Main Content

Krasokorčuľovanie: V septembri sa v Košiciach uskutoční svetová juniorská GP

pondelok, 25. marec 2013 16:30 | Autor: TASR

Košice 25. marca (TASR) - V Košiciach sa v septembri (11. - 15.) uskutoční prestížna medzinárodná súťaž juniorskej kategórie v krasokorčuľovaní Grand Prix. Ide o svetovú sériu tejto vekovej kategórie (14 - 21 rokov), pozostávajúcej z ôsmich pretekov a tie košické budú tretie v poradí.

Súťaž je zaradená do svetovej série ako jedna zo štyroch na svete, so všetkými krasokorčuliarskymi disciplínami (muži, ženy, športové dvojice a tanečné páry). Organizuje ju Medzinárodná krasokorčuliarska federácia ISU v spolupráci so Slovenským krasokorčuliarskym zväzom a organizačným tímom v Košiciach. "Košice určite preto, pretože sa dali spojiť dva 'sviatky' a to EHMK a športové podujatie, respektíve množstvo podujatí športových, či kultúrnych, Samotní pretekári môžu využiť množstvo atrakcií, keďže majú aj voľný čas počas týchto dní," uviedla členka Organizačného výboru Slavka Grinčová.

Podujatie sa uskutoční v domovskom stánku hokejistov HC Košice, teda v Steel aréne, ktorej súčasťou je i tréningová hala. "Do úvahy prichádzali iba Bratislava a Košice, keďže sú to dve mestá, ktoré majú vykurované haly, plus tréningové haly. Bratislava kandidovala na usporiadanie ME, ktoré bohužiaľ nedostala a my sme kandidovali na juniorskú Veľkú cenu, takže sa to rozdelilo. Sme radi, pretože na Slovensko predsa len niečo príde," skonštatovala Grinčová a doplnila, že súťažiaci budú v metropole východu ubytovaní v troch hoteloch, do ktorých bude zabezpečená i pravidelná doprava.

Slovensko by malo mať na tomto podujatí zastúpenie v podobe jedného juniora a štyroch junioriek. "Predpokladám, že tam budeme mať iba jediného juniorského pretekára. Medzi ženami by mohli štartovať viaceré pretekárky, keďže ako organizátor máme výhodu. Okrem dvoch pretekárok, ktoré nám prináležia, tam môžeme dať mimo poradia ďalšie dve. Máme teda ambíciu nechať štartovať štyri pretekárky, pretože to bude pre nich nesmierna škola. Športové a tanečné páry nebudú zastúpené. Ambíciou budú umiestnenia do 15. miesta," skonštatoval riaditeľ pretekov Vladimír Čuchran a pokračoval: "Pretekárky budú nasadzované podľa renkingu, nie je tu priestor na to, aby sme boli lokálpatrioti a nechali štartovať Košičanku. Tá, ktorá by tam mohla byť, tak je momentálne zranená. Ak by mohla štartovať, tak si myslím, že by patrila určite do tej skupiny, ktorá by sa zúčastnila tohto podujatia. Dáme priestor štyrom najlepším."

Organizátori budú mať podporu i od mesta Košice, ktoré sa im bude snažiť pomôcť nefinančným charakterom, teda poskytnutím rôznych zliav i služieb. "Mesto Košice má záujem byť hosťujúcim mestom pre medzinárodné športové podujatia v rôznych športových disciplínach. Preto vítame túto iniciatívu organizačného tímu v Košiciach pod Slovenským krasokorčuliarskym zväzom, že sa im podarilo danú súťaž dostať do Košíc," povedala námestníčka primátora Renáta Lenártová.

Vstup na podujatie by mal byť voľný. Aktuality k chystanému podujatiu si priaznivci krasokorčuliarskeho športu nájdu na stránke www.jgpkosice.sk. Tá je neustále aktualizovaná tak, ako prebiehajú prípravné fázy súťaže.