Main Content

Futbal-kval.MS: Takto vyhrávajú šampióni, tešia sa Španieli po triumfe v Paríži

streda, 27. marec 2013 11:30 | Autor: TASR

Madrid 27. marca (TASR) - Vlnu nadšenia vyvolalo v Španielsku mimoriadne dôležité víťazstvo národného tímu v utorňajšom šlágri I-skupiny kvalifikácie MS 2014. Po triumfe 1:0 v parížskom St. Denis nad Francúzskom médiá na Pyrenejskom polostrove nešetrili chválou na adresu reprezentačného tímu.

"Takto vyhrávajú šampióni!" znel titulok populárneho športového denníka Marca. Za kľúčový faktor úspechu označil návrat skúseného tvorcu hry Xaviho, ktorý minulý piatok vynechal domáci kvalifikačný duel s Fínskom a v Gijone sa zrodila senzačná remíza 1:1. "Xavi nehral brilantný zápas, napriek tomu bol tímovým kompasom a lídrom," vyzdvihla Marca jeho prínos.

Od roku 1974 Španieli ani raz nezaváhali v boji o postup na svetový šampionát, ale prehra a pravdepodobne aj remíza v Paríži by ich obrala o možnosť priameho postupu do Brazílie. "Toto bolo extrémne dôležité. Víťazstvo sme potrebovali, aj remíza by bola v tejto situácii zlým výsledkom," konštatovalo Rádio Marca.

Ďalší španielsky denník AS vyzdvihol kvarteto hráčov - sú nimi Xavi, Pedro, Nacho Monreal a gólman Victor Valdes. Z nich Monreal nastúpil za zraneného Jordiho Albu a Valdes perfektne zastúpil naďalej absentujúceho Ikera Casillasa.

Rozhlasová stanica Cadena SER vyjadrila počudovanie nad tým, že tréner Francúzov Didier Deschamps má stále trpezlivosť s útočníkom Karimom Benzemom, ktorý sa v národnom tíme mimoriadne trápi a po ďalšom jeho nevýraznom výkone si pri striedaní vypočul piskot zaplneného hľadiska na Stade de France.

V Katalánsku si kus španielskeho úspechu prisvojili. Periodikum Sport uviedlo, že v utorok to bolo víťazstvo "made in Barca", keďže až sedem hráčov základnej zostavy patrí ligovému lídrovi z Barcelony. Rádio RAC-1 s radosťou pripomenulo, že "opäť raz boli kľúčoví hráči tohto španielskeho výberu z Barcelony. To je pravidlom už takmer desať rokov".

"Z Paríža do Ria," titulok v denníku Mundo Deportivo reflektuje presvedčenie futbalových fanúšikov po celom Španielsku, že ich miláčikovia už šancu na priamy postup na MS 2014 do Brazílie z rúk nepustia. V ceste stoja už iba tri prekážky - septembrový duel vo Fínsku a októbrový domáci dvojzápas proti Bielorusku a Gruzínsku.

mp la