Main Content

Analýzy MS 2010 v JAR: Preview k finále MS: Španielsko vs. Holandsko

nedeľa, 11. júl 2010 10:06 | Autor: Tipovanie Sport7

Analýzy MS 2010 v JAR: Preview k finále MS: Španielsko vs. Holandsko
Analýzy MS 2010 v JAR: Preview k finále MS: Španielsko vs. Holandsko | zdroj: SITA

Na štadióne Soccer City v Johannesburgu sa bude dnes večer prepisovať história futbalových svetových šampionátov. Vo finále devätnástych MS sa totiž stretnú reprezentácie Holandska a Španielska, ktoré sa ešte nikdy predtým neradovali z celkového triumfu.

Spoznáme tak len ôsmeho svetového šampióna po Brazílii, Argentíne, Uruguaju, Anglicku, Taliansku, Nemecku a Francúzsku.


Španielsko - Holandsko, 11. júla od 20.30 na štadióne Soccer City

“Oranjes” dúfajú, že sa do bodky naplní známa fráza “do tretice všetko dobré”, keďže v ich dvoch predchádzajúcich finále v rokoch 1974 a 1978 prehrali. Španieli budú hrať vo finále po prvýkrát v histórií, doteraz bola ich najväčším úspechom na svetovom fóre semifinálová účasť.  

Hoci sú Holanďania historicky úspešnejším mužstvom lepšie futbalové roky zažívajú  momentálne Španieli. Tí sa totiž stali v roku 2008 majstrami Európy, keď vo Viedenskom finále zdolali Nemcov 1-0. Holanďania na európskom šampionáte vypadli „už” vo štvrťfinále.

Hráči “La Furia Roja” si vypili kalih horkosti už v úvodnom zápase so Švajčiarskom, ktorému šokujúco podľahli (0-1). V druhom skupinovom zápase porazili Honduras 2-0 a s nožom na krku a vedomím povinnosti zvíťaziť si poradili aj s výborne hrajúcimi Čiľanmi (2-1).  V osemfinále narazili na geografického suseda z Portugalska, ktorého zdolali 1-0 po vynikajúcom taktickom výkone. Vo štvrťfinále mali Španieli aj veľké šťastie, keďže Paraguaj nevyužil penaltu v polovici druhého polčasu za nerozhodného stavu 0-0. David Villa zabezpečil postup Španielom až v závere zápasu. V semifinále narazili európsky majstri na Nemcov, išlo teda o reprízu finále z EURO 2008. Aj tentokrát ťahali Španieli za dlhší koniec povrazu, víťazný gól vsietil obranca Carlos Puyol v druhom polčase. V doterajších šiestich zápasoch dostali Španieli len 2 góly.

Holandsko doposiaľ neokúsilo na tomto turnaji trpkosť prehry. V základnej skupine postupne zdolali Dánov (2-0), Japonsko (1-0) a Kamerún (2-1). V osemfinále, do ktorého postúpili z prvého miesta narazili na naše naše Slovensko, ktoré tiež bez väčších problémov porazili 2-1. V tomto zápase sa plnohodnotne vrátil do zostavy “Oranjes” hviezdny Arjen Robben. Ako sa neskôr ukázalo jeho návrat dokonale vycibril holandský stroj. Vo štvrťfinále šokovali favorizovanú Brazíliu, ktorú zdolali 2-1, hoci po prvom polčase prehrávali zaslúžene 0-1. No a v semifinále sa stretli s pomerne prijateľným súperom z Uruguaju, ktorého zdolali 3-2, pričom Uruguaj korigoval stav stretnutia až v nadstavenom čase.  Neradi by sme podceňovali silu Holanďanov, no je jasné, že okrem Brazílie, ktorú zdolali podľa nás trochu šťastne ešte nehrali s takými náročnými súpermi ako ich dnešný super (pozn. Španieli vyhrali s Čile, Nemeckom aj Portugalskom).  

Hoci Španieli disponujú množstvom zvučných mien ich najväčšou súčasnou hviezdou je útočník David Villa, ktorý vsietil na turnaji už 5 gólov a spolu s Mullerom, Forlanom a Sneijderom vedie tabuľku strelcov.
 
Tréner Del Bosque pravdepodobne neurobí žiadne zmeny v zostave v porovnaní s jedenástkou, ktorú postavil v semifinále proti Nemcom. V tom prípade však nenastúpi ani Carlos Marchena, ktorý tak neprekoná svoj vlastný, už teraz obdivuhodný rekord: keď bol na ihrisku tak Španieli neprehrali už 55 zápasov!

Ďalším hráčom, ktorý bude zápas sledovať pravdepodobne len z lavičky je Fernando Torres, ktorého majstrovstvá zastihli vo veľkom hernom útlme. Torres má však veľmi dobré “aliby“, keďže sa len nedávno zotavil v vážneho zranenia. V útoku bude hrať namiesto neho Pedro, ktorý na hrote doplní Davida Villu.
 
Holanďania tiež disponujú viacerými výraznými osobnosťami. Pravdepodobne tou najväčšou je Wesley Sneijder z Interu Miláno, ktorý zažíva priam nezabudnuteľnú sezónu. Po tom ako triumfoval s Interom v Sérií A, v talianskom pohári a aj v Lige Majstrov má na dosah aj triumf na svetovom šampionáte. Ak sa mu to podarí stane sa prvým futbalistom v histórii! Okrem toho, že Sneijder je tento rok zárukou tímového úspechu, v Juhoafrickej republike predvádza aj skvelé individuálne výkony. Momentálne patrí s piatimi gólmi na konte k najlepším strelcom turnaja, pričom ako účastník finálového zápasu môže sám seba “odstreliť” až na vrchol rebríčku najlepších strelcov.  
 
V zostave „Oranjes” sa očakávajú dve zmeny. Stredopoliar Nigel De Jong a obranca Gregory van der Wiel sa vrátia do zostavy po vypršaní trestu za karty a nahradia tak Khalida Boulrouza a Demyho de Zueewa, ktorí za nich zaskočili v semifinále proti Uruguaju.

Predpoveď: Dnes neskoro večer spoznáme ôsmeho majstra sveta vo futbale. Podľa známej veštiacej chobotnice Paula, ktorá doteraz tipovala 8 zápasov so 100% úspešnosťou zvíťazia Španieli. Síce nedisponujeme takými skvelými predvídacími schopnosťami ako chobotnice aj my sa prikláňame k tomuto názoru, hoci Holandsko neprehralo už 25 zápasov v rade.

Náš tip: víťazstvo Španielska (kurz 1,90 na bwin.com)