Main Content

Analýzy zápasov Slovenska na MS (4.): Slovensko - Holandsko

nedeľa, 27. jún 2010 20:51 | Autor: Martin Gregor

Analýzy zápasov Slovenska na MS (4.): Slovensko - Holandsko
Analýzy zápasov Slovenska na MS (4.): Slovensko - Holandsko

Slovenskú reprezentáciu čaká ďalší zápas, ktorý sa bez pochýb zapíše nezmazateľným písmom do futbalovej histórie našej malej krajiny v srdci Európy. Zajtra od 16-tej hodiny nastúpi 11 statočných v boji o postup medzi osem najlepších tímov na svete proti silnému Holandsku. Zápas pripomínajúci súboj Dávida s Goliášom povedie Španielska rozhodcovská trojica Udiano Mallenclo, Fermin Martinéz Ibánez a Juan Carlos Yuste.

Vplyv rozhodcu na zápas
 

Slovensko môže vďačiť za postup do osemfinále anglickým rozhodcom, ktorí podali v súboji našich s Talianmi excelentný výkon. Rozhodcovia z Premier League potvrdzujú oprávnenosť tvrdenia, že sú najlepší na svete. Proti “Squadre Azzura” správne neuznali tesný ofsajdový gól Talianov na 2-2, ktorý by si pravdepodobne 9 z desiatich iných rozhodcov nevšimlo. Okrem toho hlavný rozhodca Webb s prehľadom zvládol napätú atmosféru zápasu a nedovolil tak jeho kúskovanie.

Teraz je však možné, že achilovou pätou duelu Slovenska s Holandskom bude práve hlavný rozhodca. Španiel Alberto Udiano Mallenca je známy “ťahač kariet”, čo potvrdil aj v súboji Nemecka so Srbskom. V tomto zápase vytiahol 9 žltých a jednu červenú, pre Miroslava Kloseho. Tá bola prinajmenšom veľmi diskutabilná. Dúfajme, že Udiano neovplyvní negatným spôsobom tento zápas. Holandské média na toto riziko upozorňovali už ráno. 


Z kádra nášho  súpera

Holandsko = útočný futbal bez zábran. Aspoň tak si ho vykresľujú futbaloví fanúšikovia po celom svete. Holanďania za to vďačia ich výkonom v posledných desiatkach rokov na svetových, či európskych šampionátoch. Výraznejší úspech na MS v podobe aspoň semifinálovej účasti však prišiel naposledy na MS 1998 vo Francúzsku. Je o nich známe, že bez problémov zvládajú kvalifikáciu a aj základné skupiny. Napríklad pred dvoma rokmi na EURE zdolali v základnej skupine Taliansko 3-0, Francúzsko 4-1 a Rumunsko s pozmenenou zostavou plnou náhradníkov 2-0. Zápasy vo vyraďovacej fáze však mnohokrát nezvládajú psychicky. Ako dôkaz slúži napríklad ich senzačné vypadnutie s Rusmi na spomínanom EURE  v pomere 1-3.  Pred štyrmi rokmi počas MS v Nemecku sa so šampionátom rozlúčili prehrou v osemfinále s Portugalskom (0-1).

Holandsko sa na tohtoročnom šampionáte doposiaľ neprezentuje svojou typickou útočnou hrou plnou gólov. Hoci je to mužstvo plné hviezd zatiaľ nedokáže svojich súperov prevalcovať spôsobom, aký im bol predtým vlastný. Po nečakanom vypadnutí na EURE 2008 prevzal mužstvo tréner Bert van Marwijk. Napriek veľkej nevôli verejnosti a jeho kritikov upustil od typického ofenzívneho rozostavenia 4-3-3. „Oranjes” odvtedy nedominujú na trávníku tak výrazne ako predtým, napriek tomu však vyhrávajú a to je pre nich hlavné.

V základnej skupine zdolali v úvodnom zápase Dánsko 2-0. V prvom polčase to bol snáď najhorší futbal týchto majstrovstiev. Holanďanov dostal z kŕču až vlastný gól Dána Poulsena. Poisťujúci gól zariadil Dirk Kuyt v 85. minúte.

V druhom zápase sa natrápili s Japoncami. O ich víťazstve rozhodol Sneijder strelou spoza šestnástky. Rana to bola síce ako z kanóna, no kvalitnejší bránkár typu Jána Muchu by ju pravdepodobne bez väčších problémov vyrazil, pretože smerovala takmer do stredu brány.

V poslednom dueli v skupine nastúpili Holaďania už s vedomím istého postupu z prvého miesta proti Kamerunu. V nudnom zápase zvíťazili „Oranjes” 2-1. Čo bolo však pre nich podstatnejšie do zostavy sa im vrátil na posledných 20 minút hviezdny Arjen Robben z Bayernu, ktorý stihol prispeť k rozhodujúcemu gólu Huntelaara, pred ktorým trafil tyč strelou spoza šestnástky. 

Najväčšia sila Holandska sa bez pochýb skrýva v ich nebezpečnej ofenzíve. Robin Van Persie si proti Kamerunu otvoril svoj strelecký účet. Proti Slovensku nastúpi takmer určite aj Arjen Robben, i keď pravdepodobne až z lavičky v druhom polčase. Tréner Marwijk ho bude šetriť a do zostavy ho zaradí skoršie len v prípade nepriaznivého stavu. Menšiou slabinou môže byť u Holanďanov ich defenzíva. Japonci ukázali, že im robí problém rozohrávka pod tlakom, preto ich treba neustále napádať.  

Rafael Van der Vaart, ktorý zaskakuje za Robbena v strede poľa si teda svoje miesto v základe aspoň čo sa týka úvodu zápasu udrží.

Hoci zvíťazili Holanďania vo všetkých troch zápasoch v ich hre nám stále niečo chýba. Ako sme spomínali  zatiaľ to nie sú tí „Oranjes”, na ktorých sme boli zvyknutí z minulosti. Možno to ale znamená začiatok novej éry “absolutného Holandského futbalu“, ktorý sa už nebude prezentovať peknou hrou, ale výsledkami, ktoré sú v konečnom dôsledku vždy dôležitejšie.

Z kádra našich

Slovensko sa prebojovalo do svojho prvého osemfinále. Pred posledným zápasom v skupine sme mali na konte len jeden bod, no napokon nám stačilo na postup zdolať Talianov, pretože v druhom súboji Paraguaju s Novým Zélandom sa zrodila bezgólová remíza.
 
Víťazstvo nad Talianskom si zapamätá nie len náš národ, ale aj futbaloví fanúšikovia po celom svete. Ich drvivá väčšina totiž označila tento súboj za doposiaľ najkrajší zápas tohtoročných majstrovstiev sveta. O senzačnom úspechu Slovenska sme toho popísali už mnoho, teraz je tu ďalší zápas a tak si povedzme, čo nám okrem postupu priniesol zápas s Talianskom.

S určitosťou vieme, že pre druhú žltú kartu nebude môcť nastúpiť v zajtrajšom zápase s Holandskom Zdeno Štrba. Ide o veľkú stratu, keďže Štrba patril k naším najlepším hráčom a to nielen v zápase s Talianskom. Nahradiť by ho mal Trnavčan Kamil Kopúnek, ktorý ho striedal aj v zápase s Talianskom.
 
V obrane bude možno chýbať Ján Ďurica, ktorý si natiahol lýtkový sval. Prípadná strata Škrteľovej stopérskej dvojičky neveští pre našu obranu nič dobré. Hoci si mnoho fanúšikov v poslednej dobe želalo, aby tréner Weiss vyskúšal na jeho poste iného obrancu po výkone Ďuricu proti Talianom bude škoda, ak nebude môcť zasiahnúť do súboja proti Holandsku. Na jeho poste ho v tom prípade nahradí pravdepodobne Saláta.


Malý otáznik visí aj nad štartom Juraja Kucku, ktorý prevdiedol proti Talianom životný výkon. Kucka trénoval posledné dva dni len individuálne, no podľa lekárov by mal byť Weissovi k dispozícií.

Očakávame, že náš tréner zaradí do základnej zostavy väčšinu hráčov z víťazného duelu proti Talianom, pochopiteľne bez vykartičkovaného Štrbu. Otázne je, či siahne aj po synovi Weissovi mladšiemu, alebo ho opäť nechá len na lavičke náhradníkov.

Predpokladané zostavy:

Holandsko: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, N. De Jong - Kuyt, Sneijder, Van der Vaart - Van Persie
Slovensko: J. Mucha ml. - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica (Saláta), Zabavník - Kopúnek, Kucka - Weiss ml. (Jendríšek), Hamšík, Stoch - Vittek.

Ako tipovať

Pokiaľ vybehneme na „Oranjes” spôsobom, akým sme vybehli na Talianov nie je dopredu nič stratené. Súboj Holandska s Japonskom potvrdil, že nášmu súperovi robí problem, ak ho súper atakuje už pri rozohrávke. To by mohla byť cesta k úspechu. Ak necháme Holanďanov tvoriť hru gól dostaneme skôr či neskôr. Favorit zápasu je  jasný, Holandsko bude pravdepodobne nad naše sily. Pokiaľ chcete tipovať vkladajte na víťazstvo Holandska, hoci si pochopiteľne želáme iný výsledok.