Main Content

Vodné pólo: Jarušek v sobotu oslávil deväťdesiatku

sobota, 23. marec 2013 12:30 | Autor: TASR

Bratislava 23. marca (TASR) - Životného jubilea 90 rokov sa v sobotu dožil dlhoročný vodný pólista a doživotný čestný predseda Slovenského zväzu vodného póla František Jarušek.

Rodák z Bratislavy začínal ako plavec a vodný pólista v roku 1936 v Slovenskom plaveckom klube Bratislava. Bol dorasteneckým majstrom republiky v plávaní (100 m znak, štafety), členom dorasteneckého výberu Slovenska a ligovým hráčom SPK Bratislava a ATK Praha. Pokračoval ako tréner, bol členom trénerskej rady zväzu a rozhodcovskej komisie. Už v roku 1943 sa stal funkcionárom na zväzovej úrovni a bol medzinárodným tajomníkom Slovenského plaveckého zväzu. V roku 1945 bol iniciátorom a spoluzakladateľom Československého amatérskeho plaveckého zväzu. Od roku 1968 do roku 1979 pôsobil ako predseda úseku československého vodného póla a následne ako predseda slovenského a I. podpredsedom československého zväzu plaveckých športov. Mal významný podiel na vzniku samostatného Československého zväzu vodného póla (1990), kedy bol zvolený aj za jeho doživotného čestného predsedu.

Od roku 1952 sa stal medzinárodným rozhodcom FINA a LEN, od roku 1970 bol až do roku 1991 delegátom EWPC (európska komisia vodného póla) pre medzinárodné súťaže. V roku 1972 na OH v Mníchove a I. majstrovstvách sveta vo vodnom póle v roku 1973 v Belehrade bol sekretárom pre hodnotenie výkonov rozhodcov, v roku 1980 na OH v Moskve člen rozhodcovského zboru. Pravidelne bol účastníkom seminárov FINA a LEN pre rozhodcov VP (Atény, Bukurešť, Heidenheim, Innsbruck, Miláno a podobne). Dlhoročnou aktívnou účasťou prispieval k formovaniu pravidiel vodného póla v medzinárodnom meradle a spolupracoval na metódach a systémoch hodnotenia výkonnosti rozhodcov. V roku 1961 založil prvý a vtedy jediný československý medzinárodný turnaj vo vodnom póle "Dunajský pohár", ktorý sa stal trvalou súčasťou kalendára EWPC až do súčasnosti. V roku 1964 pôsobil krátkodobo na Kube ako poradca pri rozvoji vodného póla tejto krajiny.

Od roku 1969 bol členom Výkonného výboru A.I.A. WP (Association Internationale des Arbitres de Waterpolo) kde pôsobil po tri funkčné obdobia do roku 1980. Vypracoval a vydal prvý štatút tejto celosvetovej organizácie . V roku 1993 bol vyznamenaný "Zlatým odznakom" AIAWP. Pri príležitosti osláv 10. výročia založenia Slovenského olympijského výboru dostal ako ocenenie za celoživotný prínos pre rozvoj plaveckých športov "Bronzové olympijské kruhy" priamo z rúk predsedu Medzinárodného olympijského výboru Jaques Roge.

V roku 2010 mu v Primaciálnom paláci udelili prestížnu Cenu primátora Hlavného mesta SR Bratislavy za celoživotné dielo aktívneho športovca, funkcionára a propagátora vodného póla a zanieteného popularizátora zdravého životného štýlu prostredníctvom športovania najmä v Bratislave. Dlhé roky v súčinnosti s rezortom školstva sa venoval odstraňovaniu plaveckej negramotnosti žiakov. Vydal viacero publikácií so športovou tematikou.