Main Content

Slováci v NHL: Jaroslav Halák

nedeľa, 17. február 2013 15:00 | Autor: Dávid Lech

Slováci v NHL: Jaroslav Halák
Slováci v NHL: Jaroslav Halák | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk, foto SITA

Skrátená sezóna NHL 2012/2013 je v plnom prúde. Naša redakcia si pre Vás pripravila pravidelný seriál o slovenských hokejistoch v NHL. Ako prvého predstavujeme Jaroslava Haláka, brankára v službách St. Louis Blues.

Jaroslav Halák
Sezónne štatistiky: 5 zápasov, 3 víťazstvá, 229 odchytaných minút,  2,10 inkasovaných gólov na zápas, 88,89% úspešnosť zásahov
Kariérne štatistiky: 209 zápasov, 112 víťazstiev, 12 024 odchytaných minút, 2,42 inkasovaných gólov na zápas, 91,76% úspešnosť zásahov


Bratislavský rodák, ktorý s hokejom začínal v Ružinove sa do zámoria odsťahoval po sezóne 2003/2004. Po dvoch rokoch strávených v tíme QMJHL v Lewistone Maineiacs a v ECHL v Long Beach Ice Dogs sa talentovaný brankár dostal do AHL, kde odchytal dve sezóny.

Halák bol draftovaný v roku 2003 organizáciou Montrealu Canadiens z celkového 271. miesta, čo nie je práve najlepšie vyhliadka na úspešnú kariéru za morom. Nejeden hráč však dokázal, že pozícia v drafte nie je až taká dôležitá. Svoje by o tom vedel hovoriť aj známy brankár Tim Thomas, ktorý bol draftovaný z 217. priečky.

Prvýkrát  v bránkovisku Montrealu sa vtedy 21-ročný gólman ocitol v sezóne 2006/2007. Naplno v NHL dokázal preraziť až o dva ročníky neskôr. V sezóne 2008/2009 si na svoje konto pripísal 34 štartov a Canadiens tak dali najavo, že s Halákom rátajú do budúcna. O rok neskôr slovenský reprezentant odchytal perfektnú sezónu, keď sa postavil do brány Montrealu 45-krát v základnej časti a ďalších osemnásť štartov pridal v play-off. Práve spomínané play-off bolo pre Haláka odrazovým mostíkom pre napredovanie v jeho kariére. V ňom pomohol svojmu tímu dostať sa až do finále Východnej konferencie, keď si svojimi bravúrnymi výkonmi získal na svoju stranu fanúšikov „Habs,“ ktorí sú známi svojou náročnosťou na výkonnosť hokejistov hrajúcich v Montreale. Top momenty Haláka v tomto období dokumentuje nasleudujúce video.



Po úspešnej sezóne bol však Halák prekvapujúco vytrejdovaný do St. Louis Blues. V tíme „Bluesmanov“ pôsobí od sezóny 2010/2011 a spoločne s jeho kolegom Brianom Elliotom vytvorili jednu z najvyrovnanejších brankárskych dvojíc v NHL. Halák minulý rok spoločne s Elliotom vyhrali William M. Jennings Trophy, ktorá je určená brankárovi resp. brankárskej dvojici s najnižším počtom inkasovaných gólov v základnej časti. Top momenty Jara z tohto ročníku nájdete na tomto videu.



Vstup do tejto sezóny sa však Halákovi, rovnako ako Elliotovi príliš nevydaril. Štatistické čísla oboch gólmanov nikoho neoslňujú a Saint Louis je piatym najčastejšie inkasujúcim mančaftom v NHL (45 inkasovaných gólov), čo nie je práve najlepšie vizitka pre duo Halák – Elliot.

27-ročného brankára v úvode tejto sezóny prenasleduje smola, keď si druhého februára privodil zranenie triesla a vynechal tak štyri zápasy. Vrátiť do zostavy Blues sa mal vrátiť v dueli s Los Angeles. Haláka si však pri rozcvičke pred duelom obnovil zranenie. Podľa najnovších informácií sa Jarov zdravotný stav zlepšuje a je opä v plnom tréningovom nasadení.
 
Halák má rovnako ako minulú sezónu slabší štart do sezóny. Je však pravdepodobné, že sa vzchopí a opäť sa zaradí medzi širšiu špičku brankárov v NHL. Odchovanca ružinovského hokeja zdobí predovšetkým pokoj a rozvaha v bráne. Defenzíva St. Louis potrebuje, aby sa mohla spoľahnúť na ochrancu svojej svätyne, no istota v bráne tímu zverencov Kena Hitchcocka zatiaľ chýba.