Main Content

MS 2010 VIDEO: Suárezová "Božia ruka" posunula Uruguaj do semifinále

sobota, 3. júl 2010 10:38 | Autor: TASR

Uruguajský futbalový útočník Luis Suárez vyhlásil, že jeho "volejbalový" zákrok, ktorým v nadstavenom čase predĺženia piatkového štvrťfinále MS 2010 proti Ghane (4:2 po strelách z 11 m) zabránil lopte v ceste do siete, bola najnovšou verziou "Božej ruky".

Dvadsaťtriročný zakončovateľ Ajaxu Amsterdam dostal od portugalského rozhodcu Olegaria Bequerencu červenú kartu, a keďže Suárez zabránil Ghane nedovoleným spôsobom skórovať, arbiter nariadil aj pokutový kop. Loptu si na biely bod postavil tradičný exekútor Asamoah Gyan, jeho pokus však v 123. minúte iba opečiatkoval brvno. O semifinalistovi rozhodol napokon až penaltový rozstrel, v ktorom sa šťastena priklonila na stranu Juhoameričanov.

VIDEO: Suárezová ruka a Gyanová nepremenená penalta v 123. minúte

"Nemal som na výber, teraz som autorom ´Božej ruky´ ja," povedal rodák z mesta Salto, ktorý pripomenul slávny zásah Argentínčana Diega Maradonu vo štvrťfinále MS 1986 proti Anglicku, keď vo výskoku poslal loptu do siete rukou. "Urobil som to preto, aby moji spoluhráči mohli zvíťaziť na pokutové kopy. Keď som videl, že Gyan svoju šancu nepremenil, pocítil som obrovskú radosť," dodal talentovaný zakončovateľ.

Tréner Uruguaja Óscar Tabárez sa zastal svojho zverenca, keď povedal: "Bola to inštinktívna reakcia, rukou vyrazil loptu a dostal červenú kartu, v ďalšom zápase si nezahrá. Zaplatil cenu za svoje rozhodnutie, nemohol vedieť, že Ghana pokutový kop nepremení. Nie je fér povedať, že sme zvíťazili vďaka podvodu. Nebol to z našej strany krásny futbal, ale tvrdo sme bojovali. Sme medzi najlepšou štvoricou na svete, kto by si to pred šampionátom pomyslel? Uvidíme, kam sa až môžme dostať. Kvalitu súpera si uvedomujeme, no určite nehádžeme uterák do ringu."

Mužom zápasu sa stal kanonier Diego Forlán, ktorý v priebehu druhého polčasu vyrovnal na 1:1. "Škoda, že Suárez nebude môcť nastúpiť v semifinále, proti Ghane nám veľmi pomohol," nechal sa počuť Forlán.

Ďalším hrdinom večera sa stal gólman Fernando Muslera, ktorý nepustil do siete dva rozstrelové pokusy Ghančanov - neuspel John Mensah a ani Dominic Adiyiah. "Pri penaltách som bol úplne pokojný, mal som šťastie, že ma inštinkty dvakrát nesklamali. Keď sa Gyan v predĺžení rozbiehal na pokutový kop, moja myseľ bola celkom prázdna, bez emócii," dodal gólman Lazia Rím, ktorý mal veľký podiel na tom, že Uruguaj sa prvý raz od roku 1970 dostal do semifinále na svetovom šampionáte. V ňom sa v utorok 6. júla stretne s Holandskom, ktoré vyradilo Brazíliu 2:1.