Main Content

Novým pôsobiskom Jána Lašáka Spartak Moskva

nedeľa, 6. január 2013 14:31 | Autor: Dávid Lech

Novým pôsobiskom Jána Lašáka Spartak Moskva
Novým pôsobiskom Jána Lašáka Spartak Moskva | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk

33-ročný slovenský hokejový gólman Ján Lašák sa vracia do KHL. V piatok Lašák odletel do Moskvy, kde by mal podpísať kontrakt s miestnym Spartakom.

Majster sveta z Gotebörgu začínal sezónu v tíme účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy Amur Chabarovsk. V tomto tíme stihol odohrať 12 zápasov, svoj tím však dokázal doviesť len k trom víťazstvám. Odchytal 682 minút a 50 sekúnd. Inkasoval v priemere 3,16 gólov na zápas a jeho percentuálna úspešnosť sa vyšplhala na 90,6% Vedenie Chabarovsku sa však rozhodlo dať priestor v bráne Alexejovi Kuznecovi, ktorý do bývalého Lašákovho klubu prišiel z Avangardu Omsk, kde sa v konkurencii Kariho Räma a Eduarda Reizvicha nedokázal presadiť. Kuznecov sa teraz delí o bránkovisko spoločne s ďalším Alexejom Muryginom.

Lašák po odchode z Chabarovsku začal trénovať s účastníkom najvyššej českej hokejovej súťaže z Pardubíc. Brankár, ktorý bol draftovaný v roku 1999, keď si ho z celkového 65. miesta vybral Nashville Predators bol bez zamestnávateľa od 21. novembra. Zvolenský rodák zožal najväčšie úspechy na medzinárodnej scéne, keď slovenskú reprezentáciu doviedol v roku 2000 k striebru v Petrohrade, v roku 2002 sa skvelými výkonmi v bráne postaral o hokejovú senzáciu, keď Slovensko zdolalo vo finále Rusko a pripísalo si historicky prvé a zatiaľ posledné prvenstvo na majstrovstvách sveta. V roku 2003 bol členom bronzového tímu z Helsínk. V kluboch sa mu až tak nedarilo. V NHL odchytal len šesť zápasov a viac sa v najlepšej hokejovej súťaži presadiť nedokázal. Najväčší úspech dosiahol v sezóne 2004/2005, keď doviedol „pernikárov“ z Pardubíc k triumfu v domácej českej lige. Práve Pardubice mu vyšli v ústrety a dovolili mu trénovať spoločne s ich tímom, dokiaľ si nenájde nového zamestnávateľa.

Tým sa stal Spartak Moskva, ktorému v KHL momentálne patrí predposledná priečka. Lašák by tak mal pomôcť pozdvihnúť kvalitu moskovského tímu. Konkurenciu v bráne mu budú robiť Sergej Borisov a Alexej Jachin, ktorí neoplývajú veľkou kvalitou a Ján Lašák by sa mohol stať tímovou jednotkou. V Spartaku sa stretne so svojimi krajanmi obrancom Jaroslavom Obšutom, ktorý Spartak posilnil len nedávno a útočníkmi Štefanom Ružičkom a kapitánom mužstva Brankom Radivojevičom. Druhému menovanému patrí prvá priečka v produktivite a Radivojevič je s bilanciou 2+12 v klubovej produktivite tretí s jednobodovou stratou na Ružičku.