Main Content

1. Predkolo EL-UEFA: Nitra remizovala doma s FC ETO Györ 2:2

štvrtok, 1. júl 2010 21:56 | Autor: TASR

Futbalisti Nitry hrali vo štvrtkovom dueli 1. predkola futbalovej Európskej ligy UEFA 2010/11 na domácom trávniku s maďarským tímom FC ETO Györ nerozhodne 2:2 (1:1).

Na úvodný gól Tótha zo 14. min dokázal ešte v prvom polčase odpovedať v 39. min 25-ročný Estónec Tarmo Kink, s 12 gólmi najlepší strelec Györu v sezóne 2009/2010. Ten istý hráč maďarského tímu dostal svoje mužstvo po prestávke do vedenia, keď v 58. min prekvapil strelou z diaľky domáceho gólmana Hrošša. Nitrania vyrovnali 11 min pred koncom zásluhou striedajúceho Romana Slobodu.

V drese hostí sa predstavil aj slovenský legionár Otto Szabó, bývalý hráč Slovana. Remíza dáva väčšie šance na postup trojnásobnému maďarskému ligovému šampiónovi. Odvetný súboj týchto dvoch súperov sa uskutoční o týždeň 8. júla v Győri.

Ak by sa futbalisti Nitry napokon prebojovali cez Györ ďalej, v druhom predkole EL UEFA budú čeliť kazašskému tímu FC Atyrau. Podľa výsledkov nedávneho žrebu v Nyone by prvý zápas odohrali Nitrania vo štvrtok 15. júla na ihrisku súpera, odveta by sa uskutočnila vo štvrtok 22. júla 2010 pod Zoborom.

Výsledok - štvrtok - Európska liga UEFA 2010/2010 - 1. predkolo (prvý zápas):

FC Nitra - FC ETO Györ (Maď.) 2:2 (1:1)

odvetný duel je na programe vo štvrtok 8. júla v Györi


Góly:
14. Tóth, 80. Roman Sloboda - 39. a 65. Kink, ŽK: 86. Onisor (Győr), rozhodovali: Marios Stamatis - Aristides Christou, Michael Sotirou (všetci Cyp.), 2450 divákov

Zostavy:
Nitra: Hroššo - Kaspřák, Kolmokov, Tóth, Glenda - Štetina, J. Leško - Valenta (56. Kolár), Hodúr, Bališ (68. Roman Sloboda) - Šimonek (46. Mikuš)
Győr: Santa - Djordjevič, Z. Fehér, Stanišič, Szabó (76. Volgyi) - Pilibaitis (34. Copa), Onisor - Tokody, Koltai (62. Cetkovič), Kink - Aleksidze

Nitrania sa ujali vedenia hneď z prvej vážnejšej šance, keď v 14. min. Lukáš Štetina našiel prízemným centrom kopačku Martina Tótha a brankár hostí Santa bol bez šance zasiahnuť - 1:0. Györ mohol vyrovnať, no Aleksidze nedočiahol na Koltaiov center. V 31. min zmaril veľkú šancu Maďarov výborne brániaci Glenda. V 39. min však bolo vyrovnané. Ofenzívny stredopoliar Győru Tarmo Kink sa na hranici pokutového územia dostal k odrazenej lopte a prudkou strelou napol sieť za Hroššovým chrbtom. Do kabín odchádzali hráči za nerozhodného stavu 1:1.

V druhom polčase začali aktívnejšie hráči bronzového tímu uplynulého ročníka najvyššej maďarskej futbalovej súťaže. V 58. min sa opäť k strele rozhodol Kink. Z veľkej diaľky technickou strelou zaskočil Hrošša a hostia viedli 2:1. V 68. min prišiel na ihrisko Roman Sloboda a po 12 minútach roztlieskal tribúny. Na ľavej strane sa pekne uvoľnil vbehol do šestnástky súpera a z ostrého uhla trafil rovno medzi nohy vybiehajúceho maďarského gólmana. V závere sa obe mužstvá snažili strhnúť vedenie na svoju stranu, ale výsledok už sa nezmenil. Odveta je na programe o týždeň 8. júla v Győri.

Hlasy:
 
Iva Galád (tréner Nitry): "Videli sme slušný zápas a štyri góly. Bol by som radšej, keby boli všetky v sieti súpera. Zrodila sa však spravodlivá remíza."

Attila Pinter (tréner Győru): "Po inkasovanom góle sme zmenili štýl hry, vďaka čomu sme aj vyrovnali. Za stavu 2:1 sme mali zápas v rukách, aj keď si Nitra vytvárala nebezpečné šance. Súper vyrovnal po našej veľkej chybe. Chceli sme vyhrať, ale Hroššo nám zmaril všetky naše šance."