Main Content

Zlý chlapec Mario Balotelli sa vracia domov

sobota, 2. február 2013 13:41 | Autor: Silvia Petrašková

Zlý chlapec Mario Balotelli sa  vracia domov
Zlý chlapec Mario Balotelli sa vracia domov | zdroj: Silvia Petrašková pre Sport7.sk, foto SITA

„Konečne bude pokoj!“ radostne si vykríkol hneď nie jeden priaznivec anglického futbalu po tom ako v utorok uzrela svetlo sveta táto top prestupová správa týždňa. Futbalový útočník Mario Balotelli z Manchestru City sa stal novou posilou milánskeho AC. Vedenie Rossoneri zaplatilo za talianskeho reprezentanta 20 miliónov eur.

V histórii futbalu pobehovalo po zelených trávnikoch už viacero „exotov“, no to čo počas svojho trojročného pôsobenia na Ostrovoch povystrájal mladý Talian nemá široko ďaleko konkurenciu. Mario bol a je prosto trieda. Do rodnej krajiny sa vracia s utešenou štatistikou. Tri sezóny, dvadsať ligových gólov a 2 trofeje, ale najmä desiatky škandálov, ktorými zapĺňal palcové titulky novín po celom svete každý deň a anglickým novinárom veru zakaždým nakladal poriadnej porcie roboty.

No zdá sa, že pohár trpezlivosti u aktuálneho anglického majstra vytiekol do poslednej kvapky. Toľko krát avizované sa pre tento týždeň stalo skutočnosťou a Roberto Mancini poslal svoje „malé veľké“ dieťa kade ľahšie. Pritom to bol on sám čo v ňom videl obrovský potenciál a predpovedal mu sľubnú budúcnosť, malo to však jeden háčik: „Mario raz môže byť taký dobrý ako Lionel Messi alebo Cristiano Ronaldo. Ale najprv musí dostať rozum.“

Žiaľ ten do dnešného dňa akosi nedostal. A prečo by aj, rodák z Palerma sa zdá sa riadil podľa hesla, „kým ste mladý, život si treba naplno vychutnať“ a táto činnosť mu išla najlepšie.

Mimo futbalových trávnikov je život Maria Balotelliho doslova adrenalínovým športom. Veď keď ste slávny a bohatý futbalista, vtedy je možné všetko a keď ste k tomu všetkému dostali do vienka ešte aj špeciálny dar na vyrábanie problémov, vaše okolie má o zábavu postarané.

Tak napríklad, máte starosti so silvestrovskou pyrotechnikou? Žiaden problém. Stačí, ak si počas posledného dňa v roku pozvať  na party mladého Taliana a veľkolepý ohňostroj, ktorý vám budú závidieť široko ďaleko máte zaručene istý.  Mario je v tomto obore majster na pohľadanie. Keď sa len tak nudí, je úplne normálne, že po vlastnom dome pobehuje s petardami v plastovom vedre, alebo si dlhé chvíle kráti hádzaním šípok z balkóna na okoloidúcich.

To však ešte z ďaleka nie je všetko. Komicky znie tiež príhoda, keď ho jeho vlastná mama poslala do obchodu pre žehliacu dosku. Miesto nej však kúpil kolobežku, autodráhu a trampolínu. Kto vie načo mu tieto hračky boli? Možno nimi chcel potešiť deti z miestnej základnej školy, keď sa u nich len tak neohlásene zastavil na toaletu a opäť raz spôsobil nemalý rozruch.

Nemalou sumou peňazí potešil i obyčajného bezdomovca na ulici, ktorému venoval bezmála tisíc dolárov. Žeby to predsa len nebol až taký zlý chlapec? Radosť z neho majú určite aj miestny policajti, ktorým do vačku uštedril pekných desaťtisíc libier za zlé parkovanie. A keď sme už pri peniazoch s nimi veru „super bad boy“ hospodári naozaj šetrne. Veď pri týždennom plate 130 000 libier týždenne sa ani nič iné očakávať nedá.  No a pri autách ešte chvíľu ostaneme. Radosť z kúpi štvorkolesového tátoša Audi R8 v hodnote vyše 120-tisíc libier Maria tak nadchla, že ho do týždňa úplne rozbil a samozrejme musel si kúpiť nové. Žiaľ jeho radosť neutíchla ani v tomto prípade. Nový model Masarati si musel dokonale vychutnať aj zo sedačky spolujazdca, na ktorej prevážal len tak 25-tisíc libier a keď ho pri tejto zábavnej činnosti opäť raz zastavili starí známi kamaráti z manchesterskej polície a opýtali sa ho, prečo má pri sebe tak veľký obnos peňazí, jednoducho im odpovedal: „Pretože som bohatý!“
 
Ale nebojte sa, Balotelli je v podstate celkom milý a krotký chlapec. Napríklad také rasistické urážky na jeho adresu rieši svojsky. Vraj ak by sa do neho niekto opovážil hodiť banán, bez milosti by ho zabil. Aj k svojim klubovým spoluhráčom sa správa nanajvýš priateľsky. V náruživom prejave lásky im šliape po hlavách, bije sa s nimi na tréningu, hádže po nich vodné balóniky, alebo kradne rukavice. No môže toto chlapča vôbec niekomu ublížiť? Veď je natoľko neškodný, že sa nedokáže ani sám obliecť, či obuť si pred zápasom kopačky. No ale takto by sme mohli pokračovať naozaj ešte poriadne dlho, zoznam prehreškov mladého futbalistu by totižto mohol zaplniť celé stránky románu, alebo skôr komédie.  V súvislosti s Mariom Balotellim je totižto slovo katastrofa skloňované naozaj vo všetkých pádoch.

Za toľko disciplinárnych prehreškov by iní futbalisti už dávno vyleteli z klubu, to by však na lavičke anglického majstra nesmel sedieť jeho krajan Roberto Mancini. Ten sa už nie raz zmieňoval a do médií s istotou vyhlasoval, že má túto neriadenú strelu z Apeninského polostrova  úplne pod kontrolou a že viac ako jeho mimo futbalové aktivity ho zaujímajú jeho výkony na ihrisku, no ako si to rozdali ručne stručne, zmenil názor aj on sám. Na pretras sa fotografia, na ktorej sa dostali do vzájomnej potyčky, až ich museli od seba odtrhnúť členovia realizačného tímu. Kvapka trpezlivosti v tomto prípade dotiekla a vedeniu Manchestru City teda neostávalo nič iné, než sa s kontroverzným útočníkom nadobro rozlúčiť.

Nebyť Balotelliho každodenných a doslova zbytočných lapsusov, hovorilo by sa o tomto talianskom forwardovi len v tom najlepšom. Na ihrisku vždy vedel svojich súperov dostatočne potrápiť. Žiaľ jeho aktivity mimo ihriska ho donútili vyčnievať z radu a odkláňať sa od normálu. Bola to šou jedného muža, muža ktorý svojim „umením“ na ihrisku či mimo neho vždy dokázal zaujať a ľudí dokonale pobaviť.

Taliansko tras sa, Super Mario prichádza!