Main Content

Slovensko dnes s Nórskom. Tu sú zaujímavosti pred zápasom...

piatok, 14. december 2012 13:02 | Autor: Martin Oravec

Slovensko dnes s Nórskom. Tu sú zaujímavosti pred zápasom...
Slovensko dnes s Nórskom. Tu sú zaujímavosti pred zápasom... | zdroj: Martin Oravec pre Sport7.sk, foto SITA

Zverenci Vladimíra Vůjteka nevstupujú do turnaja vo Švajčiarsku s veľkými očami, no prekvapiť môžu. Dnes čaká náš tým o 15:45 previerka s Nórskom a v sobotu zápas o umiestnenie.

Český tréner nevyskladal zostavu z tých najzvučnejších mien. Hráčov NHL nechal oddychovať a šancu reprezentovať dostali mladší, menej skúsenejší, ktorí majú potenciál na to, aby sa v budúcnosti natrvalo usadili v A tíme.  Švajčiari, Nóri a Bielorusi nominovali na turnaj to najlepšie, čo majú k dispozícii.

"Nie sme favoritmi turnaja, súperi majú kompletné kádre so špičkovými hráčmi. Pre nás to bude skúška, ako sme schopní im konkurovať aj bez ideálnej zostavy,"
uviedol Vladimír Vůjtek a dodal: "Prípadný postup do finále by nás potešil. Do každého zápasu nastupujeme s cieľom vyhrať. Je jedno, či na úvod nastúpime proti Nórom, Švajčiarom či Bielorusom. Všetci súperi sú silní, majú kvalitné kádre. Narazili sme na Nórsko, musíme sa pobiť s Nórskom. Severania zložili najsilnejší výber, ktorí majú k dispozícii. Hrali dobre už na majstrovstvách sveta. Je však v našich silách, aby sme s nimi odohrali vyrovnanú partiu."

Najmladším hráčom výberu je len dvadsaťročný hráč Košíc Matúš Chovan. Najväčšie nádeje sa vkladajú do dvadsaťpäťročného rodáka z Trenčína Tomáša Záborského, ktorý pôsobí v tíme Avantgardu Omsk. Jeho  hlavnou úlohou budú predovšetkým góly. "Je mi ľúto, že v tíme nie sú niektorí skúsení hráči, aby sme vyskúšali Tomáša Záborského s nimi. Dobrý hráč sa však musí presadiť s každým. Záborský by mal byť v ofenzíve ťahúňom mužstva," nechal sa počuť Vůjtek. 

Najskúsenejším hráčom nášho mužstva je Tomáš Starosta, ktorý si oblečie dres s kapitánskym C – éčkom. Asistentmi budú Tomáš Surový a René Školiak. Proti Nórsku sa do brány postaví skúsený Rastislav Staňa a na ďalší duel nastúpi talentovaný Július Hudáček. Pre Staňu to bude prvý štart s dvojkrížom na hrudi po dvoch rokoch. "Rozdelenie stretnutí je na trénerovi. Ja chcem vo Švajčiarsku potvrdiť svoju výkonnosť. Vidím, že máme mladé mužstvo a bude to stáť aj na mne, aby som ukázal niečo v bránke. Som však rád, že dostanú šancu aj iní chalani. Reprezentácia počas sezóny má byť aj o tom, aby sa hľadali noví adepti na národný dres," povedal Staňa.

Z doterajších devätnástich vzájomných duelov s Nórskom vyhralo Slovensko pätnásť krát, dvakrát prehrali a dvakrát sa zápas skončil nerozhodne. Vzájomné skóre vraví jasnou rečou pre Slovenskú reprezentáciu v pomere 84:34.

Nominácia Slovenskej reprezentácie na turnaj Arosa Chalange 2012:

Brankári: J
úlius Hudáček (Frölunda Indians/Švédsko), Rastislav Staňa (CSKA Moskva, Rusko)

Obrancovia:
Marek Ďaloga (HC Pardubice, ČR), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg, Rusko), Juraj Mikuš (HC Lev Praha, ČR), Karol Sloboda (HC Vítkovice, ČR), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk, Rusko), Richard Stehlík (HC Vítkovice, ČR), Ivan Švarný (HC Slovan Bratislava, SR), Boris Valábik (Kometa Brno, ČR)

Útočníci:
Marcel Haščák (HC Košice, SR), Marek Hovorka (HC Sparta Praha, ČR), Matúš Chovan (HC Košice, SR), Patrik Lušňák (Piráti Chomutov, ČR), Juraj Majdan (HC Litvínov, ČR), Tomáš Surový (HC Lev Praha, ČR), Ján Sýkora (HC 05 Banská Bystrica, SR), René Školiak (HK 36 Skalica, SR), Rastislav Špirko (Avtomobilist Jekaterinburg, Rusko), Radoslav Tybor (Dukla Trenčín, SR), Michael Vandas (HK Poprad, SR), Tomáš Záborský (Avangard Omsk, Rusko), Marek Zagrapan (HC Třinec, ČR)