Main Content

KOMENTÁR: Divadlo Jána Kozáka

utorok, 6. november 2012 13:06 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Divadlo Jána Kozáka
KOMENTÁR: Divadlo Jána Kozáka | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Ján Kozák je bezpochyby trénerom, ktorý MFK Košice v tomto roku pozdvihol. Klub sa nachádza na siedmej priečke so ziskom dvadsiatich bodov. Oproti minulému ročníku, kedy Košice získali za celý ročník dvadsaťdeväť bodov, je to výrazné zlepšenie. Je ale Ján Kozák tým správnym človekom na správnom mieste?

Po sobotňajšom zápase Košíc na trávniku tabuľkového suseda z Trenčína sa na tlačovej konferencii odohralo divadlo, ktorého hlavným protagonistom bol tréner Košíc, Ján Kozák st. Smutným na celej záležitosti je fakt, že Ján Kozák st. nie je autorom takéhoto výstupu po prvýkrát. Naopak, jeho one man show s kritickým obsahom na všetky strany sa už stávajú akousi rutinou a neprichádza mi na um žiadne iné pomenovanie, iba ,,smiech cez slzy“.

Futbal je dynamická hra.  V zápale boja a záplave emócii sa udeje a povie veľa vecí, ktoré by sa s chladnými hlavami nepovedali a neudiali. Tréner je muž, ktorý má za úlohu nie len mužstvo trénovať, ale aj usmerňovať. Na trávniku i mimo neho. Čo sa udialo počas zápasu alebo po  jeho bezprostrednom konci, vedia len hlavní protagonisti. Všetko ostatné sú len dohady a špekulácie. Čo sa udialo na tlačovej konferencií, videli všetci na vlastné oči. Pozrite si video ...



Súhlasím so slovami trénera Kozáka, že toho vo svojej hráčskej aj trénerskej kariére zažil naozaj veľa. To mu však nedáva právo, aby sa správal povýšenecky a kritizoval všetkých naokolo. Správny diplomat by si mal zachovať svoju hrdosť v akejkoľvek situácii. Povedať, že vynadal hráčovi, pretože si to zaslúžil je azda také úbohé, ako povedať, že sme zobrali dieťaťu lízanku, pretože sme na ňu mali chuť. Uvedomujem si, že žijeme v krajine kde dokážu ľudia odsúdiť len za fakt, že niekto pochádza z dediny, východu alebo iných častí. Lenže výroky pána Kozáka len podčiarkujú absurdnosť tejto doby. Myslím si, že v slovenských podmienkach existuje na jedného fanúšika aspoň päťdesiat neprajníkov. Ak si to pán Kozák neuvedomuje, jednoznačne nie je človekom na správnom mieste.

Čo je však najsmutnejšie, aj takéto veci dotvárajú obraz o našej lige. Nestačí, že štadióny klubov v našej súťaži pripomínajú štadióny len ,,trávou“, čiarami a bránami, nestačí, že na zápasy chodí do tisícky divákov (všetka česť svetlým výnimkám) a úroveň našej ligy je viac ako biedna. Vždy sa musí nájsť aj niekto, kto sa riadi heslom ,,oko za oko, zub za zub“. Na škodu veci, je to jeden z trénerov, ktorý trénerské kvality bez pochýb má, avšak takéto opakované vyjadrenia uberajú na kredite jemu i celej lige. Apelovať na zdravý rozum a volať po zodpovednosti je irelevantné. Nám, ako fanúšikom neostáva nič iné, len ten ,,smiech cez slzy“.