Main Content

SVK vs. CZE: Kto dosiahol viac v Lige majstrov?

sobota, 10. november 2012 13:57 | Autor: Branislav Lipták

SVK vs. CZE: Kto dosiahol viac v Lige majstrov?
SVK vs. CZE: Kto dosiahol viac v Lige majstrov? | zdroj: Braňo Lipták pre Sport7.sk, foto SITA

Kto je lepší? Slováci alebo Česi? Tradičná otázka, ktorá trápi športových fanúšikov. V predchádzajúcich častiach sme porovnávali reprezentačné výbery. Dnes sa zameriame na úspechy/neúspechy klubov oboch krajín v prestížnej futbalovej Lige majstrov.

České kluby v LM

V Lige majstrov sa v modernej histórii predstavili 3 české celky - Sparta Praha, Slávia Praha a Viktoria Plzeň.

Najúspešnejším klubom z bývalého Československa je bezpochyby Sparta Praha. V ére samostatnosti dosiahla Sparta Praha najväčší úspech postupom do osemfinále. Stalo sa tak až 3 - krát a to v sezónach 1999/2000, 2001/2002 a 2003/2004. Tou najpamätnejšou je určite sezóna 2001/2002, keď si Sparta v osemfinálovej skupine zmerala sily s Realom Madrid. Po heroickom výkone doma prehrala tesne 2:3. A to za madridský Real hrali hviezdy ako Raúl, Figo, Zidane, Roberto Carlos, Hierro, Morientes, McManaman, Casillas a ďalší. Za pražský klub nastúpili aj dvaja Slováci – Vladimír Labant a Rastislav Michálik, ktorí v tomto stretnutí strelil jeden z dvoch domácich gólov.


 
Ostatné české kluby podobné úspechy nedosiahli. Slávia Praha v sezóne 2007/2008 prvý a  zároveň posledný krát okúsila magickú atmosféru Ligy majstrov, no veľa vody nenamútila. V Londýne od kanonierov z Arsenalu dokonca utrpela debakel 7:0. Napriek tejto prehre však dokázala Slávia postúpiť na úkor Steaua Bukurešť do 3. kola pohára UEFA.

Posledný veľký úspech českého klubu zaznamenala Viktoria Plzeň v minulej sezóne LM. V silnej konkurencii klubov AC Milano, FC Barcelona a Bate Borisov skončila na 3. mieste a postúpila tak aspoň do 3. kola Európskej ligy UEFA. Úctyhodná je však hlavne cesta českého klubu do hlavnej súťaže najprestížnejšej klubovej súťaže na svete. V predkolách odohrali plzenský futbalisti 6 zápasov s bilanciou 6 výhier. Na svojej futbalovej púti porazili arménskeho majstra FC Pyunik, nórsky Rosenborg Trondheim aj dánsky FC Kodaň.

Slovenské úspechy a katastrofy v LM


Slovenské kluby nedosiahli nikdy na viac ako základnú skupinu Ligy majstrov. Napriek tomu bolo účinkovanie našich klubov zaujímavé a skvelé momenty striedali hrôzostrašné futbalové katastrofy.

Historicky prvým účastníkom hlavnej fázy LM bol 1. FC Košice. Dnes už neexistujúci klub sa do hlavnej súťaže prebojoval v sezóne 1997/1998. V skupinovej fáze narazil na veľkokluby Manchester United, Juventus Turín a Feyenoord Rotterdam, ktorý vtedy patril k európskej špičke. Prvý zápas slovenského klubu v milionárskej Lige majstrov sa odohral 17. septembra 1997 v Košiciach. Vypredaný štadión košickej Lokomotívy v Čermeli videl na vlastné oči hviezdy „červených diablov“ z Manchestru. Po skvelom úvode domácich „tigrov“, ktorí nepremenili niekoľko sľubných šancí sa zápas skončil 0:3.



Košický celok nakoniec pri svojej premiére v súťaži nezískal ani bod a dosiahol negatívne skóre 2:13. No na dlho sa Košice stali jediným slovenským účastníkom v histórii slávnej súťaže.

Až prišla sezóna 2005/2006 a skvelé vystúpenie Artmedie Petržalka. Tá dokázala veci na slovenské pomery nevídané. V predkole doma porazila slávny Celtic Glasgow 5:0! Za hostí si kalich trpkosti musel vypiť aj slovenský stopér Stano Varga. Po tomto famóznom výkone síce Artmedia utŕžila v Glasgowe prehru 4:0, no postúpila ďalej. Nakoniec zdolala aj poslednú prekážku v podobe Partizanu Belehrad a futbalová rozprávka pre zverencov Vladimíra Weissa sa začala. V skupine si slovenský zástupca zmeral sily s milánskym Interom, Glasgowom Rangers a s FC Portom. Najlepší zápas odohrali Bratislavčania v Porte, kde dokázali domácich poraziť 3:2. Artmedia sa ukázala vo skvelom svetle a v skupine prehrala iba 2 krát s Interom Miláno. Dokonca siahala na postup do ďalšej fázy LM, ale smolná domáca remíza 0:0 s portskými „drakmi“ ju poslala „len“ do 3. kola Pohára UEFA.

Posledné účinkovanie slovenského klubu v prestížnej súťaži sa odohralo v sezóne 2010/2011. Postup si vybojoval MŠK Žilina, ktorý sa dokázal v poslednom predkole prebiť cez Spartu Praha. Samotné účinkovanie v skupinovej fáze bolo však už rozpačité. S každým účastníkom svojej skupiny (londýnska Chelsea, Olympique Marseille a Spartak Moskva) dokázali „Šošoni“ hrať vyrovnanú partiu. Až na domáci duel proti Olympique Marseille, keď nastal kolaps celého mužstva a Žilina si urobila hanbu domácou prehrou 0:7. Nakoniec Žilina nezískala ani bod a s európskymi súťažami sa musela rozlúčiť.

Česko – Slovenská bilancia v LM
Počet klubov v Lige majstrov:  SVK – CZE  3:3
Počet účastí klubov v Lige majstrov :  SVK – CZE  3:9

Ak porovnáme úspechy našich a českých klubov, tak jednoznačne dominujú úspechy Sparty Praha. Dokázala totiž ako jediný klub z Česka alebo Slovenska postúpiť zo základnej skupiny LM do ďalších bojov tejto súťaže. Zúčastnila sa osemfinálových zápolení a dosiahla skvelé výsledky a úspechy. Avšak úspechy českých a slovenských klubov, vynímajúc Spartu Praha, sú porovnateľné.

České kluby (bez Sparty Praha)
12 zápasov – 2 výhry - 4 remízy – 6 prehier

Slovenské kluby:
18 zápasov - 1 výhra - 3 remízy – 14 prehier

Ale aj v tomto meraní síl sú úspešnejší Česi a ich kluby. V Českej republike majú športovci omnoho lepšie športové podmienky. Ak sa aj nejakému slovenskému športovcovi, klubu alebo reprezentácii podarí akýkoľvek úspech ide takmer o malý zázrak...