Main Content

Pred osemfinále Ligy Majstrov: AC Miláno - Barcelona, Galatasaray - Schalke

streda, 20. február 2013 13:14 | Autor: Jakub Vaverka

Pred osemfinále Ligy Majstrov: AC Miláno - Barcelona, Galatasaray - Schalke
Pred osemfinále Ligy Majstrov: AC Miláno - Barcelona, Galatasaray - Schalke | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Dnes večer sú na programe úvodné dva zápasy osemfinálových dvojíc Porto – Malaga a Arsenal – Bayern Mníchov. Prinášame vám zaujímavosti k týmto stretnutiam.

AC MILÁNO - FC BARCELONA

Tímy, ktoré sa v Lige Majstrov stretli v roku 2011 aj 2012 si navzájom opäť skrížia cestu. FC Barcelona vyhrala svoju skupinu so Celticom Glasgow, Spartakom Moskva a Benficou Lisabon podľa očakávania, pričom prekvapením bola len prehra Kataláncov v Celtic Parku (2-1), keď ožili spomienky na legendárny „betón“ Chelsea z minuloročného osemfinále. AC Miláno sa muselo vo svojej grupe zmieriť s nadvládou Malagy, svoje kvality však preukázalo v zápasoch o postup so Zenitom Petrohrad a Anderlechtom Brusel.

Tieto kluby majú na seba naozaj šťastie. Pamätné je napríklad finále Ligy Majstrov 1994, keď milánske AC rozprášilo Barcu 4-0. Neskôr nasledovali ch merania síl v roku 2000, 2004, 2006 a aj počas priateľského zápasu v roku 2010, keď sa Katalánci radovali z výhry 2-1. 5 najpamätnejších duelov Barcelony s AC Miláno nájdete tu >>>

V nedávnej histórii sa stretli v skupinovej fáze Ligy Majstrov v roku 2011, keď Barca najprv doma s Milánom remizovala 2-2 a následne vyhrala na San Sire v pomere 3-2. Zatiaľ ich posledné stretnutie sa datuje na jar tohto roku, keď vo štvrťfinále Champions League Milánčania na svojom štadióne najprv uhrali s TOP favoritom cennú remízu 0-0. Terén na San Sire bol vtedy v hrôzostrašnom stave (a zrejme aj úmyselne). Aprílová odveta na Nou Campe bola už jasne v réžií Kataláncov (3-1), ktorí aj vďaka dvom Messiho gólom z penált postúpili ďalej.

Aktuálna forma

Miláno malo hrôzostrašný úvod sezóny, no v poslednom období Rossoneri už šliapu ako dobré namazaný stroj. V posledných piatich zápasoch vyhrali čierno-červení štyrikrát a raz remizovali. Treba ale upozorniť, že veľký podiel na týchto víťazstvách mal novic v klube Mario Balotelli, ktorý v Lige majstrov AC nepomôže, pretože na jeseň hral Champions League za Manchester City. Zaujímavé je, že Milánčania v štyroch posledných zápasoch vždy inkasovali. AC je v tabuľke Serie A na štvrtom mieste, no s rovnakým počtom bodov ako tretie Lazio.

Barcelona je spoločne  s Bayernom Mníchov najdominantnejším európskym veľkoklubom súčasnosti, no v poslednej dobe Katalánci akoby trochu strácali dych, čo sa neodzrkadľuje až tak na výsledkoch ako na predvedenej hre. V posledných piatich zápasoch vyhrali trikrát a dvakrát remizovali (s Valenciou a Realom Madrid zhodne 1-1). Barcelona sa trápi v obrane, čisté konto si neudržala už deväť zápasov v rade.  Domácu súťaž vedie s náskokom 12-bodov pred Atléticom Madrid.

Bookmakeri aj pre Balotelliho neúčasť veria viac Barcelone. Na jej triumf na San Siru si môžete v našej tipovacej lige staviť s kurzom 1,51. Remíza má kurz 4,09 a výhra domácich až 6,34!

GALATASARAY- SCHALKE 04

Turecký Galatasaray bol vyžrebovaný do skupiny spolu s Manchestrom United, Bragou a CFR Kluž a tak turecký tím okamžite vedel, že hlavný bude preňho súboj o druhú postupovú priečku. Skúsené mužstvo so skvelými fanúšikmi nakoniec náročný boj zvládlo, k čomu dopomohla veľmi dôležitá výhra na pôde Manchestru United.  K tomu je potrebné dodať,  že k nej došlo v čase, keď už Red Devils mali postup do osemfinále istý a poslali na ihrisko hráčov druhého sledu.  Nemecké Schalke čakali skupinové boje s londýnskym Arsenalom, Olympiacosom Pireus a francúzskym majstrom Montpellierom, no počínanie si predovšetkým posledného menovaného patrilo medzi sklamania aktuálneho ročníka. Schalke si poradilo so všetkými svojimi súpermi, skupinu vyhralo a v osemfinále sa tak vyhlo najsilnejším tímom Európy.

Po samotnom žrebe v Nyone zástupcovia oboch mužstiev vystupovali s pokorou, bolo však očividné, že obe strany sú s výsledkom žrebu spokojné. K vzájomným súbojom týchto tímov v minulosti ešte nedošlo.

Aktuálna forma

Turecký veľkoklub vedie domácu súťaž so 6-bodovým náskokom pred Fenerbachce Istanbul. Po získaní Sneijdera a Drogbu je zároveň najväčším favoritom ligy. Kapitán Pobrežia Slonoviny Drogba nebude chýbať ani v Lige majstrov a preto sila tohto mužstva určite vzrastie. Drogba odohral za Galatasaray len posledný zápas a premiéra to bola ako hrom – na výhre 2-1 sa podieľal gólom a asistenciou. Galatasaray vyhral tri z posledných piatich zápasov, raz remizoval a raz prehral.

Schalke sa v poslednej dobe vôbec nedarí. V posledných piatich stretnutiach vyhralo len raz, aj to naposledy 18.januára. Odvtedy má na konte dve remízy a dve prehry s mizerným skóre 3-8. V Bundeslige je mužstvo z Gelsenkirchenu až deviate s biednou nádejou na účasť v Lige majstrov v budúcom ročníku.

Bookmakeri sú pred úvodným zápasom opatrní a obom tímom pripisujú takmer rovnaké šance na úspech. Triumf domácich môžete v našej tipovacej lige skúsiť s kurzom 2,19. Remíza má kurz 3,26 a výhra hostí 3.23.