Main Content

Pred štartom NBA: Ako dopadne Juhozápadná divízia?

štvrtok, 25. október 2012 11:43 | Autor: Jakub Mihálik

Pred štartom NBA: Ako dopadne Juhozápadná divízia?
Pred štartom NBA: Ako dopadne Juhozápadná divízia? | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk, foto SITA

Už o pár dní sa rozbieha najpopulárnejšia basketbalová liga sveta, zámorská NBA. My vám preto prinášame PREVIEW tejto sezóny s prehľadom najvýraznejších zmien jednotlivých tímov, ich ambícií, či tipov na umiestnenie.

Vďaka nášmu náhľadu budete pripravení na najväčšie ťaháky tejto sezóny, preto si nenechajte ujsť ďalší kvalitný ročník toho najlepšieho, čo basketbal ponúka.

Juhozápadná divízia

  Houston Rockets

Rozvinie sa „Linsanity“ aj v Houstone?Nemyslím si. Živnou pôdou pre šialenstvo, ktoré Jeremy Lin rozpútal bolo to, že vzišiel z ničoho a že je v New Yorku dosť silná ázijská komunita. Tento rok už nebude Lin prekvapením, už nebude podceňovaný, už nebude Mr. Nobody, ktorý môže len prekvapiť. Preto si myslím, že plat, ktorý Rockets Linovi ponúkli a vďaka ktorému ho „donútili“ opustiť Big Apple, nebude odpovedať Linovým výkonom v tejto sezóne. Vo výbornom svetle sa naopak ukazoval v príprave nováčik Jeremy Lamb, ktorý by tak mohol byť lídrom rozohrávky Rockets. V tíme zatiaľ ešte stále pôsobí aj strelecky disponovaný, no takmer nebrániaci Kevin Martin, v lete sa podarilo Houstonu pritiahnuť Omera Asika, no zároveň stratili Luisa Scolu. Zvyšok tímu sa radí do katégorie neskúsených hráčov.

Čo očakávať
Rockets sa oproti minulému roku mierne oslabili. Angažovali síce viacero mladých hráčov, no tí ešte zďaleka nebudú dosahovať na Play-Off a je možné, že budú bojovať o vyhnutie sa najhoršej bilancii v celej NBA.

Predpokladaná základná päťka
PG: Jeremy Lin, SG: Kevin Martin, SF: Chandler Parsons, PF: Patrick Patterson, C: Omer Asik

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie:
14. miesto

  New Orleans Hornets

Hráčom číslo jedna Hornets bude v novej sezóne jednotka tohtoročného draftu Anthony Davis. Už v mladom veku sa mu podarilo získať olympijské zlato a v novodobom „Dream Teame“ určite veľa pochytil od svojich slávnejších kolegov. Do sezóny tak vstupuje bohatší o skúsenosti a s veľkým útočným potenciálom . Hornets sa podarilo znovu podpísať Erica Gordona, ktorý v minulej sezóne musel rehabilitovať po zranení a je otázne, či ostane zdravý celú sezónu. Vedeniu tímu z mesta jazzu sa podarilo podpísať voľného agenta Ryana Andersona, čo je výrazná posila pre streľbu z diaľky. Defenzívu vystuží Robin Lopez a ďalší nováčik Austin Rivers by si pomaly mal kliesniť miesto do základnej zostavy.

Čo očakávať
Davis, s potenciálom byť po boku Howarda budúcnosťou centrov v NBA, predsa len vo svojom prvom roku nemôže v nadupanej Západnej konferencii priviesť priemerné New Orleans do Play-Off. Tím síce oplýva slušnými hráčmi, no okrem talentu Davisa a často zraneného Erica Gordona, nemajú v tíme výraznejšiu hviezdu, osobnosť, ktorá by ich radila medzi kandidátov na vyraďovacie boje. To sa však v budúcich sezónach môže ľahko zmeniť.

Predpokladaná základná päťka
PG: Austin Rivers, SG: Eric Gordon, SF: Ryan Anderson, PF: Robin Lopez, C: Anthony Davis


Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 12. miesto

  Dallas Mavericks

Mark Cuban, svojrázny majiteľ Mavs chcel počas letnej prestávky získať dve najväčšie ryby na trhu, Derona Williamsa a Dwighta Howarda. Ani jedného neulovil, naopak prišiel o kvalitných veteránov Kidda aj Terryho, Brendana Haywooda či Lamara Odoma, ktorému sa však v minulej sezóne nedarilo a jeho odchod nebol stratou. Dallasu tak neostalo nič iné ako investovať do šírky kádra viac, ako do jeho kvality. Na rozohrávke sa ponúkajú hráči ako Collison, Delonte West, Vince Carter, či najvýraznejšia posila Dallasu, OJ Mayo. V rámci tímu má svoju pozíciu istú jedine Dirk Nowitzki na pozícii power forwarda, do rotácie vysokých mužov sa ponúkajú tiež Chris Kaman a Elton Branda, ši mladí Brandon Wright a Jae Crowder. Výber má tréner široký, otáznou je jeho kvalita.

Čo očakávať
Mavericks po zisku titulu v roku 2011 a následných škrtoch na platoch nepatria medzi to najlepšie v Západnej konferencii. Tento rok preto bude v klube stabilizačným, so snahou prebojovať sa aspoň do Play-Off. Budú to mať však obrovsky náročné.

Predpokladaná základná päťka
PG: Delonte West, SG: OJ Mayo, SF: Shawn Marion, PF: Dirk Nowitzki, C: Chris Kaman

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie:
7. miesto

  Memphis Grizzlies

Grizzlies v lete prišli o O.J.Maya, ktorý posilnil ich divízneho rivala z Dallasu, no inak pôsobia ako stabilizované mužstvo so správnou tímovou chémiou a rešpektovaným trénerom Lionelom Hollinsom. Mike Conley, síce nie práve najtalentovanejší point guard ligy, si svoju úlohu vie zastať a spolu s Tonym Allenom vedia zabrať aj v defenzíve. Na pozícii číslo 3 je atleticky veľmi dobre vybavený Rudy Gay, ktorý má navyše aj presnú ruku pri streľbe z diaľky a je nepísaným lídrom celého tímu. Podkošový tandem Marc Gasol a Zach Randolph v minulých sezónach dokázali, že im to spolu „klape“ a sú veľmi ťažko brániteľnou dvojicou. Hoci lavička Memphisu nie je najkvalitnejšou, hráči ako Speights, či Bayless vedia so súperom držať krok.

Čo očakávať
Strata OJ Maya sa môže zdať citeľná, ale tímovým úsilím Grizzlies jeho odchod dokážu nahradiť. Druhou stranou mince je fakt, že bez výraznejšej posily nemôžu pomýšľať na zlepšenie. Chýbať budú hlavne Mayove trojky, keďže zvyšok tímu, s výnimkou Gaya, v tejto pozícii nie je najkvalitnejším v rámci ligy. Memphis si pozíciu zaručujúcu pokojné vody Play-Off obhája, prvé kolo však pre nich pravdepodobne bude konečnou zastávkou.

Predpokladaná základná päťka

PG: Mike Conley, SG: Tony Allen, SF: Rudy Gay, PF: Zach Randolph, C: Marc Gasol

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie:
6. miesto

  San Antonio Spurs

Greg Popovich sa už niekoľko rokov spolieha na osvedčenú zostavu okolo trojice Parker – Ginobili – Duncan a nič nenasvedčuje tomu, že by trojica veteránov nemala byť hlavným ťahúňom Spurs aj v tejto sezóne.  Popri nich sa do popredia dostáva Kawhi Leonard, ktorý v minuloročnej nováčikovskej sezóne zaujal svojimi výkonmi a podľa Popovicha má na to, aby sa stal hviezdou ligy. V pozícii podkošového hráča sa v novom tíme ocitne Eddy Curry, v minulej sezóne člen víťazného tímu Miami a bude sa tak snažiť prepracovať sa do základnej zostavy na úkor Borisa Diawa, či Tiaga Splittera. Čo sa týka rozohrávky, v príprave sa veľmi dobre ukazoval Nando De Colo a opäť sa tak nájde niekto, kto umožní odťažiť bremeno ležiace na Tonym Parkerovi.

Čo očakávať
Tím, ktorý je zvyknutý vyhrávať a má víťaznú mentalitu,si  nemôže stanoviť nízke ciele. Preto opäť Spurs budú siahať na najvyššie pozície v rámci konferencie. Systém platiaci niekoľko rokov je jasný, založený na tímovom poňatí hry, napriek veľkým menám v zostave. Popovich v minulej sezóne často nechal oddychovať svoje starnúce hviezdy a systém rotácie, v ktorom každý hráč dostane dostatok priestoru, sa zdal byť účinný, preto ho môžeme očakávať aj v tejto sezóne. Čo Spurs chýba je atletickosť, mladícka dravosť, a tak ich nemôžeme radiť vyššie ako Lakers, či Thunder.

Predpokladaná základná päťka
PG: Tony Parker, SG: Manu Ginobili, SF: Kawhi Leonard, PF: Boris Diaw, C: Tim Duncan

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie:
4. miesto