Main Content

Púť Stanleyho pohára vyvrcholila na plnom námestí v Trenčíne

sobota, 7. august 2010 21:18 | Autor: TASR

Púť Stanleyho pohára vyvrcholila na plnom námestí v Trenčíne
Púť Stanleyho pohára vyvrcholila na plnom námestí v Trenčíne | zdroj: SITA

Púť Stanleyho pohára a majstrovské oslavy hráčov Chicago Blackhawks Mariána Hossu a Tomáša Kopeckého na Slovensku vyvrcholili v sobotu podvečer na zaplnenom trenčianskom námestí. Na Mierove námestie v centre mesta pod hradom Matúša Čáka prišli stovky fanúšikov.

Záverečný deň pobytu slávnej trofeje na Slovensku sa začal na detskom oddelení trenčianskej nemocnice, kam ju obaja hokejisti priviezli o 13.00 h. Po malých pacientoch potom prišiel vrchol celých osláv v centre Trenčína. O 17.00 h priviezli na športovom kabriolete Hossa s Kopeckým trofej na Mierove námestie, kde ich už čakali stovky fanúšikov. Za zvukov hudby, ktorú poznajú z arény Blackhawks, ju vyniesli na pripravené pódium, na ktorom pred nimi koncertovala a dav rozohrievala Zuzana Smatanová. Hossu s Kopeckým následne oficiálne pozdravil trenčiansky primátor Branislav Celler. "Ďakujem všetkým, ktorí dnes na námestie prišli. Je to niečo krásne. Musím sa poďakovať celej svojej rodine i priateľom, ktorí boli so mnou v dobrom a aj v zlom. Ďakujem trenčianskym fanúšikom a aj všetkým na Slovensku za to, že nám držali palce. Za všetkým je veľmi tvrdá drina, veľa hodín v posilňovni pred i počas sezóny," povedal Tomáš Kopecký.

Počet ľudí na Mierovom námestí potešil aj Mariána Hossu. V Chicagu zažil oslavy s dvoma miliónmi ľudí, teraz sa s ním radovali stovky Trenčanov. "Veľmi sa teším, že som mohol priniesť trofej do Trenčína. Je to pre mňa veľká česť. Tieto chvíle si veľmi užívam. Po finále s Philadelphiou ma stále bolí koleno, ale rameno drží a trofej môžem bez problémov dvihnúť na hlavu," uviedol Marián Hossa.

Obaja víťazi Stanleyho pohára dostali na záver osláv špeciálny dar symbolizujúci ich klub - dvoch jastrabov. Po skončení programu sa Hossa s Kopeckým aj s trofejou vybrali na Trenčiansky hrad, kde oslavám dala definitívnu bodku záverečná recepcia. V nedeľu ráno trofej prevezú z Trenčína cez Viedeň do Paríža, kde ju dostane Cristobal Huet.

Stanleyho pohár bol na Slovensku od štvrtka. V ten deň na záhradnej slávnosti v rodičovskom dome z neho jedol obľúbené bryndzové pirohy Marián Hossa. V piatok predpoludním aj napriek dažďu sa odohral hokejbalový súboj o trofej na trenčianskom sídlisku, v ktorom si priatelia Hossu splnili svoj dávny sen. Potom Stanleyho pohár dostal Tomáš Kopecký a po prijatí u primátora Novej Dubnice z neho jedol už druhýkrát v živote držkovú polievku.