Main Content

Slovan v KHL v roku 2012 – Za málo gólov veľa muziky

utorok, 1. január 2013 13:25 | Autor: Branislav Lipták

Slovan v KHL v roku 2012 – Za málo gólov veľa muziky
Slovan v KHL v roku 2012 – Za málo gólov veľa muziky | zdroj: Braňo Lipták pre Sport7.sk, foto SITA

Hokejový rok 2012 v KHL je už minulosťou a slovenský zástupca môže bilancovať svoje pôsobenie v ruskej milionárskej súťaži.

Z trojice nováčikov si Slovan Bratislava viedol najlepšie a v celej lige mu patrí slušná 14. priečka. V západnej konferencii začne slovenský celok nový rok zo 6. miesta, ktoré zaručuje účasť v play – off. Hneď v závese sa však držia zvyšní dvaja nováčikovia. Pražský Lev so slovenskou enklávou je s odstupom dvoch bodov na 7. mieste a donecký Donbass s našim gólmanom Jánom Lacom je na 8. priečke so stratou 4 bodov na Slovan.

Zaujímavosťou je, že Slovan si svoje umiestnenie vybojoval s treťou najhoršou ofenzívou v celej súťaži. V 38 zápasoch dokázali strelci bratislavského klubu vsietiť iba 84 gólov, čo predstavuje 2,2 gólu na zápas. Horšiu bilanciu má iba lotyšský klub Dinamo Riga a moskovský Spartak. Ten sa môže „pochváliť“ s najhoršou ofenzívou v KHL aj so slovenskou trojicou Jaroslav Obšut, Štefan Ružička a Branko Radivojevič. O slabej ofenzívnej sile Slovana jasne napovedajú aj štatistiky útočníkov. Najlepšie je na tom Michal Vondrka, ktorému so ziskom 19 bodov /8+11/ patrí až 90. miesto v bodovom hodnotení všetkých korčuliarov.

Slovan sa však môže pochváliť jednou z najlepších defenzív v KHL. Z celého ligového peletónu mu patrí v tomto ukazovateli slušná 10. priečka. Aj vďaka dobrej obrane vedenej brankárom Jaroslavom Janusom drží Slovan krok s najlepšími celkami Západnej konferencie. Náš gólman je v percentuálnom hodnotení úspešnosti zákrokov na výbornom 6. mieste a svojimi výkonmi sa hlási o miestenku v reprezentácii. V najlepšej desiatke brankárov má Slovensko vďaka 4. miestu Rastislava Staňu z CSKA Moskva dvojnásobné zastúpenie, čo poukazuje na kvalitu slovenských brankárov v tejto súťaži. Medzi obráncami svoje kvality potvrdzuje skúsený Ľubomír Višňovský, ktorému v produktivite obráncov patrí slušné 26. miesto so ziskom 14 bodov /6+8/.

Pôsobenie Slovana Bratislava v KHL v kalendárnom roku 2012 sa určite môže hodnotiť pozitívne. Od nášho zástupcu sa neočakávalo, že by mohol patriť medzi favoritov. Skôr sa predpokladalo, že tím zložený prevažne so Slovákov nebude konkurencie schopný. To sa však našťastie nepotvrdilo.

Funkcionári, ale aj samotní fanúšikovia budú v prvom roku pôsobenia ich klubu za úspech určite považovať postup do play – off. K tomuto cieľu majú zverenci trénera Rostislava Čadu nakročené veľmi dobre. V novom roku bude dôležité, aby sa do zostavy vrátil líder kabíny a kapitán Miro Šatan. Ak sa ešte z letargie prebudia aj slovanistickí útočníci, tak sa boje play - off o Gagarinov pohár určite uskutočnia aj v Bratislave.