Main Content

Ján Laco svojimi výkonmi drží Donbass nad vodou

štvrtok, 3. január 2013 08:27 | Autor: Branislav Lipták

Ján Laco svojimi výkonmi drží Donbass nad vodou
Ján Laco svojimi výkonmi drží Donbass nad vodou | zdroj: Braňo Lipták pre Sport7.sk, foto SITA

Ukrajinský tím vedený našim trénerom Júliusom Šuplerom sa v KHL na začiatku roka 2013 drží na veľmi slušnom 8. mieste v Západnej konferencii. Toto umiestnenie vybojoval donecký klub aj vďaka výkonom nášho strieborného hrdinu z tohtoročného svetového šampionátu - Jána Laca.

Ján Laco - rodák z Liptovského Mikuláša v minulom roku v bránke ukrajinského celku odchytal 17 zápasov, z ktorých bolo 9 víťazných. Na ľade pobudol necelých 1000 minút s priemerom 2, 82 obdržaného gólu na zápas. Náš gólman však hokejovú sezónu 2012/2013 začal až 14. novembra, keď vychytal víťazstvo proti Neftechimiku Nižnekamsk 3:2 po samostatných nájazdoch. Do sezóny zasiahol neskôr, pretože laboroval so zlomenou kľúčnou kosťou, ktorú mu 2-krát operovali. Keď sa prvýkrat postavil do brankárskej svätyne, tak Doneck bol na 11. mieste so ziskom 26 bodov. A trénerská stolička pod našim trénerom Šuplerom sa otriasala v základoch, keďže vidina miest zaručujúcich play – off sa vzďaľovala. Avšak vedenie klubu sa rozhodlo pre dôveru v schopnosti slovenského trénera a náš odborník zostal pri trénerskom kormidle aj naďalej. Toto rozhodnutie sa ukázalo ako správne, lebo hneď po návrate Jána Laca sa tímu začalo dariť. A dnes na začiatku roka 2013 je jediný ukrajinský účastník KHL na 8. priečke vo svojej konferencii, ktorá zaručuje účasť v play – off.

Dres doneckého mančaftu okrem Jána Laca oblieka aj obránca Peter Podhradský. Vicemajster sveta z roku 2000 patrí medzi defenzívnych lídrov a so ziskom 16 kanadských bodov /9+7/ je suverénne najproduktívnejším obráncom ukrajinského celku.

Posledným Slovákom pôsobiacim v KHL na Ukrajine je 20-ročný Tomáš Matoušek, ktorý sa predstavil v slovenskom drese na minuloročnom šampionáte hráčov do 20 rokov. Mladý odchovanec banskobystrického hokeja zatiaľ zbiera skúsenosti, keď v 20 – tich zápasoch zaknihoval iba dve asistencie.

Na rozdiel od Slovanu Bratislava, ktorého dres obliekajú takmer výhradne Slováci a teda domáci hráči, v Donbasse Doneck to je diametrálne odlišné. Ukrajinských hráčov je v klube iba osem a zvyšok tvorí zmes z celého hokejového sveta. Okrem Ukrajiny a Slovenska v klube pôsobia hráči z Ruska, Česka, Švédska, Bieloruska, USA, Lotyšska a Fínska. Otázkou ale je, či takýto svetový mix hráčov je dobrým riešením pre ukrajinského nováčika ruskej KHL.