Main Content

REBRÍČEK: TOP 5 najlepších trénerov NHL

štvrtok, 18. október 2012 10:27 | Autor: Peter Ligas

REBRÍČEK: TOP 5 najlepších trénerov NHL
REBRÍČEK: TOP 5 najlepších trénerov NHL | zdroj: Peter Ligas pre Sport7.sk, foto SITA

Počas výluky v NHL vám budeme na Sport7.sk každý štvrtok prinášať zaujímavé rebríčky, aby ste na najprestížnejšiu hokejovú ligu na svete nezabudli ani počas lockoutu. Dnes sme sa zamerali na najlepších trénerov v NHL.

  John Tortorella (New York Rangers)

Meno Johna Tortorellu je určite známe aj menej znalým fanúšikom hokeja. Výbušná povaha, nie veľmi dobré vzťahy s novinármi a tlačové konferencie plné nadávok sú Tortorellovou neoddeliteľnou súčasťou.  Svoj najväčší úspech zaznamenal s Tampou Bay, keď ich v sezóne 2003/2004 priviedol k zisku Stanley Cupu. V prípade že sa nová sezóna začne, budú aj jeho terajší zverenci patriť k jedným z favoritom na zisk tejto najcennejšej trofeje.



  Claude Julien (Boston Bruins)


Momentálny tréner Bostonu načal svoju kariéru v pozícii hlavného trénera už v roku 2003, keď ho angažoval Montreal Canadiens. Kým sa prepracoval do Bostonu, vyskúšal si aj kratší angažmán v New Jersey, ktoré však nebolo úspešné. V jeho aktuálnom pôsobisku to od začiatku nemal ľahké. Bruins je tím s veľkou a náročnou fanúšikovskou základňou, ktorá má zakaždým len tie najvyššie očakávania. Tlak na trénerov v Bostone bol vždy veľký a často sa stávalo že tomuto tlaku podľahli. Julienove prvé 3 sezóny skončili zakaždým rozpačito. V roku 2009 prehra s Carolinou v sedemzápasovej sérii, v roku 2010 potom šokujúca strata vedenia 3-0 na zápasy s Philadelphiou. Bruins však tieto neúspechy a prehry vzali ako motiváciu do budúcna. Plody Julienovej práce sa naplno prejavili v minulom roku, keď po úchvatných sériách s Montrealom, Philadelphiou, Tampou a nakoniec Vancoverom priviedol svojich zverencov k vytúženému Stanley Cupu.



  Peter Laviolette (Philadelphia Flyers)


Meno Petera Lavioletta sa spája hlavne s jeho predošlým pôsobiskom v Caroline kde pôsobil od roku 2003 až do roku 2009. V pamätnom roku 2006 s ňou získal Stanley Cup, keď sa mu podarilo okolo veterána Roda Brind´Amoura a brankára Cama Warda postaviť nezabudnuteľné hokejové teleso. Už ako hlavný tréner Philadelphie sa zapísal hlavne obratom série z Bostonom v roku 2010. Aj napriek nepriaznivému stavu, už 0-3 na zápasy, Laviolette neustále na tlačových konferenciách vyhlasoval, že jeho zverenci sú lepší ako Bruins. A nakoniec sa ukázalo, že aj boli.



  Ken Hitchcock (St. Louis Blues)


Hitchcock zažil priam rozprávkovú sezónu po svojom návrate na trénerský stolec, keď minulú sezónu dokázal vypracovať s Bluesmanov konkurencieschopný, obávaný tím. Po tom ako bol prepustený Davis Payne z dôvodu slabých výsledkov tímu a na lavičku sa dostal Hitchcock, hráčov St. Louis akoby pokropilo živou vodou. Viacerí sa vyjadrili, že práve príchod skúseného lodivoda bol tým pravým impulzom na famóznu jazdu do play-off. Za tento svoj trénerský počin mu bola udelená cena Jacka Adamsa pre najlepšieho trénera roka. Ken Hitchock dosiahol svoje najväčšie úspechy ešte v minulom storočí, keď v sezóne 1998/1999 vyhral s Dallasom Stanley Cup a rok po tom sa mu taktiež podarilo dostať sa až do finále, bohužiaľ už s neúspešným koncom.



  Mike Babcock (Detroit Red Wings)


Mike Babcock začal svoju trénerskú kariéru v NHL naozaj vo veľkom štýle. Hneď vo svojej prvej sezóne v pozícii hlavného trénera, získal s Anaheimom Stanley Cup. V Los Angeles zotrval po úspešnej sezóne ešte rok, pokým sa nepresunul do svojho stávajúceho pôsobiska – Detroitu. S Red Wings sa mu podarilo v prvých troch rokoch zakaždým získať divízne prvenstvo a v sezóne 2007/2008 ich priviedol až k víťazstvu v lige. Babcock je známy svojou dôkladnou predzápasovou analýzou, keď trávi dlhé hodiny študovaním videozáznamov a hľadaním súperovej najväčšej slabosti. Prepracovaná stratégia výborne zapadá do súkolia červených krídel, kde výborne kombinuje skúsenosť veteránov a postupne predierajúcu sa mladícku krv.