Main Content

Galácticos – slávna no neúspešná éra Realu Madrid

piatok, 2. november 2012 14:05 | Autor: Erik Tejedi

Galácticos – slávna no neúspešná éra Realu Madrid
Galácticos – slávna no neúspešná éra Realu Madrid | zdroj: Erik Tejedi pre Sport7.sk

Jedná sa o jednu z najznámejších futbalových ér v dejinách, no ani zďaleka nie najúspešnejšiu. Celý Real Madrid si želal jubilejný desiaty titul v Lige majstrov a to najmä zásluhou peňazí, no do dnešného dňa ich má na svojom konte "iba" deväť. Aj tak je to najviac zo všetkých európskych klubov.

Písal sa dátum 16. júl 2000, keď sa stavebný magnát a multimilionár Florentino Pérez stal vďaka drvivej väčšine hlasov prezidentom kráľovského klubu Realu Madrid. Stalo sa tak napriek tomu, že stará klubová vláda získala pod vedením Lorenza Sanza druhú trofej Ligy majstrov v priebehu troch rokov. Novú prichádzajúcu éru Pérez nazval "Galácticos", teda galaxia, čím už vopred naznačil kam sa "jeho" Real Madrid bude uberať. Okamžité nákupy obrovských hviezd mu dali za pravdu.

V jednom z rozhovorov dokonca madridská legenda Hugo Sanchéz vysvetlila prečo tomu tak bude. "Biely balet", presnejšie Pérez a spol., sa chceli stať klubom s najväčším počtom fanúšikov na svete. Pomôcť im v tom mal prieskum, ktorý robili v Ázií a ktorý dokázal, že ázijský fanúšikovia v skutočnosti nie sú fanúšikmi európskych klubov, ale najlepších hráčov sveta. Výsledkom toho bolo, že sa Real pokúsil získať priazeň fanúšikov z najväčšieho kontinentu na svete kúpou najväčších hviezd svetového futbalu. Celé sa to začalo u hráčov ako Luís Figo, Zinedine Zidane, Michael Owen, David Beckham či Ronaldo a okamžite to prinieslo svoje ekonomické ovocie.

Odporúčame: 10 najkrajších dresov Manchestru United

Slávne súhvezdie zvané Galácticos sa rýchlo stalo miláčikom futbalového sveta, no to  nebol jediný cieľ španielskeho prezidenta Florentina Péreza. V jeho záujme bolo v prvom rade víťazstvo v Lige majstrov, v tom druhom porazenie odvekého rivala FC Barcelona v domácej La lige.

Ligu majstrov Real pod vedením Péreza vyhral raz (2001-2002) a z výhry v Primera División sa tešil trikrát. Tieto triumfy klub z hlavného mesta tešili, no pri takýchto hviezdach aké figurovali (a  figurujú) sa čakalo od Pusiniek viac. Klub navyše vďaka Perézovemu režimu absolútne zabudol na svoju “canteru“ (v preklade zo španielčiny mládežnícky systém), v ktorom je konkurenčná Barca v súčasnosti omnoho popredu... Veď v tom čase keď v  katalánskej La Másií hrávali hráči ako Andrés Iniesta, Cesc Fabregas, Gerard Piqué či Lionel Messi Madridčania pri investíciách do hotových hráčov na mládež úplne zabudli.

Odporúčame: 10 najlepších prestupov leta 2012


V akadémií pritom nemali žiadne "béčka". Blízko k prvému tímu Realu Madrid mali v tom čase mali hráči ako Juan Mata, Alváro Negredo, Roberto Soldado, Samuel Eto´o či Javi García. Všetci spomínaní postupne Real Madrid ešte ako mladíci opustili a teraz toho isto neľutujú. Hrávajú za kluby ako Chelsea, Manchester City, Sevillu, Valenciu či Anzhi Machačkala, v ktorej je Eto´o najlepšie zarábajúcim hráčom na svete.

Éra Florentina Péreza sa tak ani zďaleka v madridských kruhoch nepovažuje za úspešnú a  fanúšikovia "bielych" dúfajú, že sa konečne dočkajú jubilejného desiateho triumfu v Lige majstrov, na ktorý čakajú už vyše desať rokov.