Main Content

La Masia - symbol Katalánska

utorok, 27. november 2012 15:12 | Autor: Erik Tejedi

La Masia - symbol Katalánska
La Masia - symbol Katalánska | zdroj: Erik Tejedi pre Sport7.sk, foto SITA

Diváci sledujúci nedeľňajší zápas Levante s Barcelonou si určite všimli jednu neobvyklú a v súčasnom futbale ojedinelú vec. Hráči Barcelony už od 15.minúty hrali kompletne so svojimi odchovancami.

Načasovanie španielskeho trénera Kataláncov Tita Vilanovu bolo priam geniálne. Celé Katalánsko cez víkend hlasovalo vo voľbách za odtrhnutie od Španielska, nakoľko sa samo necíti byť jeho súčasťou (aspoň značná časť jej obyvateľov). To či to bol zámer barcelonského lodivoda, alebo len náhoda síce nie je jasné, každopádne klub FC Barcelona týmto krokom nádherne symbolizoval nezávislosť Katalánska.

Keď sa v 15. minúte na štadióne Ciutat de Valencia proti Levante zranil Dani Alves, väčšina Kataláncov dúfala v príchod mladého Martina Montoyu. Napokon sa tak aj stalo a madridská akadémia mohla len pukať závisťou. „Odchovanecká čata“ Barcelony totiž bola schopná, plnohodnotná a v konečnom zúčtovaní sa ukázala aj ako extrémne silná, keď Levante rozprášila 4-0.

Jednoznačne najlepším hráčom na ihrisku bol barcelonský iluzionista Andrés Iniesta, ktorý svojim výkonom musel nadchnúť každého fanúšika. I keď do polčasu bol výkon celej Barcelony veľmi slabý, od druhého dejstva sa všetko uberalo tým správnym smerom, keď v úvodných 20-minútach druhého polčasu dokázali súperovu bránu zaťažiť až štyrmi gólmi. Aj vďaka výbornému výkonu Victora Valdésa, ktorý kryl penaltu, to bol napokon aj konečný výsledok. Práve Valdesove zlé výkony sa v poslednej dobe stali skôr "tradíciou" než výnimkou a preto po bravúrne chytenej penalte (ale najmä dorážke) nejednému futbalovému fanúšikovi spadla sánka.

Barcelonská zostava v čase, keď na ihrisku boli len odchovanci La Masie:
Victor Valdés (Katalánsko), Martin Montoya (Katalánsko), Carles Puyol (Katalánsko),Gerard Piqué (Kata
lánsko), Jordi Alba (Katalánsko), Sergio Busquets (Katalánsko), Xavi Hernandéz (Katalánsko), Cesc Fabregas (Katalánsko), Andrés Iniesta (Albacete), Pedro Rodriguéz (Tenerife), Lionel Messi (Rosário, Argentina).

Barcelonských jedenásť "Cantarenaos" (odchovancov) je v silnom kontraste s Mourinhovými dvoma odchovancami Casillasom a Moratom, pričom druhý menovaný nie je ani náhodou stabilným členom madridskej zostavy. A to aj napriek tomu, že pred dvomi týždňami rozhodol svojim gólom zápas s Levente (1-2).

Zostava postavená čisto z odchovancov bola na trávniku až od 78 minúty, kedy Jordiho Albu nahradil Adriano Correia. Neskôr došlo aj k tretiemu striedaniu, to však na pomere odchovancov k žoldnierom nič nezmenilo, keďže na trávnik vybehol Thiago Alcántara, ďalší z členov La Masijského výboru.

Na zostave Barcelony bolo zaujímavé určite aj to, že Lionel Messi ako jediný nebol Španiel a okrem neho len Iniesta a Rodriguéz neboli rodení Katalánci.