Main Content

Súhrn správ Športovej redakcie v stredu 20. marca - 17.30 h

streda, 20. marec 2013 18:04 | Autor: TASR

PEKING - David Beckham pricestoval do Číny ako futbalový ambasádor, ktorý má pomôcť napredovať mladým hráčom a pokúsiť sa očistitť imidž futbalu v ázijskej krajine po korupčných škandáloch.

Bývalý kapitán anglickej reprezentácie uviedol, že nie je znepokojený zo škandálu so zmanipulovanými zápasmi v Číne, kvôli ktorému zavreli do väzenia niekoľkých hráčov a funkcionárov. Beckham súčasne poznamenal, že jedného dňa možno príde ešte hrať profesionálne futbal do Číny.

V novembri, päť mesiacov potom, čo mu skončí zmluva s klubom Paríž St. Germain, bude Beckham hrať v Číne exhibičný zápas. Beckham už niekoľkokrát poznamenal, že chce hrať súťažne futbal pokiaľ sa bude cítiť fit.

MOSKVA - Slovenský hokejový brankár Rastislav Staňa v službách CSKA Moskva sa stal novým rekordérom účastníka KHL v počte odchytaných zápasov v play off.

Ako informuje oficiálna klubová internetová stránka, 30-ročného Staňu do tejto pozície "pasuje" 14 stretnutí vo vyraďovacej fáze súťaže. O tri zápasy tak prekonal doterajšieho klubového lídra Konstantina Simčuka. K zmene na vedúcej pozícii prišlo aj medzi hráčmi v poli, keď na prvé miesto sa dostal so 44 odohranými súbojmi play off Sergej Širokov. Doteraz viedol s rovnou 40-tkou play-offových zápasov Denis Paršin.

KUALA LUMPUR - Spoločnosť McLaren Electronic Systems (MES) sa ospravedlnila tímu F1 Red Bull za softvérovú chybu týkajúcu sa unifikovanej elektronickej kontrolnej jednotky (ECU), ktorá prispela k slabému štartu Marka Webbera na Veľkej cene Austrálie.

Predstavitelia McLarenu pred sezónou predstavili špecifikáciu ECU ako súčasť prechodu na nové pravidlá o turbomotoroch, ktoré sa dostanú ku slovu v roku 2014. V stredajšom oficiálnom stanovisku uviedli, že "elektronické jednotky fungovali v Melbourne bezchybne," ale softvérová porucha na jednotke rezultovala v komplikácie Webbera počas zahrievacieho kola. Austrálčan prišiel o všetky telemetrické dáta a musel reštartovať celý dátový systém. "Markovi to narušilo jeho prípravu na štart pretekov, za čo sa mu celý tím ospravedlňuje," uviedol McLaren vo vyhlásení, ktoré citovala agentúra Reuters.

Webber na domácej Veľkej cene štartoval z druhého miesta, no hneď po štarte sa prepadol na siedmu pozíciu. Nakoniec obsadil šiestu priečku. Z víťazstva na úvodnom podujatí sezóny na okruhu v Melbourne sa tešil fínsky pilot Kimi Räikkönen na Lotuse.

MADRID - Tito Vilanova sa od 26. marca vráti k svojim trénerským povinnostiam vo futbalovom klube FC Barcelona. V stredu o tom informoval denník Mundo Deportivo.

Vilanova si od januára liečil rakovinu hrtana v newyorskom Memorial Sloan-Kattering Centre, kde sa podroboval rádioterapii a chemoterapii. Príznaky rakoviny sú momentálne potlačené a tak sa futbalový odborník vráti v utorok do práce na Nou Camp.

Počas jeho neprítomnosti bol dočasným trénerom Jordi Roura, pod ktorého vedením dosiahla Barcelona nevyrovnané výsledky. V priebehu piatich dní dokonca dvakrát prehrala prestížne El Clasico s Realom Madrid. Najskôr v semifinále Španielskeho pohára vyhral "biely balet" 3:1 a potom v Primera Division 2:1.

Prezident Barcelony Sandro Rosell minulý týždeň vyhlásil, že Vilanova, ktorý má platný kontrakt do júna 2014, bude sedieť na lavičke tímu aj v budúcej sezóne. Vilanova prevzal na Nou Campe štafetu po úspešnom trénerovi Pepovi Guardiolovi, ktorého vystriedal po štyroch rokoch v júni 2012.

TBILISI - Slovenský voľnoštýliar Mykola Bolotňuk sa na majstrovstvách Európy v zápasení v gruzínskom Tbilisi prebojoval v kategórii do 60 kg do štvrťfinále. V ňom nestačil na Bulhara Vladimira Vladimirova Dubova, ktorému podľahol vo dvoch periódach 0:2 (1:4 na body).

Bolotňuk si v prvom kole poradil v dvoch periódach s rumunským reprezentantom Ivanom Guideom (4:1 na body). Po vyradení v druhom kole ho v následnej repasáži čakal Ukrajinec Mykola Aivazian, s ktorým prehral po troch periódach 1:7 na body.

RÍM - Už vo štvrtok odohrajú futbalové reprezentácie Brazílie a Talianska ostrosledovaný prípravný zápas vo švajčiarskej Ženeve. Taliansky brankár Gianluigi Buffon si myslí, že napriek tomu, že ide iba prípravu, tak duel môže veľa napovedať o ich budúcnosti.

"Zápas v Ženeve bude pre nás dôležitým testom. Určite nám toto stretnutie napovie viac o našej budúcnosti a sebadôvere," povedal v stredu Buffon.

Dôležitosť tomuto zápasu pripisuje aj útočník Kaka, ktorý bol členom brazílskeho tímu v roku 2002, kedy sa mužstvo "kanárikov" tešilo z doposiaľ posledného titulu svetových šampiónov. "Do začiatku MS ostáva rok, takže sa musím chopiť šance a presvedčiť trénera, že si miesto v tíme zaslúžim," uviedol v súčasnosti hráč Realu Madrid.

O sile oboch tímov svedčí aj ich "zbierka" titulov z MS. Kým Brazília sa tešila z titulu svetového šampióna päťkrát, Taliansko štyrikrát. "Kanárici" pritom vo finále MS 1970 a 1994 zdolali práve svojho štvrtkového súpera.

ŠTOKHOLM - Poľská reprezentantka v behu na lyžiach Justyna Kowalczyková triumfovala v stredajšom šprinte klasickou technikou v rámci finále Svetového pohára vo švédskom Štokholme. Za už istou víťazkou SP finišovala na druhom mieste s odstupom 2 sekúnd a dvoch desatín Nórka Marit Björgenová, tretia skončila Fínka Kerttu Niskanenová (+3,1). Malý krištáľový glóbus za celkové prvenstvo v šprinte skončil v rukách Američanky Kikkan Randallovej.

- Nórsky bežec na lyžiach Petter Northug sa stal víťazom stredajšieho šprintu klasickou technikou. Dvadsaťsedemročný pretekár triumfoval s náskokom 7 desatín sekundy pred druhým krajanom Eirikom Brandsdalom, tretie miesto obsadil Rus Nikita Kriukov (+1,1). Malý krištáľový glóbus za celkové prvenstvo v šprinte získal Švéd Emil Jönsson.

ny mf