Main Content

Arsenal Londýn - preceňovaný alebo podceňovaný klub?

štvrtok, 4. október 2012 15:32 | Autor: Erik Tejedi

Arsenal Londýn - preceňovaný alebo podceňovaný klub?
Arsenal Londýn - preceňovaný alebo podceňovaný klub? | zdroj: Erik Tejedi pre Sport7.sk, foto SITA

Arsenal vždy bol a aj bude pýchou anglického futbalu. Podľa mnohých tretí najlepší klub v histórií Premier League prežíva v posledných rokoch trofejové suchoty. Vykúpi ho táto sezóna?

Po viac než 7-ročnom trofejovom pôste fanúšikovia Arsenal zatracujú. Veľkohubé vyhlásenia hráčov "The Gunners", či samotného trénera Wengera o tom, ako v novej sezóne získajú ligový titul, už vyzerajú ako chabé výkriky do tmy a väčšina ľudí sa im už len smeje ...

Šance Arsenalu však v tejto sezóne nie sú také mizivé, ako sa môže na prvý pohľad zdať.  Je síce pravda, že po odchode van Persieho ostala v tíme obrovská trhlina, no realita je taká, že zverenci Arséna Wengera prežívajú relatívne dobrý vstup do sezóny a to napriek tomu, že sú v tabuľke Premiership priebežne len na ôsmom mieste.

Čo hrá v prospech Wengera? Má k dispozícií dobrý káder, jeho mužstvo má relatívne dobrú formu a čo je veľmi dôležité vzhľadom na ďalší vývoj súťaže, je skutočnosť, že Wengerovci si už odkrútili zápasy proti Manchestru City, či Chelsea, na ktoré konkurencia ešte len čaká. Bilancia 2 výhier, 3 remíz a jednej prehry preto nemusí pôsobiť až tak strašidelne.

Arsenal čakajú v najbližších 10 kolách relatívne jednoduchšie zápasy a len v dvoch prípadoch narazia Gunners na tímy z „elitnej kategórie”, 3. novembra si zahrajú na Old Trafforde proti United a 17.novembra doma privítajú Tottenham. Náročný bude určite ešte zápas na pôde výborne hrajúceho Evertonu, no okrem toho by mala prísť bodové hody proti Aston Ville, Swansea, West Bromwichu, Fulhamu, QPR, Norwichu či West Hamu. Do konca roka, kedy sa dohrá 21.kolo ešte hrajú Wengerovci aj s Readingom, Wiganom, West Hamom, Newcastle a Southamptonom. Myslíte si, že po týchto zápasoch môže byť Arsenal na čele ligy, alebo minimálne atakovať prvé miesto? Podľa nás je to veľmi reálne…

Gunners včera vyhrali doma s gréckym Olympiakosom v 2.kole skupinovej fázy Ligy majstrov 3:1 a gólovo sa opäť presadil Lukas Podolski. Bol to už jeho štvrtý gól v ôsmych zápasoch od príchodu z bundesligoveho Kolínu, kde sa stal legendou. Ako sa zdá nemecký reprezentant sa dostáva v novom pôsobisku do veľmi dobrej formy.

Video zo zápasu Arsenalu s Olympiakosom nájdete tu >>>

Fanúšikov však trápia výkony druhej ofenzívnej hviezdičky Oliviera Girouda. Hráč, ktorý prišiel na Emirates Stadium s vizitkou najlepšieho strelca francúzskej Ligue 1 skóroval doteraz len raz. Arsene Wenger po odchode Van Persieho vyhlásil, že ak Podolski s Giroudom v tejto sezóne obaja strelia aspoň 20 gólov plnohodnotne nahradia Robina Van Persieho. Kým však Podolski tieto plány začal napĺňať Giroud zaskočené mlčí...

Mnohí sa zhodujú, že Arsenal stráca určitým spôsobom nádej na ligový titul vždy v úvode sezóny, lebo sa zbaví svojich najlepších hráčov. Ako čerstvé príklady slúžia odchody Cesca Fabregasa, Samira Nasriho, Gaela Clichyho, Alexa Songa či Robina Van Persieho. V minulosti Henryho. Napriek tomu nám určite dáte za pravdu, že Wenger si mužstvo namiešal tak výborne, že stále majú hráči na každej pozícií zaujímavú konkurenciu.

Už ani Sczsesny, ktorý sa zranil, nemá pozíciu jednotky úplne istú, lebo svojimi výkonmi upútal Vito Mannone. V útoku  to začína ísť vyššie spomínanému Podolskému, výborne hrajúci Walcott chce ísť stoj čo stoj na jeho hrot, v ktorom čaká na svoju formu aj Giroud. V strede poľa sa zabýval takmer automaticky Santi Cazorla, góly začal strieľať krídelník Gervinho, v obrane dominuje Sagna s Vermaelenom a ešte sa čaká “čo vyvedie” v najbližšom období konečne zdravý supertalent Jack Wilshere. Nesmieme zabúdať ani na Artetu s Diabym, záložníkov, ktorí vedia výborne zahrať aj smerom dozadu.

Je teda Arsenal podceňované alebo preceňované mužstvo? V čom je iné oproti minulej sezóne a dokáže prekonať svoj tieň, ktorým je tradičná stopka v osemfinále alebo štvrťfinále Ligy majstrov plus tretie-štvrté miesto v Premier League?

Gunners boj o titul zrejme nezvládnu, no budú oň usilovať oveľa intenzívnejšie ako v predchádzajúcej sezóne. Mužstvo Wengera totiž dozrieva, začína mať priam ideálny vek. Mladé hviezdy ako Walcott, Sczcesny, Oxlade-Chamberlain, Ramsey, už načerpali prvé dôležité skúsenosti. Tých začínajú mať na rozdávanie aj hráči ako Gervinho, Diaby, Vermaelen, ktorí stále patria medzi hráčov do 25-26 rokov. A keď k tomu prirátate viaceré hviezdy, ktoré sa nachádzajú v najlepších futbalových rokoch (hovorí sa, že ide o vek medzi 27-31) Sagnu, Girouda, Podolskeho, Artetu, Mertesackera, Aršavina či Cazorlu tréner Wenger má k dispozícií mužstvo, ktorému nechýba mladícka drzosť, talent, sila a hlavne už ani skúsenosti.

Napíšte do diskusie váš názor ako dopadne Arsenal v tejto sezóne.