Main Content

Elitná jedenástka Primera Division v roku 2012

nedeľa, 30. december 2012 16:35 | Autor: Erik Tejedi

Elitná jedenástka Primera Division v roku 2012
Elitná jedenástka Primera Division v roku 2012 | zdroj: Erik Tejedi pre Sport7.sk, foto SITA

Deň pred koncom roka vám prinášame najlepšiu 11-ku roku 2012 v španielskej Primera Division s rozostavením 3-4-3. Budeme radi, keď sa k nášmu výberu vyjadríte v diskusií pod článkom.

BRANKÁR

Iker Casillas (Real Madrid) - Na post brankára sa nám v našej jedenástke tlačili okrem Ikera Casillasa aj mená ako Victor Valdés či Thibaut Courtois. Napokon sme podľa očakávanií zvolili úradujúceho španielskeho šampióna, ktorý okrem triumfu v La Lige v polovici tohto roku doviedol La Furiu Roju k obhajobe európskeho titulu.  Dlhoročná opora Bieleho Baletu pokračuje vo výborných výkonoch aj v novej sezóne, keď je so 14-gólmi brankárom s najnižším počtom inkasovaných gólov. Na druhom mieste je Courtois z Atlética Madrid (15).
 
OBRANCOVIA

Martín Demichelis (Málaga) – Pri  zostavovaní ideálnej obrannej formácie roka 2012 sme zvolili alternatívu s dvoma stopérmi a jedným krajným obrancom. Argentínsky stredný obranca Demichelis z Malagy mal veľký podiel na vynikajúcej minulej sezóne tohto klubu, keď svojimi spoľahlivými výkonmi pomohol modro-bielym až do Ligy majstrov. V podobnom duchu odštartovala Malaga aj nový ročník, v ktorom zaostáva už len o 2 body za tretím Realom Madrid. Obranu Malagy bez 32-ročného rodáka z Justiniano Posse si nevieme ani len predstaviť.

Sergio Ramos (Real Madrid) – Stopérskou dvojičkou pre Demichelisa sa stáva Sergio Ramos, ktorý mal z nášho pohľadu za sebou lepší rok ako jeho spoluhráč Pepe. Ramos najprv pomohol Pusinkám k ligovému titulu, aby následne pri zranení Puyola vytvoril s Piquem nepriechodný obranný val Španielov na Euro 2012. Ramos pokračuje vo skvelých výkonoch aj v novom ro4n9ku, keď v tejto sezóne nevynechal zatiaľ ani minútu z programu Primera Division.

Jordi Alba (FC Barcelona/Valencia)  - Pre niekoho možno prekvapujúci výber, pre nás ale nie. Mladý krajný obranca Jordi Alba v úvode sezóny vyradil zo zostavy Valencie Mathieua, aby sa neskôr stal oporou Španielov na úspešných Euro 2012. Albov talent si dobre uvedomovala Barcelona, ktorá ho pred novým ročníkom priviedla na Nou Camp a urobila dobre. Po Fabregasovi sa ďalší „stratený syn” vrátil domov a takmer okamžite zaujal dôležitú úlohu v mužstve Tita Vilanovu, ktoré opäť velí celej lige.

STREDOPOLIARI

Xabi Alonso (Real Madrid)
Na post defenzívneho záložníka sme vybrali oporu Realu Madrid Xabiho Alonsa, ktorý tento rok oslávil jubilejný stý štart za španielsku reprezentáciu. Skúsený stredopoliar mal obrovský podiel na výhre titulu pre Realu Madrid a preto sme ho uprednostnili pred Sergiom Busquetsom z Barcelony. Alonso v roku 2012 oslávil aj druhý titul majstra Európy a patrí tak nezmazateľným písmom na zoznam hráčov, ktorí vybojovali pre Španielsko zlato na Eure 2008, MS 2010 aj Euro 2012. 

Cesc Fabregas (FC Barcelona) – Cesc Fabregas si miestenku do zostavy roka 2012 vypýtal najmä vynikajúcou druhou polovicou, keď od úvodu tejto sezóny zastáva mimoriadne dôležitú úlohu v barcelonskom tíme. Fabregas má na svojom konte už 8 gólov a 10 asistencií a len Lionel Messi je pri súčte týchto dvoch najdôležitejších ofenzívnych atribútov v Barcelone lepší.

Isco (Málaga) – Nepochybne najväčší mladý talent španielskeho futbalu a oprávnený kandidát na zisk ocenenia Golden Boy 2012 (okrem neho kandidujú El Shaarawy z AC Miláno a brankár Courtois z Atlética Madrid).  20-ročný Isco sa už v minulej sezóne stal najlepším mladým hráčom La Ligy a v novom ročníku po odchode Santiho Cazorlu zaujal pozíciu lídra Malagy. 

Andrés Iniesta (FC Barcelona)
- Najlepší hráč Euro 2012 a spoločne s Fabregasom najlepší asistent tejto sezóny La Ligy s 10 gólovými prihrávkami. Iniesta je zároveň azda najväčším konkurentom pre Lionela Messiho v ankete Zlatá lopta a tak pochopiteľne nemôže chýbať ani v najlepšej 11-ke roka 2012 španielskej Primera Division. 28 ročný stredopoliar v podobnej súťaži tento rok už zvíťazil, keď ho novinári označili za najlepšieho hráča Európy 2011/2012.

ÚTOČNÍCI


Radamel Falcao (Atlético Madrid) – Najmenší problém sme mali pri zostavení útočnej formácie.  Nemohol v nej chýbať kanonier Atlética Madrid Radamel Falcao, ktorý svojimi výkonmi v roku 2012 presvedčil mnohých v tom, že je najlepším hrotovým útočníkom súčasnosti. El Tigreho chcú kúpiť mnohé veľkokluby, no ako nedávno vyhlásil, minimálne do konca sezóny ostane verný farbám „Los Colchoneros”.

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) - Podľa niekoho najlepší futbalový hráč súčasnosti, pre iných „len dvojka“.  Portugalská megastar je tak či onak stále úradujúcim najdrahším futbalistom planéty, keď pred troma rokmi prestúpil do Realu Madrid za 93 miliónov eur. Túto čiastku Pusinky určite neľutujú, lebo Cristiano svojimi výkonmi ohuruje celé Santiago Bernabeu. V tomto roku strelil 62 gólov, čo by bolo v prípade Messiho neprítomnosti považované za heroický výkon.

Lionel Messi (FC Barcelona) – Posledný muž našej zostavy je jej najväčšou hviezdou. Lionel Messi v roku 2012 prekonal bradatý 40-ročný rekord Nemca Gerda Mullera (85g), keď nastrieľal v jednom kalendárnom roku neuveriteľných 91 gólov. “La pulga” je na najlepšej ceste obhájiť Zlatú loptu a ak sa mu to podarí bude prvým futbalistom v histórií, ktorý ju získa po štvrtýkrát.