Main Content

Slováci v NHL: Peter Budaj

utorok, 19. február 2013 15:02 | Autor: Dávid Lech

Slováci v NHL: Peter Budaj
Slováci v NHL: Peter Budaj | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk

Skrátená sezóna NHL 2012/2013 je v plnom prúde. Naša redakcia si pre Vás pripravila pravidelný seriál o slovenských hokejistoch v NHL. Po Jaroslavovi Halákovi predstavujeme druhého zastupiteľa slovenskej brankárskej školy – Petra Budaja z Montrealu Canadiens.

Peter Budaj

Sezónne štatistiky:4 zápasy, 2 víťazstva, 244 odchytaných minút, 2,46 inkasovaných gólov na zápas, 90,48% úspešnosť zásahov, 1 shutout
Kariérne štatistiky:
263 zápasov, 108 víťazstiev, 14 587 odchytaných minút, 2,80 inkasovaných gólov na zápas, 90,24% úspešnosť zásahov, 10 shutoutov

Banskobystrický rodák sa stal prvou voľbou Colorada Avalanche v drafte 2001, keď si ho organizácia „Avs“ vybrala z celkového 63. miesta. Od sezóny 1999/2000 sa Budaj usadil v zámorí, keď najprv tri sezóny strávil v Ontario Hockey League v tíme Toronto St. Michael’s Majors. Po vydarenom ročníku 2001/2002 sa presťahoval do AHL do Hershey Bears. V Hershey strávil taktiež tri roky a po výlukovej sezóne sa presadil do zostavy Colorada.

Vo svojej prvej sezóne sa v tíme „lavín“ stretol s Josem Theodorom a Vitalijom Kolesnikom. Kazašského brankára dokázal zdolať v bitke o post dvojky a vo svojej premiérovej sezóne odchytal 34 zápasov. O rok neskôr odchytal doposiaľ najviac zápasov v kariére, keď nastúpil k 57 stretnutiam v základnej časti. V sezóne 2007/2008 sa však musel opäť uspokojiť s rolou dvojky za Josém Theodorom. Po neúspešných sezónach sa Colorado rozhodlo pre zmenu v bránkovisku a do svojho tímu priviedlo Andrewa Raycrofta z Toronta. Ten však patril medzi priemerných brankárov a Budaj odchytal ďalšiu sezónu ako jednotka. „Lavíny“ však mali piatu najhoršiu defenzívu v lige a v Západnej konferencii obsadilo posledné miesto. Vedenie klubu sa tak rozhodlo priviesť do tímu Craiga Andersona. Ten do mužstva zavítal z Floridy a Budaja odsunul na druhú koľaj, keď slovenského gólmana pustil do brány len pätnásťkrát. O rok neskôr v sezóne 2010/2011 30-ročný brankár zvádzal súboje o post tímovej jednotky s Brianom Elliotom. Odchytal 45 duelov, no tento ročník bol pre slovenského brankára posledným v drese Colorada. Rozhodol sa vzdať súbojov o post jednotky a ako neobmedzený voľný hráč podpísal zmluvu s Montrealom Canadiens, kde je pánom brány Kanaďan Carey Price.



Odchovancovi bankobystrického hokeja končí zmluva tento rok a tak v súčasnej skrátenej sezóne bojuje o predĺženie zmluvy. V prvom roku svojho pôsobenia v Montreale sa do brány postavil sedemnásťkrát, udržal si priemer inkasovaných gólov na hodnote 2,55 a jeho percentuálna úspešnosť bola 91,34%.

V tejto sezóne pustil Carey Price Budaja do brány len štyrikrát. Naposledy Peter nastúpil do brány v pondelkovom stretnutí, keď vychytal svoje druhé víťazstvo sezóny, keď z devätnástich striel nepustil za svoj chrbát ani jednu strelu, vychytal čisté konto a postaral sa tak o hladké víťazstvo 3:0 nad Carolinou Hurricanes.



Budaj svojimi výkonmi dokazuje, že dokáže solídne plniť rolu náhradného brankára. Bez väčších problémov by si mal v hokeji pobláznenom Montreale vybojovať predĺženie kontraktu. Budaj má dobrý vzťah s fanúšikmi, keď dobré meno slovenským brankárom v „Habs“ spravil jeho slovenský kolega Jaroslav Halák.

Budaj mal možnosť stať  sa členom strieborného mančaftu z MS 2012. Ponuku na zapojenie sa do prípravného tímu pred MS odmietol z dôvodu nerozchytanosti, keď v tom období mal na svojom konte len trinásť štartov v NHL.
V drese s dvojkrížom na hrudi sa predstavil medzi seniormi celkovo desaťkrát. Keď bol členom tímu zo ZOH 2006 a 2010 a dvakrát sa zúčastnil majstrovstiev sveta – v roku 2008 odchytal jeden zápas a na MS 2010 bol slovenskou jednotkou, keď nastúpil do šiestich zápasov, v ktorých vychytal dve víťazstvá. Na tomto šampionáte dosiahol aj svoje prvé reprezentačné víťazstvo na majstrovstvách sveta proti bieloruskému výberu (4:2). Slovensko sa však neprebojovalo do štvrťfinále a obsadilo konečné dvanáste miesto.