Main Content

Bradford City šokuje Anglicko. O koho vlastne ide?

streda, 23. január 2013 16:55 | Autor: Branislav Lipták

Bradford City šokuje Anglicko. O koho vlastne ide?
Bradford City šokuje Anglicko. O koho vlastne ide? | zdroj: Braňo Lipták pre Sport7.sk

Bradford City je klub zo štvrtej najvyššej anglickej súťaže – League Two, ktorý sa senzačne prebil až do finále ligového pohára.

Klub, ktorý je známy aj pod prezývkou The Bantams ( v prekl. krpci) bol založený v roku 1903. Svoje domáce zápasy hráva na štadióne Valley Parade s úctyhodnou kapacitou vyše 25-tisíc miest. Víťaz FA Cup-u  z roku 1911 je momentálne na 9. mieste štvrtoligového pelotónu a „pláva“ v pokojných vodách hornej časti tabuľky. Avšak na tretiu priečku, ktorá zaručuje priamy postup do League One stráca iba 5 bodov.

Na svojej spanilej jazde ligovým pohárom  klub zo severu Anglicka porazil aj Wigan Athletic a dokonca aj slávny Arsenal Londýn. V semifinále vyradil birminghamský klub Aston Villa a fanúšikovia sa môžu tešiť na finálový zápas, ktorý sa uskutoční na slávnom londýnskom Wembley Stadium. Finálový súper Bradfordu City vzíde z dua Chelsea FC/ Swansea City. Do finále majú bližšie hráči Swansea, ktorí v prvom zápase na Stamford Brigde prekvapivo vyhrali 2:0.



Bradfor City bude od roku 1962 prvým zástupcom štvrtej anglickej ligy vo finále ligového pohára. V prípade úspechu vo finále by sa klub predstavil na európskej klubovej futbalovej scéne a bolo by zaujímavé sledovať jeho účinkovanie v Európskej lige UEFA. Najväčším úspechom klubu na európskom poli je semifinálová účasť v už neexistujúcom Intertoto Cup-e. K histórii klubu treba určite poznamenať, že klub ešte v roku 2001 účinkoval v Premier League. Do štvrtej ligy spadol kvôli finančným problémom, ktoré trápia aj iné profesionálne kluby.