Main Content

Futbal: Derby Chorvátov a Srbov sprevádzali prísne policajné opatrenia

piatok, 22. marec 2013 17:30 | Autor: TASR

Záhreb/Belehrad 22. marca (TASR) - Piatkový rizikový zápas kvalifikácie na svetový futbalový šampionát v roku 2014 medzi Chorvátskom a Srbskom na štadióne Maksmimir v Záhrebe si vyžiadal tri mesiace bezpečnostno-technickej prípravy policajných zložiek. Organizátori sa napriek tomu rozhodli nevpustiť srbských fanúšikov do "kotla" domácich priaznivcov, aby predišli možným zrážkam, informovali chorvátske policajné zdroje.

Priamy súboj reprezentácií dvoch krajín bývalej Juhoslávie si nenechali ujsť ani chorvátsky prezident Ivo Josipovič a bývalý najvyšší srbský predstaviteľ Boris Tadič. Obaja politici si však stretnutie nepozreli spoločne na štadióne, ale v nešpecifikovanom súkromnom prostredí, informoval internetový server vecernji.hr s odvolaním sa na chorvátsku prezidentskú kanceláriu.

Prezident Chorvátskeho futbalového zväzu (HNS) Davor Šuker vyzval v uplynulých dňoch krajanov, aby nezosmiešňovali srbské symboly a hymnu pred, počas a po stretnutí. "Želám si, aby som mal čarovnú paličku a bol si istý, že počas srbskej hymny sa nebude pískať, ani nijako zosmiešňovať symboly súpera," povedal bývalý útočník Realu Madrid. "Prezident srbskej futbalovej reprezentácie Tomislav Karadžič a generálny sekretár Zoran Lakovič sú mojimi priateľmi. My sme spolu na jednej lodi v boji proti prejavom chuligánstva v oboch našich krajinách. Naopak, vítaná je športová atmosféra v oboch našich kvalifikačných dueloch," zdôraznil.