Main Content

Slováci v NHL: Ľubomír Višňovský

štvrtok, 21. február 2013 09:01 | Autor: Dávid Lech

Slováci v NHL: Ľubomír Višňovský
Slováci v NHL: Ľubomír Višňovský | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk, foto SITA

Skrátená sezóna NHL 2012/2013 je v plnom prúde. Naša redakcia si pre Vás pripravila pravidelný seriál o slovenských hokejistoch v NHL. Po Halákovi a Budajovi predstavujeme Ľubomíra Višňovského.

Ľubomír Višňovský

Sezónne štatistiky: 6 zápasov, 0 gólov, 4 asistencie, 4 body, -1
Kariérne štatistiky: 777 zápasov, 117 gólov, 337 asistencií, 454 bodov, +31


Slovenský reprezentant bol draftovaný v roku 2000, keď si v štvrtom kole vybrala organizácia Los Angeles z celkového 118. miesta. Napriek tomu, že bol draftovaný pomerne neskoro  hneď od sezóny 2000/2001 sa zaradil medzi stálice v zostave „kráľov.“

Vo svojej nováčikovskej sezóne okamžite zaujal, keď si na svoje konto pripísal 81 štartov, v ktorých zaznamenal 39 bodov za sedem presných zásahov a 32 prihrávok. Po prvej sezóne v nasledujúcich ročníkoch v štatistikách trochu stagnoval, keď postupne nazbieral 21, 24 a 29 bodov. V sezóne 2004/2005 sa NHL kvôli lockoutu neodohrala a ofenzívne ladený bek sa rozhodol stráviť sezónu na Slovensku v drese materského Slovanu Bratislava. Klubu z metropoly Slovenska pomohol k titulu a vrátil sa do zámoria, kde od ročníka 2005/2006 začal žiariť a zaradil sa k širšej špičke ofenzívnych obrancov v lige.

V prvej sezóne po výluke zaznamenal v 80 zápasoch 67 bodov (17+50) a patril medzi defenzívne piliere svojho tímu. V drese Kings odohral ďalšie dva roky. Vedenie klubu sa však rozhodlo Višňovského vymeniť. „Višňa“ putoval zo slnečnej Kalifornie do kanadského Edmontonu, kde sa mu veľmi nechcelo. Slovenský obranca nedokázal naplniť očakávania „olejárov“ a po sezóne a pol sa porúčal z Edmontonu a vrátil sa na západné pobrežie. Tentoraz však mal hájiť farby divízneho rivala Los Angeles z Anaheimu. 

Majstrovi sveta z Göteborgu známe kalifornské prostredie vyhovovalo, čo potvrdil v sezóne 2010/2011, v ktorej sa stal najproduktívnejším zadákom NHL. Vytvoril kariérne maximum v počte bodov (68) a taktiež hodnoty v tabuľke plus/mínus (+18). Dorovnal svoj strelecký rekord, keď súperom nastrieľal 18 gólov, no jeho vynikajúce výkony ostali nepovšimnuté, keď sa prekvapujúco nedostal ani do nominácie na Norrisovu trofej, ktorá je udeľovaná najlepšiemu obrancovi ligy.

V nasledujúcej sezóne nedokázal naplniť očakávania z vlaňajšieho roku a „káčeri“ sa ho rozhodli vymeniť do New Yorku Islanders. Bratislavský odchovanec  s výmenou nebol spokojný, obrátil sa na súd pre porušenie „no-trade“ klauzuly v zmluve, ktorá mu mala zabezpečiť trade len v prípade jeho súhlasu. Súd však 36-ročnému obrancovi nevyhovel a Višňovský sa tak musel zmieriť s jeho novým pôsobiskom, ktorým sa stal nie príliš atraktívny tím „Isles.“

Debut v drese „ostrovanov“ sa Višňovskému oddialil vďaka nedávnej výluke. Višňovský sa opäť objavil v drese Slovana Bratislava, tentoraz však nebrázdil slovenské ľady, ale ako jeden z ťahúňov tímu viedol slovenského nováčika do play-off v KHL. Stal sa najvyťaženejším hráčom celej KHL. Výluka sa však medzičasom skončila a hokejisti hrajúci v NHL sa pobrali do zámoria. Skúsený bek však bol s pôsobením v Bratislave tak spokojný, že sa sprvoti odmietal vrátiť do New Yorku a sezónu chcel dohrať v Slovae. S tým pochopiteľne nesúhlasilo vedenie Islanders a po viacerých prieťahoch ho prinútilo k návratu do USA. V novom drese zatiaľ odohral Višňa šesť stretnutí s bilanciou 0+4.

Ľubomír Višňovský patrí medzi najúspešnejších slovenských hokejistov na medzinárodnej scéne. S reprezentačným výberom vyhral zlatú (2002, Göteborg), striebornú (2000, Petrohrad) a taktiež bronzovú (2003, Helsinki) medailu. Zúčastnil sa desiatich majstrovstiev sveta a štyroch olympiád. Na týchto šampionátoch odohral v drese Slovenska 78 stretnutí, v ktorých pozbieral 52 bodov za 14 gólov a 38 prihrávok.

Predovšetkým počas tohtoročnej výluky sa stal Višňovský kontroverznou postavou. Je možné, že sa po sezóne opäť vráti do Európy, do Slovana Bratislava, kde by hral KHL. Najlepšej hokejovej lige sveta však má tento skúsený harcovník stále čo ponúknuť a bola by veľká škoda, keby bola táto sezóna v NHL jeho poslednou.