Main Content

Anglických futbalových fanúšikov hnevajú ceny vstupeniek

utorok, 15. január 2013 11:00 | Autor: TASR

Nespokojnosť priaznivcov s cenami lístkov na zápasy anglickej futbalovej Premier League rastie.

Niektorí fanúšikovia znepriatelených táborov dokonca spojili svoje sily, aby požadovali nižšie ceny za vstupenky.

Všetko rozbúril nedeľňajší zápas medzi londýnskym Arsenalom a Manchestrom City (0:2).

"The Citizens" údajne vrátil 900 z 3000 lístkov vyčlenených pre hostí na protest proti cenovej politike "kanonierov", cena jednej vstupenky bola až 62 libier.

"Nevyžeňte nás cenami zo zápasov, 62 libier a my sme stále tu," hlásil jeden z transparentov fanúšikov hosťujúceho mužstva. Policajti sa im dokonca vyhrážali, že ich zatknú, ak neskryjú transparent. Jeden z mikrofónov pri postrannej čiare zachytil, ako rozhodca John Brooks pri podávaní rúk vraví obrancovi hostí Joleonovi Lescottovi: "Fanúšikokvia zaplatili 62 libier, choďte a pozdravte ich."

Spoluprácu nadviazali priaznivci Manchestru United a FC Liverpool pred nedeľňajším vzájomným duelom týchto dvoch popredných tímov. "Chystáme sa na spoluprácu s arcirivalom Manchestrom United a do protestu zapojíme aj ďalších. Chceme dostať kluby pod tlak, cena lístkov pre hostí začína byť neakceptovateľná. V takomto prípade ide rivalita bokom," uviedol jeden z fanúšikov Liverpoolu Paul Martin.

Priaznivci doplácajú na obrovské platy futbalistov, ktorí zarábajú šesťmiestne sumy za týždeň a tiež na zmluvu o vysielacích právach. Minuloročný kontrakt s britskou televíziou, ktorá vysiela zápasy na svete extrémne populárnej Premier League, stál 3,75 miliardy eur. Britský denník Guardian upozornil, že ceny lístkov vzrástli od roku 1989 u jednotlivých klubov od 700 do 1025 percent. Ďalšia štatistika ukazuje, že permanentka je drahšia o 92 percent v porovnaní s tou, ktorú si kúpili záujemcovia v roku 2009.

Fanúšikovia anglických tímov avizujú aj ďalšie protestné akcie. Najbližšie kolo Premier League 2012/2013 je na programe počas nadchádzajúceho víkendu.

© WEBNOVINY