida - Quinton Howden (Kan.), 26. Washington - Jevgenij Kuznecov (Rus.), 27. Phoenix - Mark Visentin (Kan.), 28. San Jose - Charlie Coyle (USA), 29. Anaheim - Emerson Etem (USA), 30. New York Islanders - Brock Nelson (USA)