Main Content

Slovensko len remizovalo s Litvou, našim chýbala ľahkosť

piatok, 22. marec 2013 23:30 | Autor: TASR

Slovensko len remizovalo s Litvou, našim chýbala ľahkosť
Slovensko len remizovalo s Litvou, našim chýbala ľahkosť | zdroj: TASR

Žilina 22. marca (TASR) - Slovenskí futbalisti remizovali v Žiline v ich piatom zápase G-skupiny kvalifikácie MS 2014 s Litvou 1:1. Zverenci reprezentačných trénerov Stanislava Grigu a Michala Hippa sa najbližšie v boji o Brazíliu predstavia 7. júna v Lichtenštajnsku.

Pod Dubňom sa v piatok v prvom polčase dostali do vedenia hráči kouča Csabu Lászlóa vďaka Darvydasovi Šernasovi, ešte pred prestávkou vyrovnal Martin Jakubko.lováci už s Litvou v skupine hrali, na úvod s nimi remizovali vo Vilniuse 1:1. Po domácej prehre s Grékmi tak Slovensko stratilo ďalšie dôležité body v skupine a skomplikovalo si postupové nádeje.

SR - Litva 1:1 (1:1)

Góly: 40. Jakubko - 19. Šernas, ŽK: Škrtel, Jakubko - Panka, Šemberas, Šernas, Kijanskas, rozhodovali: Oliver - Mullarkey, Long (všetci Angl.), 4560 divákov.

zostavy a striedania:
SR: Kuciak - Hubočan, Škrtel, Ďurica, Švento - Kucka, Pečovský (70. Bakoš) - Mak (64. Ďuriš), Sapara, Hamšík - Jakubko
Litva: Karčemarskas (46. Arlauskis) - Mikuckis, Kijanskas, Šemberas - Mikoliunas, Panka, Ivaškevičius, E. Česnauskis - Kalonas (69. Novikovas), Šernas (90. Lukša) - Matulevičius

Slováci začali mocným náporom, už v 2. minúte mali obrovskú šancu na úvodný gól. Priamy kop Sapara natiahol na zadnú čiaru, odkiaľ spätnú hlavičku Ďuricu dostal ako na podnose Kucka, ale hlavou namieril nad. V 8. minúte sa dostal do ďalšej obrovskej šance Hamšík, z uhla ale prestrelil nad. Po štvrťhodinke sa osmelili aj hostia, Kalonas z priameho kopu preveril Kuciaka v domácej bráne. V 19. minúte z nenápadnej akcie sa dostali do vedenia hostia. Aut z pravej strany sa odrazil ku Kalonasovi, ktorý zasekol obrancu a loptu doklepol do slovenskej siete Šernas. Potom sa hralo medzi šestnástkami, domáci sa snažili, no presadzovali sa ťažko. Až po polhodine zvýšili opäť poriadne obrátky a v 33. minúte sa do obrovskej šance dostal Hamšíik, ktorého skvele uvoľnil z ľavej strany Mak. Špílmacher domácich sa rútil sám na Karčemarskasa, ale zakončil nedôrazne. O tri minúty vybojoval priamy kop z 18 metrov Mak, Sapara napálil loptu len do brvna. Vyrovnanie viselo vo vzduchu a udialo sa v 40. minúte, keď Škrtel vyhral pretlačovanú vysokú loptu v 16-ke, posunul ju na Jakubka a ten akrobaticky nožničkami vyrovnal. V Závere sa do dvoch veľkých šancí dostal Mak, najprv nedočiahol poriadne loptu a v tretej minúte nadstaveného času po krásnej akcii Hamšíka so Šventom vo vyloženej pozícii netrafil.

V druhom dejstve opäť začali lepšie domáci, v 54. minúte zázračne zlikvidoval hlavičku Škrtela náhradný brankár Litvy Arlauskis. Slováci tlačili, o tri minúty bombu Kucku zo 16-ky zastavila ľavá žrď brány hostí. Domáci sa snažili nájsť cestu, no v 68. minúte sa neujala ani krížna strela Šventa. Litovci bránili húževnato a ani v 83. minúte sa v skrumáži nepresadil Ďuriš. V 87. minúte mohlo udrieť na druhej strane, obrovskú šancu zahodil Šernas, keď nevyužil spätný center spoluhráča. V závere si hostia remízu už ustrážili.

Stanislav Griga, tréner SR (zdroj: TV Dajto): "Prevažuje sklamanie, najmä z výsledku. Chlapci síce bojovali, ale chýbala nám ľahkosť a uvoľnenosť. Mali sme síce niekoľko príležitostí, no v rozhodujúcich momentoch nám chýbalo trochu športového šťastia. Ešte raz, ťažko niekomu z hráčov niečo vyčítať, ale absentovala tam futbalovosť. Žiaľ, dnes to bolo o výsledku a my sme stratili dva body. Máme pred sebou ešte druhú časť kvalifikácie, ktorá bude náročnejšia, pretože hráme dvakrát s Bosnou a v Grécku. Takže postúpiť do Brazílie bude ťažké, ale treba bojovať až dokonca, aj keď to nemáme dobre rozohraté.