Main Content

Korupcia vo futbale je nočnou morou

pondelok, 11. február 2013 11:51 | Autor: Silvia Petrašková

Korupcia vo futbale je nočnou morou
Korupcia vo futbale je nočnou morou | zdroj: Silvia Petrašková pre Sport7.sk

A máme tu ďalší futbalový megaškandál! Na svetlo sveta vyšlo to, čo malo zostať navždy utajené. Európsky policajný úrad – Europol, rozbil pred niekoľkými dňami sieť, ktorá má údajne na svedomí vyše 680 futbalových zápasov s ovplyvnenými výsledkami.

380 v Európe a zvyšných 300 v Afrike, Ázii, Strednej a Južnej Amerike. Medzi zmanipulovanými výsledkami mali byť podľa informácií kvalifikačné stretnutia na svetový a európsky šampionát, ale aj duely najvyšších súťaží v mnohých európskych krajinách, či dokonca dva zápasy Ligy majstrov. Skorumpovanú sieť tvorilo asi 425 rozhodcov, zástupcov klubov, hráčov a ďalších podvodníkov v 15 krajinách.

Vedenie Europolu mená podozrivých osôb nekonkretizovalo, pretože vyšetrovanie ešte stále prebieha. Poriadne namočený v korupčných vodách mal byť podľa slávneho magazínu France Football aj prvý muž európskeho futbalu -Michael Platini. Ten sa vraj dal pri voľbe dejiska majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2022, ktoré nakoniec získal Katar, zmanipulovať.

Magazín vo svojom minulotýždňovom vydaní uviedol, že Platini bol nútený takto hlasovať po jeho stretnutí s bývalým prezidentom krajiny Nicolasom Sarkozym, pričom Katar im mal na oplátku poskytnúť masívny príliv investícií do francúzskeho futbalu. Platini však tieto tvrdenia rázne vyvrátil.

Tieto top kauzy týždňa ma teda privádzajú hneď ku niekoľkým zaujímavým otázkam. Ako sme sa vlastne ku korupcii dostali? Ako je možné, že v športe sa objavila len tak z ničoho nič? Čo k takejto nehoráznosti vôbec dotyčné osoby vedie? Naozaj, otázok je veľa, ale len málo odpovedí. Posvieťme si teda na túto problematiku zblízka a pokúsme sa odpovedať si aspoň na niektoré z nich.

Pán rozhodca dohodnime sa!
Každý rozumný človek vie, že korupcia nie je len v športe, ale aj v normálnom živote. Stretáme sa s ňou pomaly na každom kroku vo väčších, či menších prípadoch. Korupcia je akýmsi novodobým „vylepšovákom“, alebo „zľahčovačom“ ťažkých a neraz neriešiteľných problémov. Doslova nájdenie si šikovnej cestičky z náročného a bahnistého močiara. No v prvom rade je to trestný čin a nelegálne obohacovanie sa na úkor druhých. Ale prečo sa vôbec táto novodobá „záľuba“ dostala aj do moderného futbalu?

A prečo by nie? Povedal by si nie jeden nadšenec a fanúšik korupčných škandálov. Veď ak „môžeme“ v bežnom živote, tak prečo nie na zelených trávnikoch? Jednoducho preto, lebo nám to takto vyhovuje a veľký rozdiel medzi tým, či sa nachádzame za okrúhlym stolom, alebo na trávnatej ploche futbalového štadióna nie je.

„Kedysi to boli debničky jabĺk, alebo i taký alkohol, ten bol na bežnom poriadku. Toto všetko sa konalo  i na najnižšej úrovni futbalových súťaži, nebola to žiadna výnimka,“ rozhovoril sa jeden rozhodca pre súkromnú televíziu. Kedysi šťavnaté jabĺčka, dnes prepchaté vrecká bankovkami, ktoré si hlavní muži s píšťalkou v ruke starostlivo potľapkávajú po „náročne“ odrobenom zápase.

Žiaľ jeho výsledok bol známy už dávno pred tým. Predtým, než si hráči zodreli nie jedni kopačky na ťažkom a náročnom tréningu, dávno predtým ako si hlavní tréneri lámali hlavu nad zápasovou „jedenástkou“, dávno pred nervózne stepujúcimi hráčmi vo svojich kabínach, predtým než si hlavní aktéri stretnutia potriasli pravicou, nasiakli sa ováciami publika skandujúceho na tribúnach, či predtým ako sa bohatí majitelia klubov pohodlne usadili do svojich VIP lóži. To všetko predchádzalo jednému niekoľko sekundovému hvizdu z píšťalky najhlavnejšie muža v poli, muža, ktorý už dávno vedel, ktoré mužstvo pocestuje domov ako to víťazné. Bola to len formalita, maškaráda, doslova fraška, na úrok niekoho, kto sa celých deväťdesiat minút stretnutia vo vlastnom pote snažil tak urputne vyhrať a vydolovať pre svoj tím cenné body v zápase o ktorom sa žiaľ rozhodovalo niekde inde, len nie na ihrisku.

Myšlienka fair – play upadá do zabudnutia
Fair – play. Čo je to?  Presne takto sa môžu pýtať samých seba hneď niekoľko rozhodcov, funkcionárov, hráčov, či iných zainteresovaných person, ktorým zjavne toto základne pravidlo športového súťaženia, nič nehovorí. Pôvodná myšlienka futbalu spájať ľudí, odstraňovať bariéry, bojovať proti rasizmu, kriminalite, či iné humánne činy stoja v tomto prípade v úzadí. Myšlienky sú to síce veľmi pekné, silné a vznešené, ale takýmto futbalom ich chceme naplno zrealizovať a priniesť do reálu? Futbal je v dnešnej dobe plný nečistého podplácania, dopingu, nezdravého zápolenia, nevraživosti, či dokonca rasizmu. Áno aj s takýmito negatívnymi javmi sa stretáme pri sledovaní najkrajšej a najpopulárnejšej hry na svete, kde hlavnú úlohu zohrajú tí, ktorí základne pravidlá športového správania majú doslova „v malíčku“. A sú to opäť tí vzdelaní športovci, ktorí majú byť vzorom pre dnešnú mládež.

Ale dokedy? Dokedy budeme ešte tolerovať tieto nezdravé praktiky, ktoré každým dňom viac a viac špinia doteraz dobrú povesť tejto nádhernej hry hier? Že je zmena náročná na realizáciu? Nie, stačí začať od seba. Prvý krok k  vyčisteniu futbalu od korupčných afér je teda najmä v hlave dotyčných osôb, ktorí by si mali uvedomiť, kvôli komu a čomu vlastne zasvätili svoj život profesionálnemu futbalu, či už na hráčskej, rozhodcovskej, alebo funkcionárskej úrovni. Realizáciu druhého kroku si už vzali pod svoje ochranné krídla hlavné futbalové veľmoci tak svetového ako i európskeho futbalu, ktoré už v boji proti tomuto novodobému démonovi, pripravujú potrebné opatrenia. Prvým z nich je napríklad spustenie dlho avizovanej internetovej stránky, na ktorej budú môcť ľudia podozrenia z korupcie a machinácie anonymne nahlásiť.

Fair play je oveľa viac, než len hra podľa pravidiel. Znamená spôsob správania, rešpektovanie iných, súťaženie v správnom duchu, ako aj priateľstvo, správny spôsob myslenia, či dokonca vylúčenie, podvádzanie, nešportové správanie, užívanie drog, dopingových prostriedkov, fyzická, ale i slovná hrubosť. To všetko pozitívne i negatívne sa vnára do hlavnej myšlienky tohto športového zákona, kde hlavnou úlohou je pochopiť najmä to, že futbal, ale i šport ako taký, má prinášať najmä radosť po tuhom, ale hlavne čestnom boji.
 

Odporúčané články