Main Content

Pred osemfinále Ligy Majstrov: Real - Manchester United, Šachťor - Dortmund

streda, 13. február 2013 13:36 | Autor: Jakub Vaverka

Pred osemfinále Ligy Majstrov: Real - Manchester United, Šachťor - Dortmund
Pred osemfinále Ligy Majstrov: Real - Manchester United, Šachťor - Dortmund | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Dnes večer sú na programe úvodné dva zápasy osemfinálových dvojíc Real Madrid - Manchester United a Šachťar Donetsk - Borussia Dortmund. Prinášame vám zaujímavosti k týmto stretnutiam.

REAL MADRID - MANCHESTER UNITED

Nech už dvojzápas Realu Madrid s Manchestrom United skončí akokoľvek futbalový svet zažije minimálne 180 minút trvajúce strhujúce futbalové divadlo v prevedení dvoch fenomenálnych mužstiev.  Real Madrid postúpil zo skupinovej fázy s mierne odretými ušami, keď mu plány narušil výborne hrajúci Dortmund, ktorý ho zdolal v Nemecku 2-1 a Madridčania ratovali domácu remízu 2-2. Manchester United v pomerne jednoduchej skupine ukázal konkurencii v podobe Galatasarayu, Bragy a Klužu svoju silu a postup mal istý už po odohraní štyroch duelov, teda v najkratšom možnom čase.



Vzájomné konfrontácie týchto gigantov boli formou dvojzápasov v doterajšej histórii iba štyri, no rozhodne stáli za to. Venujeme sa im podrobne v našom ďalšom článku, ktorý nájdete tu >>> (článok sa vám otvorí v novom okne).

Porovnávať kvalitu mužstiev je nesmierne náročné. Oba tímy sú silné na všetkých postoch, Real by mohol dominovať azda v bráne, lenže Iker Casillas nútene pauzuje pre zranenie. Manchester má v útoku hviezdne duo  Van Persie – Rooney, Real má zas Ronalda. Keď to budete rátať odpredu, odzadu, zhora alebo zdola, vyjde vám, že šance na postup sú v tomto dvojzápase absolútne vyrovnané.

Aktuálna forma

Real Madrid má len teoretickú šancu v boji o ligový titul, na Barcelonu stráca priepastných 16 bodov. V Lige majstrov to však môže byť pre Biely Balet plusom, lebo sa môže sústrediť výhradne na túto súťaž. Pusinky majú formu ako na hojdačke, naposledy zdolali doma Sevillu vysoko 4-1, no predtým prehrali na pôde Granady (1-0). V posledných piatich dueloch sa tešili z výhry len dvakrát, okrem Sevilly deklasovali na Santiago Bernabeu aj Getafe (4-0).  Ostatné dva zápasy skončili remízou 1-1 s Barcelonou a Valenciou.

Manchester United nepozná premožiteľa od 5.decembra, keď prehral doma v poslednom zápase skupinovej fázy Ligy majstrov s CFR Cluj (0-1). V tomto súboji však Červeným Diablom o nič nešlo, dôkazom čoho bola nominácia Fergusona, ktorý poslal na trávnik svoje “b-éčko“. Od tohto duelu sa jeho zverenci tešili 11 výhram a trom remízam. Na čele Premier League majú 12 bodový náskok. Po príchode Robina Van Persieho výrazne stúpla aj gólová produktivita tímu, United streliliv Premier League už 62 gólov, čo je o štyri viac ako má Real v La Lige. Pre porovnanie minulú sezónu strelil Madrid v domácej súťaži od 32 gólov viac ako Manchester.

Stávkové kancelárie veria pred dnešným zápasom domácemu Realu, ktorého výhru môžete v našej tipovacej lige tipovať s kurzom 1.65. Kurz na víťazstvo hostí je až prekvapujúco vysoký – 4.92.

ŠACHŤAR DONETSK- BORUSSIA DORTMUND

Obe mužstvá v skupinovej fáze zaskočili favoritov a preukázali svoju vysokú kvalitu. Ukrajinský Šachťar Donetsk si v skupine poradil s Chelsea a až prehra v poslednom kole s Juventusom ho odsunula na druhú priečku. Borussia Dortmund v skupine smrti nenechala nič na náhodu a dokázala zdolať Ajax Amsterdam, Manchester City a aj veľkého favorita celej súťaže - Real Madrid, ktorý odsunula na druhé miesto. Futbalová Európa nemeckého majstra okamžite pasovala do pozície čierneho koňa tohtoročnej edície. Navyše obrovskou zbraňou Borussie sú jej fanúšikovia, ktorí sú podľa viacerých odborníkov najlepší na svete.

Vo vzájomnom zápase sa oba tímy stretli v doterajšej histórii len dvakrát, a to pred 12 rokmi v predkole Ligy Majstrov. Dortmund vyhral prvý zápas na Ukrajine poľahky 2-0 a postup si v domácej odvete postrážil víťazstvom 3-1.

Ukrajinský celok, ktorý vo veľkej miere tvoria šikovní Brazílčania, dokáže potrápiť akékoľvek mužstvo na svete, no kvalita je v tomto súboji na nemeckej strane.



Aktuálna forma

Na Ukrajine ešte nezačala druhá polovica sezóny a je preto otázne do akej miery preverili mužstvo Šachťaru prípravné zápasy. V nich sa mu väčšinou darilo, keď vyhral 6 zo siedmich. No práve v poslednom súboji sa musel zmieriť s prehrou 1-0 s nórskym Oddom.

Dortmund stráca v Bundeslige na vedúci Bayern už 15 bodov a majstrovský hetrik je už len utópiou. Na rozdiel od minulej sezóny sa preto môže plnohodnotne sústrediť na Ligu majstrov. Borussia v posledných 5 zápasoch 3-krát vyhrala a dvakrát prehrala. Víkendový výprask na domácej pôde od Hamburgeru SV (1-4) ale neveští nič dobré.

Stávkové kancelárie očakávajú vyrovnaný duel. Na výhru Šachťaru vypísali v našej tipovacej lige kurz 2,48, na remízu 3,19 a výhru hostí 2.75. Favoritom dvojzápasu je Dortmund.