Main Content

MS 2010: Cs. Horváth: "Holanďania sú favoriti, ale môžu aj prehrať"

nedeľa, 27. jún 2010 12:06 | Autor: TASR

Slovenského futbalového legionára Csabu Horvátha, ktorý od júla 2008 pôsobil v holandskom klube ADO Den Haag, triumf zverencov hlavného trénera Vladimíra Weissa v záverečnom zápase F-skupiny na XIX. majstrovstvách sveta v JAR nad Talianskom 3:2 veľmi potešil.

"Bol som veľmi rád, že to chlapcom tak perfektne vyšlo. S Talianmi odohrali veľmi dobrý zápas a podali v ňom znamenitý výkon. To, že v pondelok v osemfinále budú hrať proti Holandsku, je už čerešnička na torte. Je to veľmi pekné pokračovanie slovenského úspešného pôsobenia na týchto majstrovstvách sveta. Samozrejme, bude to veľmi ťažký zápas, lebo táto fáza turnaja sa hrá už iba na jeden duel. V ňom sa musí rozhodnúť," uviedol 28-ročný rodák z Dunajskej Stredy (nar. 2. 5. 1982), ktorý v A-tíme SR odohral jedno medzištátne stretnutie. Takmer hodinu hral v minuloročnom prípravnom zápase Island - Slovensko, v ktorom "weissovci" 12. augusta 2009 remizovali na "ostrove gejzírov" v Reykjavíku 1:1.

Kmeňový hráč AS Trenčín, ktorý v najvyššej holandskej súťaži doteraz odohral 48 majstrovských stretnutí (dal v nich šesť gólov, pozn.) tiež pripomenul, že Slováci aj v osemfinálovom súboji s Holandskom majú šancu na dobrý výsledok. "Víťazstvo nad Talianskom im veľmi pomohlo, lebo im zvýšilo sebavedomie. Vyhrať na svetovom šampionáte nad obhajcami titulu - to je výsledok, ktorý ide do sveta. Triumf nad Talianmi im totálne pomohol aj v tom, že si perfektne vyčistili hlavu. Zbavili sa nervozity, lebo v ďalšej fáze turnaja majstrovstiev sveta môžu hrať uvoľnene a bez nejakého príliš veľkého rešpektu voči súperovi. Postupom zo skupiny dosiahli, čo chceli. Už nemajú čo stratiť. Pod väčším tlakom budú Holanďania, ktorí patria medzi top favoritov MS 2010. Holanďania budú hrať útočne, čo môže byť pre nás určitou výhodou. Ich ofenzívna sila je veľmi veľká, ale majú určite slabšie okienka smerom dozadu. V ich defenzíve, najmä na jej krajoch, sú aj slabšie miesta. Tadiaľ by mohla viesť cesta k nášmu úspechu," tvrdil hráč, ktorý s futbalom začínal v Šamoríne.

Recept ako otupiť útočné ostrie Holanďanov ukázali podľa Csabu Horvátha najmä Japonci, ktorí sa im vyrovnali najmä pohybom a dôrazným osobným bránením po celom ihrisku. "Japonci ich riadne trápili. Holanďania si nevedeli zvyknúť na to, že išli s nimi do každého súboja. Hráči z Ázie ich dokázali atakovať hneď pri zakladaní útokov. To by mohol byť návod ako sa s nimi pustiť do možno úspešného boja o postup ďalej," skonštatoval Csaba Horváth, ktorý zároveň dodal, že hlavnou zbraňou zverencov 58-ročného šéftrénera Berta van Marwijka je hviezdny stred poľa.

"Futbalisti ako sú Rafael Van der Vaart z Realu Madrid, Mark van Bommel z Bayernu Mníchov alebo Wesley Sneijder z milánskeho Interu by určite boli veľkou ozdobou každého mužstva. To je naozaj ohromná sila Holanďanov. Navyše Arjen Robben, ktorý môže proti nám nastúpiť, je prakticky nebrániteľný hráč. Toho bude treba pri bránení minimálne zdvojovať. Verím však, že tréner Weiss s celým realizačným tímom opäť ideálne trafí zostavu a ušije na Holanďanov dobrú a najmä účinnú taktiku. Holanďanov by sme mohli prekvapiť najmä rýchlymi protiútokmi z dobre zabezpečenej obrany. Na takýto spôsob hry máme v mužstve vhodné typy hráčov. Robo Vittek je na týchto MS vo veľkej forme. Miňo Stoch sa dokáže presadiť v súbojoch jeden na jedného, verí si v nich. Navyše, v Holandsku minulú sezónu pôsobil, mnohých hráčov veľmi dobre pozná. Hamšík v súboji s Talianskom tiež ukázal svoju silu. Obrana hrala proti Talianom kompaktne, Škrtel a spol. sa pri preberaní hráčov dobre zastupovali. Obaja defenzívni stredopoliari boli správne agresívni a v boji o loptu dôrazní. Všetci ukázali, že vedia hrať aj veľmi náročný nátlakový futbal. Práve ten by mohol na Holanďanov platiť," uviedol ďalej Csaba Horváth, ktorý zároveň pripomenul, že veľkým nebezpečenstvom pre bránku Slovákov budú pohotoví strelci ako Robin van Persie alebo Dirk Kuyt. "Po zápase s Holandskom by som bol najspokojnejší s naším postupom ďalej (smiech). Ale ak by sme s nimi prehrali po dobrom a kvalitnom výkone, tiež nebudem nešťastný, lebo súčasní Holanďania sú naozaj extratrieda. Ale tou boli v porovnaní s nami aj Taliani. A tí sú už doma, kým my sa chystáme na Holanďanov. To je tiež moment, ktorý hráčov môže pred pondelkovým súbojom nabiť veľkou energiou, elánom a odhodlaním," dodal bývalý hráč ŠKP Devín, 1. FC Slovácko a Trenčína Csaba Horváth.