Main Content

Hokej-play-off: Zvolenčanov inšpiruje barla Piešťan, oni sa ju pokúsia zlomiť

štvrtok, 21. marec 2013 15:30 | Autor: TASR

Zvolen 21. marca (TASR) - V semifinále play off hokejovej extraligy hráčov HKM Zvolen inšpiruje mestský symbol Piešťan. Radi by sa ocitli v role nekompromisného barlolámača, aj keď uznávajú silu termálnych prameňov, presnejšie kvalitu súpera.

Trénera Zvolenčanov Petra Mikulu zatiaľ nič nevyľakalo. Aj sa zasmial nad predstavou, keby mu niekto podhodil na cestu čiernu mačku s číslom 13. "Až taký poverčivý nie som, no rešpektujem napríklad trinástku, nerád by som sa s týmto číslom stretával v akejkoľvek podobe. Dúfam, že nehrozí, veľmi si to želám, pretože niektoré javy súvisiace s poverčivosťou ma dokážu vytočiť. Musím sa držať zaužívaných zásad, aby som bol v pohode ja i celé mužstvo."

Zvolenčania pri postupe zo štvrťfinále strelili Banskej Bystrici v piatich zápasoch 13 gólov, čo však Peter Mikula dopredu vedieť nemohol. Momentálne zostavuje iný recept. "Z Piešťan sa nešíri strach, ani obavy, no treba byť maximálne v strehu. Postúpili medzi štyri najlepšie mužstvá, nemôžu byť slabé, majú svoje prednosti, spoľahlivú defenzívu, rýchle protiútoky a z toho vlastne vychádza ich systém hry," vyratúva pre TASR.

Bratia Ručkayovci s gólmi a brankár Tomek predstavujú najväčšiu hrozbu. Peter Mikula si nenechal ujsť rozhodujúci zápas v Piešťanoch proti Skalici a zvažoval. "Naozaj Ručkayovci vynikajú a Tomek si udržiava dobrú štatistiku. Je na nás, aby sme tieto čísla zmenili. Ja tvrdím, že šance sú pol na pol, no myslím si aj, že samotná konštelácia i základná čas extraligy nás favorizuje. Tomu sa neubránime a ani tomu, čo na to súper, ako odpovie."

Rôzny oddych, zvolenský týždňový proti dvom dňom súpera nepovažuje tréner za veľkú výhodu: "V pondelok i utorok sme mali pomerne šťavnaté tréningy, aby sme navodili zápasovú záťaž. Pripravení sme morálne, psychicky i fyzicky, čo môže byť u Piešťan s náročnou sériou proti Skalici otázne. Výhoda dlhého oddychu, alebo krátky čas regenerácie sa môže prejaviť, no aj nemusí."

Prehru na začiatku ako proti Bystrici si Peter Mikula nepripúšťa: "To nechceme, aj keď nás naštartovala. Bystričania uplatňujú iný defenzívny systém, v útoku na mňa pôsobili občas aj lepšie ako Piešťanci, ktorí obrannou disciplínou vedia poriadne znepríjemniť život."

Kapitán Lukáš Jurík zavelí do útoku. Je si vedomý, že to nebude ľahká séria: "Piešťany sa ukázali v sezóne dobre, aj vo štvrťfinále proti Skalici. Vzájomné zápasy sme s nimi hrali tesne, každý jeden nadchádzajúci si vyžiada stopercentné nasadenie a na to sa sústredíme."

Zvolenčania chcú zlomiť piešťanskú barličku, akým spôsobom, kapitán naznačuje. Najschodnejšiu cestu vidí už vo vydarenom začiatku, s víťaznými zápasmi doma: "Potrebujeme vnútiť súperovi náš štýl a počkáme si, čo sa z toho zrodí. Hrať budeme pochopiteľne na doraz, finále je síce blízko, no nerozmýšľame o tom, teraz naplno skloňujeme Piešťany. Každý by sa mal stopercentne naladiť, ja sa individuálne pripravujem úplne rovnako ako počas sezóny, nevymýšľam, možno sa viac koncentrujem. Šatňa sa v pravý moment zdravo vyhecuje, o tom nepochybujem, najmä keď sme zdravotne všetci v poriadku."

Kamil Brabenec s nosom na rozhodujúce góly by si rád tento vzácny hokejový zmysel zachoval. Vzájomné zápasy hodil za hlavu: "Od každého z nás sa bude žiadať hlavne kolektívny výkon. Nech už tie góly strelí hocikto, hlavne, aby sa vyhralo. Na ľade veľa priestoru nevznikne, rozhodnú maličkosti. Piešťanský štýl nie je oku lahodiaci, hromadu šancí si nevytvárajú, no aj z toho mála veľa získavajú. To je výzva pre nás, aby sme sa čo najviac vyvarovali chýb, aj tých najmenších."

Podľa Kamila Brabenca by mohol byť dlhší oddych výhoda pre Zvolen. "Mali by sme mať viac síl, no zvyknú sa odbúdať veľmi rýchlo. Ja som vo štvrťfinále Piešťan fandil Skalici, pretože manželka má do Skalice z domu bližšie a mohla na naše zápasy chodievať autom na otočku, teraz to bude zložitejšie. Ale vážne, súpera si takto vyberať nemôžete a v podstate nám to bolo jedno."