Main Content

Pretláčanie: V Senci jubilejný 20. ročník Seneckej ruky, ťahákom Američan Brzenk

piatok, 22. marec 2013 13:30 | Autor: TASR

Bratislava 22. marca (TASR) - Legendárny americký pretláčač John Brzenk bude v sobotu najväčším ťahákom jubilejného 20. ročníka medzinárodnej súťaže Senecká ruka. Päťnásobný majster sveta federácie AWI, ktorý v roku 1986 sekundoval slávnemu hercovi Sylvesterovi Stallonemu vo filme Over the Top, sa v Mestskom kultúrnom stredisku predstaví v súťaži ľavou rukou v najťažšej kategórii nad 95 kg a v pravačke do 95 kg.

Brzenk sa narodil 14. júla 1964 v meste McHenry, v štáte Illinois. Od svojich šestnástich rokov je profesionálom. Svoj prvý titul svetového šampióna získal v roku 1983 ako osemnásťročný. V Guinnessovej knihe rekordov ho označili prívlastkom "najväčší armwrestler všetkých čias", jeho meno sa stalo synonymom pretláčania rukou vo svete. Brzenka k tomuto športu priviedol jeho otec. "V Amerike pretláčanie nepatrí k mainstreamu. Väčšina chlapcov dá prednosť basketbalu, bejzbalu a hokeju, no ja som si vybral armwrestling, pretože ho praktizoval môj otec. Je to šport, v ktorom je rozhodujúce správne skĺbiť techniku so špeciálnou silou, ktorá je iná ako pri vzpieraní, kulturistike či tlaku na lavičke," povedal na piatkovej tlačovej konferencii Brzenk, ktorého súboj so strieborným medailistom z vlaňajším MS Jurajom Michaličkom v ľavačke nad 95 kg by mal patriť k lahôdkam sobotňajšieho večera.

Pri príležitosti jubilea Seneckej ruky sa organizátorom podarilo prilákať silnú konkurenciu. Účasť potvrdili reprezentanti Belgicka, Bulharska, Česka, Fínska, Francúzska, Holandska, Maďarska, Nemecka, Nórska, Poľska, Rakúska, Talianska, Turecka, USA a Slovenska. "Odhlásila sa nám silná výprava z Kazachstanu, no verím, že po prvý raz budeme mať viac ako 200 súťažiacich. Zo slovenskej špičky budú chýbať iba Ľubomír Jagnešák, Peter Kasan a Ján Germánus. Pre reprezentantov to bude posledná šanca zabojovať o nomináciu na ME v Litve," povedal prezident SAPR Marián Čapla. Prvýkrát bude zo Seneckej ruky živý prenos, ktorý sa začne o 16.00 a bude ho možné bezplatne sledovať na oficiálnej stránke Slovenskej asociácie pretláčania rukou www.armsport.sk. Prenos by mal pokryť kvalifikáciu pravou rukou a finálové zápasy všetkých kategórií seniorov, ktoré odštartujú o 19.00.

la